Lisa
Eten & Drinken / Koken Leestijd: 3 minuten
Het is 17 mei 2019 en dat betekent: Wereld Bakdag! Vandaag kun je volop genieten van cupcakes, koekjes, croissants, appeltaarten en nog veel meer. Van zoete tot zoute lekkernijen, niets is te gek. Uiteraard is het wel de bedoeling dat je deze lekkernijen zelf bakt. En wij hebben wat tips, om jou daarbij te helpen. Lees het artikel

Bakkers klaar? Bakken maar!

Leestijd: 3 minuten

Bloem, boter, een beetje suiker en het eerste deeg ligt alweer op het aanrecht. Bakken hoeft echt niet moeilijk te zijn. Toch zijn veel mensen van mening dat ze het niet kunnen en daarom beginnen ze er niet aan. Om ervoor te zorgen dat we met zijn allen kunnen genieten van Wereld Bakdag, hebben wij voor jou wat tips om deze dag wel smullend door te komen.

Van Hollandse bodem

Veel mensen zijn van mening dat Nederland geen eigen keuken kent, op de stamppotten na. Onze keuken is dan misschien niet heel uitgebreid, maar onderschat onze zoete lekkernijen niet. Denk aan poffertjes, oliebollen, stroopwafels en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het oud-Hollandse receptenboekje staat overvol met zoete delicatessen. Er is dus genoeg keuze, maar welke baksels zijn de moeite waard?

Oma’s appeltaart
Een echte klassieker is toch wel de appeltaart. De verboden vrucht gemengd met suiker en kaneel en vervolgens verpakt in deeg, is een gegarandeerd succes op feesten en partijen. Je kunt kiezen voor de basic appeltaart, met enkel appel als vulling. Je kunt ook variëren, door bijvoorbeeld amandelspijs, rozijnen of abrikozenjam toe te voegen aan het recept. Zijn rozijnen niet spannend genoeg voor jou? Dan vind je hier een variant met appel en peer!

Boterkoek
Een heerlijke plak boterkoek is nooit mis. De eerste keer zelf boterkoek maken is echter niet simpel. Het komt neer op de juiste verhoudingen en een perfecte gaartijd. Een droge boterkoek is een ontzettende teleurstelling, een natte boterkoek is ook geen feest. Probeer op Wereld Bakdag de variant met gekonfijte sinaasappelschil. Vergeet niet de boterkoek te laten afkoelen. Alleen dan krijgt de boter de kans weer op te stijven en kun je hem “kruimelloos” snijden!

Tropische verrassingen

Naast de heerlijke Hollandse baksels, kunnen we onze neuzen ook flink ophalen in andere keukens. Uiteraard kun je in Frankrijk goed terecht, maar onderschat andere landen zeker niet! Om je te helpen, hebben wij twee recepten uitgelicht.

Indonesische Spekkoek

Deze heerlijke laagjes cake is, wij zullen eerlijk zijn, een aardig karwei. In tegenstelling tot de meeste baksels, zul je bij het bakken van deze koek 80% van de tijd in de keuken besteden. Een spekkoek gaat namelijk laagje na laagje in de oven. Elke 4 à 6 minuten voeg je een nieuw laagje toe. Het kost dus even tijd, maar is absoluut de moeite waard! Check hier een recept waarmee jij ook zeker een succesvolle spekkoek kunt serveren.

Tarte Tatin
Je kunt onmogelijk over bakken praten zonder Frankrijk te noemen. De Fransen staan uiteraard bekend om de gehele keuken, de patisserie is daar een waardig onderdeel van. Een bekende Franse klassieker is toch wel de tarte tatin. Over het algemeen hebben we het dan over gekarameliseerde appel waar een taart op wordt gebakken. Het geheel wordt omgedraaid en dan kijk je op een prachtig, fruitig geheel. Geen fan van appel, maar wel van banaan? Probeer dan de banoffee-zeezout tarte tatin. Smullen maar!

Bakgerei

Wij hopen dat je wat inspiratie hebt opgedaan en iets lekkers kunt bakken op Wereld Bakdag. Uiteraard heb je hier de juiste hulpmiddelen bij nodig. Denk aan een goede mixer, spatel, beslagkom en bakvorm. Het is natuurlijk vervelend wanneer jouw beslag helemaal af is en dan blijkt dat je niet de juiste bakvorm in huis hebt. Zorg dus dat je de juiste spullen in huis hebt en maak van Wereld Bakdag, jouw dag!

Ook interessant

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Wat is jouw favoriete recept? Laat het ons weten in de comments.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel