Leila
Eten & Drinken / Koken Leestijd: 3 minuten
Denk je bij bakplaten aan die ene plaat die ergens verstopt ligt in je keukenlade? Wellicht gebruik je de plaat af en toe of ligt die standaard in je oven. Bij een bakplaat denkt men al gauw aan een aluminium plaat, maar wist je al dat er nog veel meer varianten zijn met verschillende eigenschappen? Waar zijn al die verschillende soorten bakplaten eigenlijk goed voor, en wanneer moet je welke gebruiken? In dit artikel lichten we dit uitgebreid toe, lees dus snel verder! Lees het artikel

Ontdek alle verschillende soorten bakplaten en hun voordelen!

Leestijd: 3 minuten

Denk je bij bakplaten aan die ene plaat die ergens verstopt ligt in je keukenlade? Wellicht gebruik je de plaat af en toe of ligt die standaard in je oven. Bij een bakplaat denkt men al gauw aan een aluminium plaat, maar wist je al dat er nog veel meer varianten zijn met verschillende eigenschappen? Geperforeerd, met hoge randen, platte randen - je kunt het zo gek niet bedenken. Waar zijn al die verschillende soorten bakplaten eigenlijk goed voor, en wanneer moet je welke gebruiken? In dit artikel lichten we dit uitgebreid toe, lees dus snel verder!

Welke varianten bakplaten zijn er?

Er zijn allerlei verschillende bakplaten te vinden, de meest gebruikte platen benoemen we hieronder.

De welbekende aluminium bakplaat

De aluminium bakplaat is waarschijnlijk het meest bekend van allemaal. Deze bakplaat is ideaal voor het bereiden van allerlei gerechten. De plaat is licht, makkelijk schoon te maken en verdeelt de warmte supergoed, zodat een baksel of maaltijd mooi gelijkmatig gaar wordt.

De anti-aanbak bakplaat

Deze bakplaat heeft een antiaanbaklaag, waardoor je na het bakken gemakkelijk het baksel er vanaf kunt halen zonder dat er etensresten achterblijven. Anti-aanbak platen zijn ook nog eens gemakkelijker te reinigen dan de traditionele bakplaten. 

De stenen bakplaat

De stenen bakplaat wordt ook wel een pizzasteen of broodbaksteen genoemd. Deze plaat is namelijk perfect voor het bakken van broden en pizza’s. Deze plaat houdt de warmte goed vast en zorgt ervoor dat een pizza of brood overal even goed gaar wordt.

Waarom zijn bakplaten essentieel in de keuken?

Er zijn een paar goede redenen waarom bakplaten in elke keuken thuishoren. We benoemen elke reden hieronder.

Gelijkmatige warmteverdeling: bakplaten zorgen ervoor dat hetgeen dat je bakt gelijkmatig gaar wordt.
Eenvoudig te reinigen: de meeste bakplaten zijn zo weer schoon, vooral die met een anti-aanbaklaag. Even afspoelen en klaar is Kees!

Breed inzetbaar: bakplaten kun je gebruiken voor het bereiden van allerlei verschillende soorten gerechten. Van ovenschotels tot aan taarten en van cakes tot aan brood. Zowel zoete als hartige gerechten kun je prima op een bakplaat bereiden.

Duurzaam: Met goed onderhoud gaan bakplaten, vooral die van roestvrij staal, heel lang mee. Wanneer je eenmaal hebt geïnvesteerd in een goede bakplaat, heb je er jarenlang plezier van.

Eenvoudig te gebruiken: bakplaten zijn super eenvoudig te gebruiken. Je doet er gewoon wat bakpapier erop en daar bovenop het gerecht dat je wilt bakken, schuift de plaat de oven in en je laat de oven het werk doen. Sommige platen hebben zelfs handige handvatten voor extra gemak.

Onmisbare producten in elke keuken!

Of je nou net begint met bakken of een doorgewinterde kok bent, bakplaten zijn echt onmisbaar in elke keuken. Ze zorgen voor gelijkmatige warmte, zijn makkelijk schoon te maken, super veelzijdig en heel simpel in gebruik. Investeer dus in goede bakplaten waar je op kunt vertrouwen en je hebt er jarenlang plezier van. Als je eenmaal een goede collectie keukenspullen hebt, wordt het een stuk leuker om thuis lekker aan de bak te gaan.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Er zijn nog geen reacties.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel