Kim
Eten & Drinken / Koken Leestijd: 4 minuten
Lekker, gezond en goedkoop koken klinkt ideaal. Maar hoe krijg je dit voor elkaar? In dit artikel leggen we je uit hoe jij elke avond een heerlijk gezonde maaltijd maakt zonder dat het je veel kost. Lees het artikel

Zo zet jij gezonde maaltijden op tafel voor een klein prijsje

Leestijd: 4 minuten

Seizoensproducten


Seizoensproducten zijn vaak goedkoper. Dit komt omdat deze producten niet geïmporteerd hoeven te worden uit een ver land of gekweekt moeten worden in een verwarmde kas. Als je hier op let tijdens het boodschappen doen, bespaar je automatisch geld. Buitenom het feit dat het voordeliger is voor je portemonnee zijn seizoensgroente vaak ook lekkerder en gezonder. Dit komt doordat seizoensgroente verser zijn. Dit komt de smaak en de voedingsstoffen ten goede.

Aanbiedingen


Houd de folders goed in de gaten. Supermarkten hebben vaak aanbiedingen die het boodschappen doen voordeliger maken. De aanbiedingen verschillen vaak per week dus kun je toch lekker gevarieerd eten voor een kleine prijs.

 


Hergebruik restjes


Wie regelmatig in de keuken staat, weet hoe lastig het is om in te schatten hoeveel eten je klaar moet maken. In plaats van weg te gooien wat je over hebt, kun je het ook bewaren (mits het mogelijk is natuurlijk). Stel je hebt aardappelen met kip en wortelen gekookt en je hebt behoorlijk wat gebakken kip over. Gebakken kip kun je ongeveer 4 dagen bewaren. Je kunt dus prima nog een keer van deze kip eten en hoef je dus niet gelijk nieuw vlees te kopen. Zo verspil je minder voedsel en maak je het koken goedkoper.

Ga naar de markt


“Op de markt is je gulden een daalder waard”. Deze oude uitspraak is tot op heden nog steeds waar. Koop je verse groente en fruit voordeliger op de markt. Voor de echte onderhandelaars ga op het einde van de dag naar de markt. En  neem tassen vol verse groentes en fruit mee voor een kleine prijs.


Ingrediënten met een klein prijsje


Goedkoop boodschappen doen? Vergeet deze ingrediënten dan zeker niet op je lijstje te zetten:

Courgette: De courgette is ontzettend gezond en kan voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden. Je kunt een courgette rauw eten, bakken en koken. Maar wist je dat je ook “spaghetti” kan maken van deze groente? De courgette is helemaal geen dure groente en mag daarom ook echt niet ontbreken op je lijstje.


Rijst: Rijst is een erg fijn product om altijd in huis te hebben. Rijst is relatief goedkoop en met een flink pak rijst kun je zeker een tijdje vooruit. Het klaar maken van rijst is erg simpel. Je kunt eindeloos variëren met rijst gerechten. Het bevat veel voedingsstoffen en vrijwel geen zout, suiker of vet. Rijst kun je lang bewaren dus als je goed de porties inschat hoef je hiervan niks te verspillen.

Kip: De meest gangbare, goedkope en gezondste vleessoort is kip. Je kunt kip op veel verschillende manieren bereiden. In onbewerkte kip zitten veel voedingsstoffen waardoor het prima in een gezond eetpatroon past. Heb je een groot stuk kip? Bewaar het dan in de vriezer zodat het langer goed blijft.

Wit vis (uit de vriezer): Vis zit bomvol goede voedingsmiddelen, maar is niet altijd even goedkoop. Wit vis uit de vriezer biedt
dan een prima uitweg, dit is vaak stukken goedkoper dan verse vis.

Kruiden: Kant en klare zakjes kruiden om eten op smaak te brengen zijn vaak behoorlijk prijzig. Het internet staat gelukkig vol met recepten hoe je deze kruidenmixen zelf maakt. Dit is vaak stukken voordeliger en zo weet je precies wat je eet.

 

 

Ingrediënten goed houden


Hoelang een product goed/vers blijft, hangt er vanaf hoe het bewaard wordt. Op internet valt er van alles te lezen hoe je een product zo lang mogelijk vers houdt. Hiermee voorkom je dat je eten moet weggooien, omdat het niet meer goed is. Let ook goed op in de winkels naar de houdbaarheidsdatum.


Koop ongesneden producten


In Nederland wordt het ons allemaal erg makkelijk gemaakt. Je vindt bijna alles voorgesneden in de winkel. Maar wist je dat deze voorgesneden producten vaak duurder zijn. Het is voordeliger om je producten in de originele vorm te kopen.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Wat staat er bij jou op het menu vanavond?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel