Kim
Geldzaken / Lenen Leestijd: 3 minuten
Als je geld wilt lenen, zijn er veel opties. Er zijn veel verschillende soorten en vormen van leningen waaruit je kunt kiezen. Een feit blijft wel dat geld lenen altijd geld kost. Denk er daarom goed over na en doe voldoende onderzoek voordat je een lening afsluit. In dit artikel lees je welke leningen er zijn en kun je erachter komen welke vorm van lenen bij jou past Lees het artikel

Welke soorten leningen zijn er en welke past bij jou?

Leestijd: 3 minuten

Doorlopend krediet


Bij deze vorm van lenen heb je een kredietlimiet. De hoogte van het kredietlimiet staat voor het maximale bedrag dat je mag lenen. Je kunt ervoor kiezen het gehele bedrag in 1x op te nemen, maar het kan ook in delen. Vanaf het moment dat je het geld opneemt begin je ook met terugbetalen. Elke maand betaal je minimaal 2% van het opgenomen bedrag terug aan de kredietverstrekker. Dit is een deel van de rente die je moet betalen over het opgenomen bedrag en een deel voor het opgenomen geld zelf.  Zodra je het gehele bedrag hebt opgenomen en netjes terug hebt betaald kun je weer opnieuw lenen.

Pluspunten

 • De rente is bij deze lening relatief laag
 • Makkelijk als je onregelmatig grotere bedragen moeten lenen, zo hoef je niet elke keer een nieuwe lening af te sluiten.
 • Je kiest zelf hoeveel geld je per maand je wilt terugbetalen, zolang je maar boven de 2% zit. Hiermee bepaal je zelf de looptijd van je lening

Persoonlijke lening


Bij een persoonlijke lening staat van te voren vast hoeveel je precies gaat lenen, de rente en ook de looptijd. De rente op deze lening is vaak hoger dan de rente op een doorlopend krediet lening. Een persoonlijke lening is een veilige keuze waar je je geen zorgen hoeft te maken over extra onverwachte kosten. Je persoonlijke lening vergelijken is verstandig. Zo ontdek je waar je het voordeligst uit bent. Dit is zeker slim om te doen en een makkelijke manier om geld te besparen.

Pluspunten

 • De rente is vastgesteld dus geen onverwachte kosten.
 • Je weet wanneer je klaar bent met aflossen
 • Handig voor het financieren van verbouwingen of de aankoop van een auto

Creditcards


Met een creditcard stel je de betaling als het ware uit.Je kan met je creditcard kopen totdat het limiet is bereikt. Dit limiet kun je zelf instellen. Na enkele weken wordt deze rekening van je betaalrekening afgeschreven. Sommige creditcard aanbieders, bieden extra services. Hierbij kun je denken aan het verzekeren van aankopen de mogelijkheid in termijnen de rekening te betalen. Let wel op! Bij het betalen in termijnen worden vaak hoge rentes gerekend en het wordt geregistreerd bij het BKR

Pluspunten:

 • Als je iets online koopt en het is niet in orde kun je de betaling annuleren, zo kun je veilig online winkelen.
 • Bijna overal ter wereld kun je met een creditcard betalen
 • Je kunt de betaling uitstellen als je op het moment niet genoeg geld hebt.

Lenen met onderpand


Geld lenen met onderpand wilt zeggen dat je van de kredietverstrekker een bedrag leent met onderpand. Het bedrag dat je leent is afhankelijk van het onderpand van de lening. Het onderpand kan bijvoorbeeld een auto, sieraden of effecten zijn. Het artikel dat je als onderpand hebt gekozen, wordt opgeslagen bij het bedrijf. Simpel gezegd werkt het zo: je verkoopt je onderpand tijdelijk aan de kredietverstrekker.  Zodra je weer genoeg geld hebt koop je je onderpand weer terug en betaal voor de “opslag”. Je moet je product terugkopen binnen het afgesproken termijn. Als je dit niet doet, is het onderpand van het bedrijf en ben jij het kwijt.

Pluspunten:

 • Deze optie kan handig zijn als je tijdelijk te weinig geld hebt en het geld snel nodig hebt
 • Je hebt geen schuld en je hoeft ook geen rente te betalen. Wel betaal je onderpand en dat is vaak hoger dan de kosten van de meeste rentes.
Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Welke vorm van lenen past bij jou?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel