Kim
Geldzaken / Sparen Leestijd: 4 minuten
Sparen, de één vindt het makkelijker dan de ander, maar iedereen kan sparen. Zeker met deze tips! In dit artikel lees je alles over hoe je sparen zo gemakkelijk mogelijk maakt. Of je nu spaart voor een grote aankoop of gewoon wat meer geld op je spaarrekening wilt,deze tips komen vast van pas. Lees het artikel

Sparen moeilijk? Met deze 6 tips kan iedereen het.

Leestijd: 4 minuten

1. Kies een vorm van sparen die bij je past en die je leuk vindt

Iets dat leuk is, is makkelijker vol te houden. Dit geldt ook voor sparen, als jij een manier vindt waarop je het sparen leuk kan maken zal het makkelijk zijn om het sparen voort te zetten. Bedenk bijvoorbeeld een challenge voor jezelf, je kunt hier denken aan bijvoorbeeld een maand lang niet shoppen of een maand lang niet buiten te deur eten. Deze uitgaven zijn vaak niet perse nodig en kosten je vaak ongemerkt veel geld. Je kunt ook kiezen voor een alternatieve manier van sparen zoals met bijvoorbeeld een spaarbingo. Online zijn er veel bingo spaarkaarten te vinden. Elke week kies je een bedrag van de kaart uit dat je spaart. De ene week spaar je wat meer en in een krappe week spaar je wat minder. Door er een spel van te maken is het makkelijk om vol te houden.

2. Krijg inzicht in je uitgaven

Het voordeel met internetbankieren is dat je een heel duidelijk inzicht krijgt in waar jij jouw geld aan uitgeeft en hoeveel. Bereken je vaste lasten en de andere kosten die elke maand terug komen. Op basis hiervan maak je voor jezelf een ruwe begroting hoeveel geld jij per maand echt nodig hebt. Het geld dat overblijft zet je zodra je je salaris ontvangt op je spaarrekening. Zorg er wel voor dat je de begroting niet te krap maakt, hou altijd rekening met onverwachte kosten. Je wilt er natuurlijk geen gewoonte van maken om je gespaarde geld weer van je spaarrekening te halen.

3. Open een nieuwe spaarrekening bij een andere bank

Hoe makkelijk is het om voor een impulsaankoop je geld van je spaarrekening over te boeken naar je lopende rekening. Maar juist in dit gemak schuilt ook het gevaar. Omdat het zo makkelijk en snel gaat doe je het vaak zonder er goed bij na te denken. Daarom kan het slim zijn je spaarrekening bij een andere bank te hebben. Geld overmaken duurt dan vaak een dag. Dit geeft je extra tijd om na te denken over je aankoop en dat is voor je spaarsaldo heel goed. 

4. Geef je salarisverhoging niet gelijk uit

Deze tip is misschien wel het lastigst om op te volgen. Wat hoe fijn is het om lekker extra te gaan shoppen zodra je een loonsverhoging krijgt? Toch is dit niet verstandig en kun je dit beter vermijden. Gaat je salaris omhoog, probeer dit bedrag dan standaard weg te zetten. Je bent gewend het zonder dit extra bedrag te doen dus probeer dit vol te houden. Je kunt dit extra geld juist beter bewaren om te sparen voor een duurdere aankoop


5. Stel het sparen niet uit


Deze tip komt van een van de meest succesvolle investeerders ter wereld: Warren Buffet. Zijn motto is: “Do not save what is left after spending, instead spend what is left after saving”. Want zeg nu eerlijk, blijft er aan het eind van de maand genoeg geld over om te sparen. Vaak niet toch? Dus stel het sparen niet uit maar begin gelijk zodra jij je loon binnen hebt.


6. Doe kleingeld in een spaarpot


Alle kleine beetje helpen en dat is al helemaal met geld sparen. Maak er een gewoonte van elke dag het kleingeld uit je portemonnee te halen in in een spaarpot te stoppen. Je mag de spaarpot natuurlijk pas open maken als hij helemaal vol zit. Dan stort je dit geld op je spaarrekening zodat  je niet in de verleiding komt om het uit te geven.  Je zult merken dat je aan het einde van het jaar toch een behoorlijk bedrag hebt bespaard zonder dat je hier veel van hebt gemerkt in het dagelijks leven.