Leila
Eten & Drinken / Drinken Leestijd: 3 minuten
Of je nu espresso of filterkoffie drinkt thuis: je hebt misschien al eens gehoord dat het ideaal is om zelf de koffiebonen te malen. Haal dus geen gemalen koffie in huis, maar voer de maling zelf uit. Waarom is dit nu eigenlijk zo’n slimme zet? En hoe werkt het malen van koffiebonen? We delen tips en tricks! Lees het artikel

Waarom koffiebonen zelf malen? Uitleg en tips!

Leestijd: 3 minuten

Of je nu espresso of filterkoffie drinkt thuis: je hebt misschien al eens gehoord dat het ideaal is om zelf de koffiebonen te malen. Haal dus geen gemalen koffie in huis, maar voer de maling zelf uit. Waarom is dit nu eigenlijk zo’n slimme zet? En hoe werkt het malen van koffiebonen? We delen tips en tricks!

Verse koffiesmaak met koffiebonen zelf malen

Dé belangrijkste reden om zelf koffiebonen te malen? Je koffie smaakt een stuk verser. Gemalen koffie in een zak verliest relatief snel smaak en geur, wat toch wel een beetje zonde is. Als je de bonen maalt vlak voor gebruik, komen er heerlijke aroma’s vrij – het is de verwelkomende koffiegeur die we allemaal kennen. Zeker als je koffiebonen van een goed merk in huis haalt, ga je voor een ultieme smaakervaring. Probeer bijvoorbeeld de bonen van Lavazza koffie uit. Met name als je overstapt van gemalen koffie naar koffiebonen, zal de smaak je verrassen.

Vlak voor gebruik malen

Het is dus wel zaak om de koffiebonen vlak voor gebruik te malen: zet hierna direct je kopje koffie. Als je de bonen vooraf gaat malen, zou je net zo goed gemalen koffie kunnen kopen. De aroma’s die vrijkomen zijn namelijk maar van korte duur, en daar gaat het nu juist om! Maak er daarom een gewoonte van om eerst de koffiebonen te malen, en vervolgens meteen de koffie te bereiden. Het is een extra stap in de bereiding van je koffie, maar wat betreft de smaak is dit het absoluut waard.

Verse koffiebonen gebruiken

Zelfs koffiebonen kunnen na verloop van tijd smaak verliezen – al gebeurt dit niet zo gauw als bij gemalen koffie. Gebruik daarom idealiter verse koffiebonen: laat een verpakking niet te lang staan.

Koffiebonen goed afsluiten

Gebruik niet alleen verse koffiebonen, maar sluit de verpakking ook altijd goed af. Net als bij gemalen koffie is het bij koffiebonen namelijk tevens belangrijk dat er geen vocht, lucht of licht bij kan komen. Een donkere verpakking is verstandig, die je aan de bovenkant volledig dicht kunt maken. Een makkelijke oplossing? Stop je koffiebonen in een stevig blik!

Goede koffiemaler gebruiken

Hoe je de koffiebonen maalt? Precies: je hebt een koffiemaler nodig. We raden je aan om direct een kwalitatief apparaat in huis te halen, omdat dit absoluut meerwaarde heeft. Het is met name belangrijk dat je de maalgraad precies kunt instellen. Zeker als je verschillende koffiesoorten bereidt. Zo heeft filterkoffie een grove maling en espresso een fijne maling. Met een draaischijf kun je dit op de meeste koffiemalers instellen.

Onderhoud koffiemaler

De laatste tip die we je willen meegeven: houd je koffiemaler netjes. Zo kun je er namelijk echt jaren mee vooruit, en blijft de smaak van de koffie optimaal. Er zijn speciale schoonmaakkorrels te vinden, waarmee je koffie- en vetresten kunt verwijderen. Ook kun je het hele apparaat uit elkaar halen, om het reservoir en de maalschijven te reinigen met een kwast of doek. Zo is je maler weer als nieuw!

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Er zijn nog geen reacties.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel