Richard
Eten & Drinken / Koken Leestijd: 5 minuten
Laten we eerlijk zijn: je eten smaakt extra goed wanneer je dit kunt opdienen op mooi servies! Is jouw keuken wel toe aan een nieuw servies? Vaak heb je in de loop der jaren van alles verzameld; misschien heb je nog servies vanuit je studententijd, of heb je nog servies dat je hebt gekregen van familie en vrienden toen je ging trouwen. Lees het artikel

Tips bij het uitzoeken van nieuw servies

Leestijd: 5 minuten

Ook krijg je vaak servies op bijvoorbeeld een verjaardag. Hierdoor kan het voorkomen dat je van alles wat in je kast hebt liggen, maar dat het eigenlijk helemaal niet zo mooi bij elkaar staat. Ben je van plan om eens goed op te ruimen en beschadigd servies weg te gooien? En wil je eens wat nieuw servies aanschaffen? Lees dan hier waar je op moet letten als je nieuw servies koopt. Veel succes gewenst!

Hoeveelheid servies

Allereerst is het natuurlijk van belang om na te gaan hoeveel servies je precies nodig hebt. Het ligt eraan met hoeveel mensen je thuis bent, hoeveel borden je bijvoorbeeld gaat kopen. Als je gezin uit bijvoorbeeld vijf mensen bestaat, is het verstandig om minimaal vijf grote borden in huis te hebben, en 5 ontbijtbordjes en 5 schalen voor het toetje, zoals yoghurt. Maar daarnaast is het ook van belang dat je kijkt naar je levensstijl. Als je bijvoorbeeld iemand bent die het leuk vindt om regelmatig allemaal etentjes thuis te organiseren, of dat het vaak voorkomt dat er spontaan iemand aanschuift om mee te eten in de avond, dan is het praktisch om meer borden in huis te hebben. Op die manier kunnen je gasten ook altijd gemakkelijk mee eten. Het is natuurlijk ontzettend vervelend als je iemand moet laten mee eten op een klein ontbijtbordje of op een klein schaaltje. Dat is niet alleen wat ongemakkelijk, het eet natuurlijk ook wat onprettig. Door hierop voorbereid te zijn, kun je dergelijke situaties voorkomen en hoeft het nooit een probleem te zijn als iemand onverwacht wil aanschuiven! En wat ook belangrijk is om op te letten, wanneer je servies wil aanschaffen, is om te kijken hoe jij bent met het huishouden. Was je bijvoorbeeld met regelmaat af? Dan is een grote voorraad aan servies wellicht niet per se nodig, maar wanneer je een hekel hebt aan afwassen en dit dus niet zo vaak doet, dan heb je waarschijnlijk ook meer behoefte aan meer borden! Aan de andere kant stimuleer je daar natuurlijk wel mee dat je keuken een bende mag zijn door allerlei vaat die je daar kunt ophopen. Je kunt er dus ook voor kiezen om niet al te veel borden te kopen, zodat je je zelf als het ware dwingt om wel met regelmaat af te gaan wassen! En de ruimte die je tot je beschikking hebt moeten we natuurlijk ook niet vergeten. Als je een kleine keuken hebt, is het natuurlijk ook niet heel verstandig om veel servies in te slaan. Je kunt het dan misschien niet eens kwijt, of je krijgt dat elk kastje enorm rommelig wordt. Dat wil je natuurlijk ook vermijden.

Een goed servies

Nu je weet hoeveel servies je wil gaan kopen, is het natuurlijk ook van belang wát voor servies je wil gaan kopen. Je koopt natuurlijk niet zomaar servies zonder dat je hebt nagedacht over de kleur en uitstraling van het servies. Veel mensen gaan voor een wit servies, omdat ze graag een neutraal servies willen. Maar vind jij een wit servies helemaal niks en zou je liever gaan voor een printje of mooie kleur? Ga dan eens voor felle kleuren, zoals oranje, blauw en groen. Het voordeel van deze kleuren is dat ze wel opvallen, maar dat ze ook prima te combineren zijn met andere kleuren. Op die manier zorg je voor een levendige en frisse look op je tafel! Denk bijvoorbeeld aan mooie gekleurde mokken met printjes, gecombineerd met wat rustigere accessoires. Wil je wel liever 1 kleur houden? Dat kan natuurlijk ook. Kies dan bijvoorbeeld voor servies met verschillende vormen, of servies dat verschillende structuren heeft. De verschillende onderdelen zullen dan juist mooi naar voren komen. Je kunt dan een servet ertussen leggen in een contrasterende kleur. Op die manier kun je nog meer accent geven aan de verschillende vormen en lagen. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Neem dan eens een kijkje in het assortiment van Bodum. Bodum is een familiebedrijf dat in 1944 door Peter Bodum in Kopenhagen opgericht werd. De oprichter slaagde erin om Bodum in de jaren 60’s internationaal op de kaart te zetten. Dit kwam door zijn unieke concept: de ontwikkeling van producten die verregaand bouwen op doelmatigheid, kwaliteit en betaalbaarheid.

Een compleet servies

Natuurlijk betreft servies niet alleen borden voor het ontbijt en het avondeten. Je wil natuurlijk een complete set in je kast hebben staan. Naast borden zijn bijvoorbeeld ook mokken en bestek onderdeel van een servies-set. Je hebt eigenlijk verschillende mokken nodig; een simpel glas voor een snel glas water, maar mooie mokken voor een kop koffie of thee. Helemaal leuk is het om dan ook een Bistro aan te schaffen: In 1974 vertaalde Jørgen Bodum de designfilosofie van zijn bedrijf in een nieuw product: Bistro, de eerste Bodum cafetiere. Bodum Bistro, de French Press, werd door de internationale media verkozen tot de meest milieuvriendelijke koffiemaker en sleepte diverse prestigieuze Deense en internationale design-onderscheidingen in de wacht. Erg leuk! Vind je het lastig te bepalen wat voor mokken je dan precies nodig hebt? Een tip is om mokken uit te zoeken die tijdloos zijn, maar die wel van goede kwaliteit zijn. het is natuurlijk niet de bedoeling dat je servies na korte tijd alweer kapot gaat of dat het beschadigd raakt wanneer je het vaak in de vaatwasser zet. Let er dus bijvoorbeeld op dat de mokken die je koopt in de vaatwasser en/of in de magnetron kunnen staan. Wanneer dat mogelijk is, zul je er hoogstwaarschijnlijk langere tijd plezier van hebben dan van een goedkopere variant waar dat niet mee mogelijk is.
Lekker genieten nu met nieuw servies!

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb jij wel eens ooit servies van Bodum gekocht?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel