Lan
Elektronica / Computer Leestijd: 3 minuten
Je computer heeft zijn beste tijd gehad en is aan vervanging toe. Ga je dan weer voor een desktopcomputer of is het tijd om dat grote ding in te ruilen voor een laptop? Een moeilijke keuze! Wij zetten alle voordelen en nadelen op een rijtje om je een handje te helpen. Lees het artikel

Desktopcomputer of een laptop?

Leestijd: 3 minuten

Als je toe bent aan een nieuwe computer dan heb je de keuze uit een desktopcomputer of een laptop. Omdat laptops lange tijd duurder waren dan desktopcomputers, was een desktopcomputer een logische keuze. Momenteel is het anders. Laptops zijn nu zelfs goedkoper of op hetzelfde prijsniveau als een desktopcomputer.

Waarom kiezen voor een desktopcomputer?

Dat een desktopcomputer veel ruimte inneemt, zal ook door diegene die een desktopcomputer gebruikt, erkend worden. Want naast de computerkast komt er allemaal randapparatuur bij. Zo heb je een monitor nodig, een toetsenbord, muis en eventueel een printer. Je bent ook weinig flexibel, want je bent aan één plek gebonden. In een tijd met snelle mobiele apparatuur is een vaste computer inmiddels ouderwets geworden. Maar er zijn zeker nog redenen te noemen om juist wel voor een desktopcomputer te kiezen. Dit gaat voornamelijk om de kwaliteit van de hardware. In de regel is een desktopcomputer sneller dan een laptop en een laptop zal nog steeds niet de grafische prestaties bereiken, zoals bij een desktopcomputer. Vandaar ook dat gamers altijd voor een desktopcomputer kiezen. Verder is een desktopcomputer ergonomisch beter. Je neemt namelijk een veel betere zithouding aan, dan wanneer je achter een laptop zit en de muis en toetsenbord zijn ergonomisch beter gevormd. Tenslotte is een hardware update of uitbreiding vrijwel altijd een fluitje van een cent en is hardware ook goedkoper dan hardware voor een laptop.

Waarom kiezen voor een laptop?

De hoofdreden waarom mensen voor een laptop kiezen, is dat je hiermee veel flexibeler bent. Zelfs in je eigen huis hoef je niet verplicht op één bepaalde plek te blijven. Je kunt de laptop bedienen terwijl je op de bank zit, maar ook in bed. Dit maakt het gebruik van een computer praktisch. Wanneer je de laptop zakelijk gebruikt, dan kun je je laptop overal mee naartoe nemen. Alleen wanneer je deze meeneemt naar het buitenland, is het verstandig om je reisverzekering te checken of je laptop gedekt wordt. Met een goede reisverzekering is je laptop gedekt tegen schade en diefstal. Een ander groot voordeel van een laptop is dat je gemakkelijk volledig draadloos kunt werken. De enige voorwaarde is dat je accu goed opgeladen is. Je kunt zo ook achter je laptop werken, zonder dat er stroompunten in de buurt aanwezig zijn. Zo kun je zelfs je laptop gebruiken in de tuin of op het strand.

Concurrentie voor zowel pc als laptop

Was tot enkele jaren geleden de laptop nog een concurrent van de pc, tegenwoordig staan zowel pc's gezamenlijk tegenover de grote concurrent: de smartphone en de tablet. Met een laptop ben je al redelijk mobiel, maar een smartphone en tablet zijn van een veel kleiner formaat en geven je nog meer vrijheid. Daarnaast hebben deze mobiele apparaten nu zoveel functies, dat ze een volwaardige computer kunnen vervangen. Moet je dan misschien helemaal geen keuze maken tussen een pc of laptop en voor een mobiel apparaat gaan? Wanneer je meerdere uren per dag digitaal je werk doet dan is een pc of laptop nog steeds geschikter dan een smartphone of een tablet.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Wat heeft jouw voorkeur?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel