Shanice
Eten & Drinken / Koken Leestijd: 6 minuten
Ook met de kerstdagen kun jij besparen op een diner. Niet alles hoeft chique te zijn en veel geld te kosten. Lees snel verder hoe jij met een klein budget ook een 7-gangendiner kunt serveren! Lees het artikel

10 tips om een voordelig kerstdiner te serveren

Leestijd: 6 minuten

Kerst betekent samen tijd doorbrengen met familie. Maar, niet iedereen heeft genoeg budget om uit te pakken met een 7-gangendiner. Waar anderen misschien uit eten gaan met de kerstdagen, moet jij letten op elke euro, omdat je vast zit aan een budget. Geen zorgen, wij hebben tips opgesomd, waardoor je én een 7-gangendiner kunt voorschotelen en zo min mogelijk eten overhoudt. Weggooien is namelijk zonde!

1. Vier het groots

Je zult misschien denken, hoe groter je de kerstdagen viert, hoe duurder het wordt. Maar, dit hoeft helemaal niet het geval te zijn. Dit is namelijk de uitgelezen kans om de kosten te verdelen én dus te besparen op de dure feestdagen! Als je met de familie de kerstdagen doorbrengt, kun je ervoor kiezen dat iedereen één gang klaar maakt. Zo blijft het een verrassing wat jullie gaan eten, heb je genoeg voor iedereen, bespaar je op de kosten én zit je met minder afwas! Alleen maar voordelen toch? Zijn jullie nou met een grotere familie, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om een groter kerstdiner te houden, dus bijvoorbeeld een 5-, 6- of 7-gangendiner. Dat wordt niet te veel snoepen, zodat je genoeg ruimte over houdt voor dat heerlijke kerstdiner. Als je meerdere gangen kiest is het misschien wel handig om vooraf af te stemmen, wie wat gaat maken, voordat je bijvoorbeeld dubbele amuses krijgt. Met een groot gezelschap, is het ook leuk om de familie door elkaar te husselen, door de tafel in te dekken met naamkaartjes, zodat je met kerst eens een ander familielid spreekt. Je vindt hier naamkaartjes en andere leuke tafelaankleding.

2. Kies recepten met weinig ingrediënten

Wie zegt dat je veel ingrediënten nodig hebt om een gerecht lekker te maken? Met minder ingrediënten maak jij een net zo’n heerlijk kerstdiner klaar. Hoe meer ingrediënten je in een gerecht stopt, hoe duurder het wordt. Bovendien kun je veel gerechten lekkerder maken, door smaakmakers toe te voegen. De meeste mensen hebben die genoeg in huis, omdat ze die normaal ook gebruiken met het koken. Daar bespaar je dan ook weer op.

3. Plannen is de oplossing

Plannen is altijd belangrijk, want zo bespaar je vaak tijd en in dit geval kosten. Maak op tijd een lijstje met alles wat je wil gaan maken met de kerstdagen. Op die manier weet je van te voren welke ingrediënten je nodig hebt en kun je deze alvast inslaan. Houd je lijstje met ingrediënten goed in de gaten met boodschappen doen in de weken vooraf. Wellicht zijn er ingrediënten die jij nodig hebt in de aanbieding. Veel etenswaren kun je een tijdje bewaren. Is vlees of vis in de aanbieding? Wacht dan ook niet met het inslaan, want deze kun je gewoon invriezen. Zo hoef je in de dagen vóór kerst niet meer in de supermarkt te zijn en laat je je niet meeslepen door andere aanbiedingen, zoals die verrukkelijke kerstkoekjes of kerstkransjes die je eigenlijk niet nodig hebt.

4. Kies seizoensproducten

Aardbeien zijn heel lekker voor het dessert en paprika past ook in elk gerecht, maar dit zijn niet de seizoensproducten tijdens de kerstdagen. Deze ingrediënten zullen dan ook duurder zijn, wat zonde is als je met een klein budget een kerstdiner wil maken. Champignons, wortel, pompoen, prei en veel koolsoorten zijn echter wel in het seizoen. Het is dus verstandiger om hierop te besparen, zodat je misschien wat meer geld overhoudt voor vlees en/of vis. En met deze groenten kun je natuurlijk heel veel kanten op, dus niet getreurd, jouw kerstdiner wordt ook heerlijk als je op de kosten moet letten.

5. Schrap vlees en vis

Is het niet gelukt om vlees en/of vis in de aanbieding te kopen? Laat deze dan gewoon weg uit je gerechten, mits dat mogelijk is. Vegetarische gerechten zijn net zo lekker! Misschien is dit de ultieme kans om jouw familie kennis te laten maken met een vegan kerstdiner. Inspiratie nodig? Bekijk eens de vegetarische kerstrecepten van de Jumbo.

6. Doe slim boodschappen

Bij de Lidl kun je vaak aan goedkope producten komen, net zoals bij de Jumbo. Probeer daar dan ook zo veel mogelijk te halen. Bovendien heeft Lidl altijd verse groenten en fruit, voor een lage prijs. Echter, hebben Turkse en Marokkaanse supermarkten ook altijd voordelige groenten en fruit, wellicht is het de moeite waard om de producten van deze supermarkten te vergelijken! Want als je op het ene bespaart, houdt je geld over voor een ander ingrediënt of misschien wel gerecht. Vergeet niet dat Albert Heijn ook prijsfavorieten heeft, waar je wellicht ook van kunt profiteren. Of te wel, doe slim boodschappen. Wie wil besparen, moet goed vergelijken.

7. Gebruik ingrediënten voor meerdere gerechten

Voor veel gerechten heb je maar een klein gedeelte van een ingrediënt nodig, zonde natuurlijk als je het verder niet meer gaat gebruiken. De ideale oplossing hiervoor is om bij zoveel mogelijk gangen dezelfde producten te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan groenten, je kunt deze koken, roosteren of bijvoorbeeld een soep van maken. Maar ook met bladerdeeg kun je veel kanten op. Zo kun je er o.a. soepstengels van maken of bladerdeeghapjes als voorgerecht. Het bladerdeeg kun je ook gebruiken voor een quiche of voor appelflappen bij het nagerecht.

8. Maak soep van de overgebleven groenten

Hier komt de planning die je eerder hebt gemaakt goed van pas. Want je weet nu precies hoeveel je overhoudt van elk ingrediënt. Van de groenten kun je een heerlijke soep maken. Die slagroom, die je overhoudt van je toetje, kun je hier weer gebruiken om de soep romig te maken. Nog steeds veel producten over, die je niet meer kunt gebruiken in de soep? Lees dan snel verder!

9. Gebruik de restjes voor het gourmetten

Net zoals een heel groot deel van Nederland doet op Tweede Kerstdag, kunnen jullie gaan gourmetten. Als je echt veel overhoudt van het kerstdiner komt dat op deze manier heus op. Groenten kun je gebruiken om in de pannetjes te grillen, vlees en vis kan op de bakplaat én salades en amuses zorgen voor de afwisseling. Je kunt natuurlijk dat soepje van de vorige tip serveren als een heerlijke starter! Te veel groenten over om te grillen in de pannetjes? Bekijk dan de volgende tip!

10. Nieuwe recepten uitproberen

Heb je echt nog steeds te veel ingrediënten over? Dan kun je er voor kiezen om alvast alles te koken en bijvoorbeeld nieuwe recepten uit te proberen. Het voordeel hiervan is, dat je het niet meteen hoeft op te eten, maar gewoon in kunt vriezen. Heb je een dag geen zin om te koken of heb je geen tijd om lunch klaar te maken? Dan kun je gewoon één van die gerechten uit de vriezer pakken, want dat is tenslotte toch al kant-en-klaar gemaakt. Inspiratie nodig? Bekijk dan eens dit artikel. 

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb jij nog meer tips om voordelig een kerstdiner te serveren?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel