Richard
Elektronica / Huishouden Leestijd: 4 minuten
Van alle huishoudelijk apparaten in huis is de wasmachine voor veel mensen echt onmisbaar. We gebruiken het apparaat bijna dagelijks en verlegen zitten om schone kleding, lakens en handdoeken is een enorm ongemak. Daarom is het belangrijk om een goede wasmachine aan te schaffen. Lees het artikel

De beste goedkope wasmachines

Leestijd: 4 minuten

Maar daar betalen we liever niet te veel voor. Wij zoeken uit wat de gemiddeld prijs is van een nieuwe wasmachine, wat het verschil is tussen de verschillende modellen en hoe jij de beste wasmachines voor een betaalbare prijs kunt uitzoeken uit het zeer uitgebreide aanbod.

De prijs van een wasmachine

Iedereen die zich wel eens heeft georiënteerd op een wasmachine weet dat er gigantische prijsverschillen zijn tussen de verschillende modellen. Er zijn wasmachines te koop van € 300,-, maar er zijn ook diverse modellen beschikbaar met een veel hogere prijs. Dat bedrag kan oplopen tot wel € 3600,-. Als je liever niet te veel betaalt voor een wasmachine, zijn deze laatste modellen waarschijnlijk flink buiten jouw budget. Maar waarom verschillen de prijzen zo veel en is een duurder exemplaar ook automatisch beter?

Dure wasmachines

Een wasmachine met steamcare, softcare, innovatieve wastechnologie en de beheersing van meerdere talen. Het klinkt als iets uit een science fiction boek, maar het is de realiteit. Dit zijn slechts een paar functies die de duurste modellen wasmachines ons bieden. Als jij echter geen interesse hebt in een wasmachine die meerdere talen beheerst en die de was al voor je strijkt, is een dure wasmachine niet per se voor jou geschikt.
Er is tevens een verschil tussen wasmachines voor particulieren en wasmachines voor de zakelijke markt. Wasmachines die bestemd zijn voor de zakelijke markt hebben vaak een grotere wascapaciteit en een ruime keuze uit programma’s. Deze apparaten zijn ideaal voor hotels, wasserettes en de kinderopvang. Voor thuisgebruik zijn deze apparaten echter vaak niet interessant.

Verschillen tussen dure en goedkope wasmachines

Waarin dure en goedkope wasmachines veelal verschillen, is het aantal mogelijkheden en functies van de machine. Duurdere apparaten beschikken vaak over meerdere programma’s en functies. Bij goedkopere wasmachines zijn er slechts een vast aantal functies waar je gebruik van kunt maken. Dit zijn de standaard wasprogramma’s waar de meeste mensen gebruik van maken. Ook zijn duurdere wasmachines vaak voorzien van extra voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan de optie wasmiddeldosering en een waterbeveiliging. Het zijn leuke extra’s, maar ze zijn niet onmisbaar. Tot slot hebben goedkope wasmachines vaak minder dure onderdelen. Al deze factoren dragen bij aan het, soms enorme, prijsverschil tussen wasmachines.
Wist je trouwens dat een goedkope wasmachine vaak ook goedkoop in verbruik is? Alhoewel de verbruikskosten van wasmachines onderling flink kan verschillen, geldt over het algemeen wel dat kleinere en voordeligere modellen vaak ook voordeliger in gebruik zijn. Kleine wasmachines zijn goedkoper in gebruik dan grotere modellen omdat ze minder water en stroom verbruiken. Bovendien wast een kleiner model vaak beter omdat je de trommel echt goed kunt vullen.

Wasmachines vergelijken

Als je jouw beschikbare budget voor een nieuwe wasmachine hebt bepaald, kun je beginnen met het vergelijken van de modellen die passen binnen dit budget. Door het grote aanbod kan het uitkiezen van een wasmachine overweldigend zijn, maar veel websites bieden een eenvoudige vergelijkfunctie aan om jouw favoriete modellen met elkaar te vergelijken. Zo weet je snel over welke functies de wasmachines beschikken en hoe ze scoren op prijs en prestatie. De reviews die klanten achterlaten zijn ook heel informatief bij het uitzoeken van een nieuwe wasmachine. Laat je er niet door leiden, maar gebruik ze als aanvullende informatiebron om je keuze te maken. Tot slot bieden de onderzoeken van de Consumentenbond ook vaak uitkomst bij het bepalen van de beste modellen voor jouw budget en wensen.

Energielabel

Ongeacht de voorzieningen en functies die je wel of niet wenst voor jouw nieuwe wasmachine, is het altijd raadzaam om een apparaat aan te schaffen dat zuinig is in gebruik. Een zuinige wasmachine is namelijk beter voor het milieu én beter voor jouw portemonnee. Zuinige wasmachines verbruiken minder stroom, minder water en vaak ook minder wasmiddel. Hier bespaar je op jaarbasis toch al snel flink wat euro’s mee. Een zuinige wasmachine herken je aan het energielabel. Alle apparaten zijn hiervan voorzien. Het label biedt eenvoudig inzicht in de duurzaamheid en het verbruik van het betreffende apparaat middels een kleur- en lettercode. Deze codering loopt van groen naar rood en van A tot en met G. Wasmachines met een groen energielabel met de letter A zijn verreweg de meest duurzame en besparende keuze.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Waar koop jij jouw wasmachine?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel