Claudia
Elektronica / Trends Leestijd: 3 minuten
Heb jij een gat in de markt ontdekt en wil je op die vraag inspelen met jouw eigen ontworpen product of expertise? Of heb jij een bestaand product verder ontwikkelt waarmee jij de wereld wil gaan veroveren? Al met al, je wil voor jezelf beginnen als ZZP’er. Niet meer werken voor een baas, maar juist zelf de baas zijn van je eigen onderneming. Dat klinkt als een mooie droom die uitkomt, maar er zijn natuurlijk altijd valkuilen, die we graag voor jou op een rijtje zetten! Lees het artikel

Ben jij zzp’er? Lees dan dit!

Leestijd: 3 minuten

Werkplek

In het begin wil je geld besparen op een goede werkplek, want al je vermogen wil je zo veel mogelijk investeren in jouw nieuwe onderneming. Dat is begrijpelijk. Maar, zorg er wel voor dat jouw werkplek in huis, op een écht kantoor lijkt. Dan bedoelen we dus niet met een laptop aan de keukentafel of op de bank voor de tv. Je moet een ruimte voor jezelf creëren in huis, waar je de deur ook van dicht kan doen. Zo kun je allereerst niet gestoord worden. Maar ten tweede kun je die deur ook sluiten als jouw werkdag voorbij is. Zorg er dan ook voor dat je een rooster maakt, zodat je vaste uren hebt om aan je onderneming te werken. Op die manier geef je jezelf ook nog wat rust.

Klanten

Als je net begonnen bent, kan het best een uitdaging zijn om aan klanten te komen. Het werven gaat misschien moeizaam in de eerste weken. Probeer dan alsnog het geduld te bewaren. Het laatste wat je wil is voor een veel te goedkoop tarief werken. Aan jouw expertise hangt een prijskaartje wat de juiste klanten echt wel willen betalen. De prijs zegt namelijk ook iets over de kwaliteit van jouw werk en dat realiseren klanten zich.
Zorg er daarnaast ook voor dat je bij elke nieuwe klant de afspraken op papier zet. Al is het de buurman van je ouders, die je al jaren kent. Op die manier voorkom je dat er miscommunicaties kunnen optreden of zelfs conflicten kunnen ontstaan. Stuur daarom altijd een opdrachtbevestiging of maak een contract.

Om je omzet te spreiden wil je zoveel mogelijk verschillende klanten hebben, zodat je altijd werk hebt, als er een klant wegvalt. Maar, wij willen je er ook op wijzen dat je na een eerste opdracht, veel makkelijker een vervolgopdracht binnen kunt slepen. Jouw expertise en contactgegevens zitten nog vers in het geheugen van jouw opdrachtgever en daar kun je makkelijk op inspelen.

Nieuwe ideeën

Uitbreiden van een bedrijf kan een goed idee zijn. Je kunt omzet generen uit verschillende producten, waardoor je meer kunt blijven investeren in jouw onderneming. Maar dat betekent ook dat je de tijd die je voorheen in één product stopte, moet gaan verdelen. Heb je wel genoeg tijd om het ene product vorm te geven, terwijl je het andere ook nog uitvoert bij klanten? De valkuil is dat je te veel hooi op je vork neemt, waardoor beide producten niet de aandacht krijgen die ze nodig hebben. Want bij jouw huidige product moet hoe dan ook tijd ingeleverd worden. Ga je daardoor bijvoorbeeld minder doen aan klantenwerving? Of wordt er minder tijd besteed aan de administratie? En ook niet geheel onbelangrijk, heb je er wel genoeg vermogen voor? Je kunt een zzp krediet aanvragen om beide problemen op te lossen. Met zo’n krediet kun je een werknemer in dienst nemen, die jouw huidige klussen op zich kan nemen. Op die manier kun jij in alle rust het nieuwe idee uitwerken terwijl jouw huidige product ook omzet blijft draaien. Eventuele apparatuur en verbouwingen die nodig zijn om het nieuwe idee op te zetten, kunnen ook van hetzelfde krediet gefinancierd worden.

 

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Zit jij eraan te denken aan de slag te gaan als zzp'er?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel