Desmond
Eten & Drinken / Drinken Leestijd: 3 minuten
Op 13 mei vieren we dat de eerste definitie van het woord cocktail is ontstaan in de Verenigde Staten. In 1806 werd in een lokale krant van 13 mei voor het eerst de cocktail toegepast om dit veel gewaardeerde drankje te omschrijven. Toentertijd werd het nog beschreven als een stimulerende drank, bestaande uit water met diverse spiritualiën, bittertjes en natuurlijk een vleugje suiker. Lees het artikel

Vier Wereld Cocktail Dag met zelfgemaakte cocktails

Leestijd: 3 minuten

De cocktail van tegenwoordig kenmerkt zich door het mengen van tenminste drie ingrediënten, waarvan er twee daadwerkelijk drinkbaar dienen te zijn. Waaronder: één gedeelte alcohol en vaak aangevuld met een suikerhoudend drankje zoals vruchtensappen. Als laatste ingrediënt wordt vaak een stukje fruit toegevoegd om de zomerse sensatie compleet te maken.

 

Populairste cocktails ter wereld

De populairste drankjes ter wereld zijn wellicht niet degene die je als eerste zou verwachten. Bekende varianten zoals Cosmopolitan (26), Bloody Mary (14) en Mojito (11) hebben bijvoorbeeld allen de top 10 niet weten te behalen.
Mojito

 

De absolute nummer 1 wereldwijd is toch echt de Old Fashioned. Onder andere gedronken door bekende personages uit hitseries zoals House of Cards (Frank Underwood) en Mad Men (Don Draper). De Old Fashioned kenmerkt zich door een groot gedeelte bourbon of rye whiskey, tezamen met een beetje Monin suikersiroop en enkele druppels Angostura bitter. In veel gevallen wordt het nog aangevuld met een ijsblokje en een schijfje citroen of een sinaasappelschil.

 

Zelf cocktails thuis maken

Er is natuurlijk niets leuker dan zelf een alcoholische mix te maken en er vervolgens zelf van te mogen genieten. Of misschien wil je juist wel je vriend(in) of ander persoon verblijden met jouw zelfgemaakte alcoholische versnapering. Het maken van een goede cocktail vereist uiteraard wel enige kennis en ervaring, maar met de volgende mixjes kun je direct aan de slag met de volgende recepten.

 

Cosmopolitan

Wat heb je nodig: wodka, sinaasappellikeur, cranberrysap en een beetje limoensap. Om het helemaal af te maken snijd je een paar limoenschijfjes en vul je het cocktailglas met enkele ijsblokjes. Zo, je hebt nu het bekende drankje van de hitserie Sex and the city, enjoy!

 

Tequila Sunrise

Wat heb je nodig: tequila, sinaasappelsap en grenadine. Voeg een schijfje sinaasappel toe en een rietje voor die echte zomervibe. Nu nog een beetje zon en je teentjes in het zand en dan is de zomer compleet! 
Mai Tai

 

Mai Tai

Wat heb je nodig: witte en bruine rum, sinaasappellikeur en amandelsiroop. Voeg wat citroensap toe en verse ananas voor de finishing touch! Even goed shaken en wat ijsblokjes voor om het drankje lekker koel te houden. Onwijs lekker, maar ook een absoluut genot om naar te kijken.

 

De meest bekende cocktail technieken
 

On the rocks

Bij de meeste mensen wel bekend; het alcoholische drankje geserveerd inclusief een paar verfrissende ijsblokjes.

 

Strainen

De naam klinkt je wellicht niet bekend in de oren, maar strainen is daarentegen een belangrijk onderdeel bij het bereiden van een goede aperitief. Tijdens het strainen worden de kleine stukjes fruit of andere deeltjes verwijderd uit het glas. Wanneer het wordt uitgeschonken met een klein zeefje, dan spreken we over doublestrainen.

 

Muddler

Wordt vaak toegepast bij bekende alcoholische mixen zoals de Mojito of de Caipirinha. Een muddler wordt dan gebruikt om het fruit of bijvoorbeeld muntblaadjes dieper in het glas fijn te stampen.

 

Jigger  

Jigger
Barmaatje
Een jigger -of ook wel bekend als een barmaatje- is een handig attribuut voor het afmeten van de hoeveelheid alcohol voor in je cocktail. Het kenmerkt zich door de vorm van een zandloper. De bovenzijde (jigger) heeft over het algemeen een inhoud van 50ml en de onderzijde (pony) van 25ml.

Nu ben jij helemaal klaar voor Wereld Cocktail dag 2019! Probeer ook eens een nieuwe mixdrank en laat je verrassen door de grote variatie aan mogelijkheden in diverse mixdranken. En vergeet natuurlijk niet vooral te genieten! 

Barmaatje

 

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Wat is jouw favoriete cocktail?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel