Lisa
Elektronica / Huishouden Leestijd: 4 minuten
Het internet, we kunnen niet meer zonder en dat terwijl het 20 jaar geleden nog helemaal niet zo gewoon was. Een fantastische dienst die dagelijks door miljarden mensen gebruikt wordt. Goedkoop is het echter niet, daarom hebben wij voor jou uitgezocht hoe je hier het best op kunt besparen. Lees het artikel

Zo bespaar je op internetkosten

Leestijd: 4 minuten

In ons land ligt het percentage internetgebruikers ongelooflijk hoog. In 2017 waren wij zelfs koploper in Europa. Waar gemiddeld in Europa 87% van de huishoudens toegang had tot het internet, was dat in Nederland zelfs 98%. Bijna heel het land heeft zich ondergedompeld in de mogelijkheden van het world wide web. Een belangrijk aspect om op dit web uit te lichten is hoe te besparen op de kosten die hiermee gemoeid zijn!

De provider

Beginnen doen wij uiteraard bij het begin. Welke provider kies je? Er is met het hoge gebruik een breed aanbod aanbieders. Het is moeilijk te zeggen welke het beste is. In het huidige landschap veranderen de prijzen continu en met de technologische ontwikkelingen is het zomaar mogelijk dat er volgend jaar een heel nieuw aanbod is. Toch moet je een keuze maken.

Gebruik je naast internet ook televisie en telefonie? Kijk dan waar je dit het goedkoopst kunt combineren. Vaak zijn alles-in-1 pakketten goedkoper dan wanneer je elke dienst apart afsluit. Biedt de provider ook mobiele abonnementen aan? Overweeg dan deze ook mee te nemen in het pakket. Vaak haal je hier of prijsvoordelen uit of je ontvangt leuke extraatjes. Wie houdt daar nou niet van?

Verbindingssnelheid

Ontzettend belangrijk in de zoektocht naar de goedkoopste is onderzoek doen naar je verbruik. Het klinkt misschien logisch, maar veel mensen zijn niet op de hoogte van hun benodigde verbindingssnelheid. Het draait hierbij allemaal om download- en uploadsnelheid. Kijk je een aantal keer per dag of je mail hebt? Of download je de hele dag illegaal films en muziek? Dit maakt een groot verschil in de kosten. Als jij die lage verbruiker bent met een abonnement van 500mb, maak je onnodig kosten. Ben je een zeer frequente gebruiker met een laag tegoed, dan ervaar je waarschijnlijk een extreem langzame verbinding. Dit veroorzaakt mogelijk weer hogere kosten, of gewoon veel irritatie. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Bestudeer dus je verbruik, doe een online check en ontdek welke verbindingssnelheid jij nodig hebt. Wanneer je duidelijk in beeld hebt welke snelheden moet hebben, kun je op zoek gaan naar de goedkoopste aanbieder.

Kabels, snoeren, draden..

Een aanwezig thema in onze levens is de kabel. Van stroom tot scart en van usb tot telefoon. Je ziet door het bos de kabels niet meer. Welke zijn kwalitatief goed, welke voldoen niet en welke passen bij mijn gebruik? Het gebruik van een verkeerde kabel kan zorgen voor problemen, maar zeker ook voor een flinke hoeveelheid frustratie. Voor het internet alleen zijn er al een hoop verschillende soorten. De beste voor in huis is de UTP kabel. Deze kabel voorziet al jouw apparaten van een goede verbinding. Bedenk eens hoeveel apparaten in contact staan met het internet. Dat is niet alleen je laptop, maar bijvoorbeeld ook de printer, tv ontvanger en ga zo maar door. Juist omdat het er zoveel zijn, is het van belang dat er een goede verbinding wordt aangebracht. Daar gebruiken we de UTP kabel voor. Omdat er zelfs binnen deze categorie is nog ruime keuze is, leggen we je uit waar je op moet letten.

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit een stugge of soepele variant. De stugge kabel is perfect voor wanneer je een vaste verbinding in huis neerlegt. Indien je hem mee op pad moet nemen, voor je werk bijvoorbeeld, kies dan voor de soepele soort.
Een heel belangrijk aspect is het materiaal waar de kabel uit bestaat. Koper is de beste geleider, maar een kostbaar metaal. In sommige gevallen besluiten producenten enkel een laagje koper aan te brengen, in plaats van een geheel koperen kabel te produceren. Let dus goed op wanneer je de keuze maakt, het kan verwarrend zijn. De koperen versies zijn wellicht wat duurder, maar zeker een investering waard. Een goedkope kabel breekt sneller of levert niet het gewenste resultaat en op die manier blijf je bezig.

Met bovenstaande tips schatten wij de kans hoog in dat er bij jou in huis te besparen valt. Heb je nu zelf nog ideeën om op internet te besparen, laat ze dan even achter in de comments. Zo helpen we elkaar goedkoop de toekomst in!

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb jij nog tips om te besparen op internetkosten? Laat het ons en andere lezers weten in de comments!   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel