Richard
Geldzaken / Betalen Leestijd: 2 minuten
Ben jij van plan een huis te kopen? Dan heb je als koper een notaris nodig. Hij of zij regelt de overdracht en stelt o.a. De leverings- en hypotheekakte op. Je kiest helemaal zelf je eigen notaris uit. Maar hoe kies je dan de beste? En hoe zorg je ervoor dat dit niet peperduur wordt? Wij hebben het voor je uitgezocht. Lees het artikel

Hoe vind ik een goede (én betaalbare) notaris?

Leestijd: 2 minuten

Start met vergelijken

Dit klinkt heel voordehandliggend, maar dit is precies waar je moet beginnen. Maak een lijstje met notarissen die jou interessant lijken. Schrijf hun sterktste (en zwakste) punten op en noteer hoeveel ze kosten. Bij veel kantoren wordt een vaste prijs voor bepaalde werkzaamheden gehanteerd. Denk hierbij aan het opstellen van een hypotheekakte. Het kan ook zijn dat er een prijs per uur wordt gevraagd. Indien dit het geval is, noteer het uurtarief en doe informatie op over hoe lang het ongeveer gaat duren. Wees hierin wel streng en ga liever van te veel dan te weinig uren uit, want anders kan het aan het einde een duur grapje worden.

Overweeg online opstellen

Vooral in deze tijd van corona gebeurt het veel: je aktes online laten opstellen. Je gaat veel minder snel face-to-face meeten met een notaris. Komt dit even goed uit, want dit kan je veel geld schelen als je bijvoorbeeld met een notaris in Amsterdam aan de slag gaat, maar je woont aan de andere kant van het land. Bij diverse notarisdiensten kun je online een (gestandaardiseerde) akte laten opstellen. Hierbij heb je snel een overzicht van de service die aangesloten zit bij welke notaris. Dit scheelt dus tijd én geld voor beide partijen.

Laat je op weg helpen

Natuurlijk is het best wat werk om diverse notarissen te gaan vergelijken - op zowel diensten als kosten. Je kunt er dus voor kiezen jezelf heel wat werk te besparen. Er zijn namelijk diverse websites, zoals bij de goedkoopste notaris, waar je direct standaardakten van notarissen kunt vergelijken. Dit zijn actuele tarieven, dus je hoeft er niet bang voor te zijn zelf de fout in te gaan met oudere prijzen. Zo wordt het je een stuk makkelijker gemaakt! Kies er dus vooral maar voor jezelf wat tijd te besparen, want rondkijken naar een nieuwe woning kost al meer dan genoeg moeite, niet?

Profiteer van een lager tarief

Tenslotte is het belangrijk om je af te vragen of je momenteel over een beperkt inkomen beschikt. In dit geval geldt voor het laten opstellen van een samenlevingscontract of andere familieakte een lager tarief. Dit is dus enkel als je inkomen of vermogen onder de gemiddelde grens ligt. Hiervoor dien je een verzoek bij de Kamer van Toezicht voor kandidaatnotarissen en stuur je een inkomensverklaring mee. Deze is online aan te vragen bij de Raad voor Rechtsbijstand. Zeker belangrijk om niet te vergeten dus!

 

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Door welke notaris laat jij je actes opstellen?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel