Richard
Geldzaken / Lenen Leestijd: 3 minuten
Oversluiten van je hypotheek, je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar, wat is dat nu precies? Wat zijn de voordelen en zijn er ook eventuele nadelen? En kun je een hypotheek altijd oversluiten of zijn er bepaalde voorwaarden waar je aan moet voldoen? Dat kunnen zomaar vragen zijn die jij ook hebt als je denkt aan het oversluiten van je hypotheek. Hier zetten we in ieder geval alles voor je op een rijtje. Lees het artikel

Denk jij ook na om je hypotheek oversluiten en te berekenen?

Leestijd: 3 minuten

Oversluiten van een hypotheek

Laten we eerst maar eens beginnen met het uitleggen van wat oversluiten precies is. Bij het oversluiten van een hypotheek verander je als het ware van hypotheek. Je betaalt dan je huidige hypotheek vervroegd af, waardoor je een nieuwe hypotheek kunt afsluiten.

De voordelen van het oversluiten

Doordat je verandert van hypotheek kun je profiteren van de voordelen van een andere hypotheek. De lagere maandlasten van een andere hypotheek kunnen een doorslag geven om je hypotheek af te betalen en een nieuwe af te sluiten. Een bijkomend voordeel zou kunnen zijn dat je die lagere maandlasten langer kunt vastzetten. Een andere reden kan zijn dat de voorwaarden van de hypotheek gunstiger zijn voor jullie. Al met al komt het er op neer dat het oversluiten hypotheek voordelig is voor jezelf. Het is een goedkope manier om een hypotheek te hebben. In principe werkt het hetzelfde als met een verzekering. Als een autoverzekering bij een andere verzekeringsmaatschappij goedkoper is, stap je toch ook over? Als een andere verstrekker gunstigere voorwaarden of lagere maandlasten biedt, stap je dus ook over.

Naast de voordelen uitgedrukt in geld, kan het ook zijn dat de hypotheek niet meer bij jullie past. De huidige vorm kan bijvoorbeeld voor problemen zorgen of misschien wil je de hypotheek wel verhogen. Een andere reden zou kunnen zijn dat je de overwaarde van je woning in een hypotheek wil verwerken. Dat kunnen dus ook allemaal redenen zijn voor het oversluiten van je hypotheek.

Op deze momenten kun je oversluiten

Het oversluiten van een hypotheek kan in principe op elk gewenst moment. Je hoeft dus geen rekening te houden met de looptijd van je hypotheek bijvoorbeeld. Wel, moet je bepaalde zaken in de gaten houden, die ervoor kunnen zorgen dat het oversluiten van je hypotheek juist nadelig is. In sommige situaties krijg je te maken met een boeterente als je een hypotheek vroegtijdig stopzet. Deze boete krijg je, omdat je huidige kredietverstrekker inkomsten misloopt doordat je overstapt. Het kan wel eens zo zijn dat die boete hoger is dan de besparing als je jouw hypotheek oversluit. Het is dan ook aan te raden om hypotheek oversluiten berekenen. Dan weet je namelijk meteen of het echt zo voordelig is om te veranderen van hypotheek.

De kosten van het oversluiten

Bij het omzetten van een hypotheek gaan natuurlijk een hele hoop kosten gemoeid. De eerste kosten waar je mee te maken krijgt, zijn de kosten voor de notaris. Gemiddeld genomen kost het € 500 - € 800 euro om langs een notaris te gaan. Denk er ook aan dat het tarief per notaris natuurlijk verschilt. Wil je hierop besparen? Dat zal lastig gaan, want een bezoek aan de notaris is verplicht als je jouw hypotheek wil oversluiten.

De tweede kostenpost zijn de taxatiekosten. Ook hier kun je niet op besparen, want ook deze zijn weer verplicht. De bank wil namelijk weten wat de waarde van jouw huis is en heeft daar een onafhankelijke taxatie voor nodig. Gemiddeld genomen ben je tussen de € 500 en € 600 euro kwijt voor zo’n rapport. De kosten hiervan hangen ook weer af van de regio.

Dan hebben we nog de advies- en bemiddelingskosten, wat een van de hoogste kosten is van het oversluiten van een hypotheek. Op het eerste gezicht lijkt het misschien simpel om te veranderen van hypotheek, maar het is een hoop geregel achter de schermen. Een hypotheekadviseur geeft advies en regelt de administratieve afwikkeling ervan, wat dus voornamelijk zorgt voor hoge kosten.
Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Er zijn nog geen reacties.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel