Florence
Geldzaken / Sparen Leestijd: 3 minuten
Het nieuwe jaar starten met goede voornemens? Waarom niet beginnen bij iets wat ecologisch verantwoord is en beter voor jou? Duurzame producten kosten vaak ietsje meer, maar zijn een betere investering op lange termijn. Wij geven je graag enkele tips om het jaar alvast goed te starten! Lees het artikel

Duurzaam het nieuwe jaar in

Leestijd: 3 minuten

Go vegan

go vegan
 

Dat hoeft natuurlijk niet voor altijd, maar probeer een paar keer per week een pauze te nemen van dierlijke producten. Buiten het feit dat vlees serieus wat euro’s toevoegt aan de rekening van de supermarkt, is het gezonder om niet elke dag vlees te eten. Ook andere dierlijke producten mogen af en toe vervangen worden. Probeer altijd zo gevarieerd mogelijk te eten en durf te experimenteren met producten die je niet kent. Je zal er versteld van staan hoeveel lekkere alternatieven er bestaan én je verkleint je ecologische afdruk. Win-win!

 

Geef terug aan de community

2020 was een enorm moeilijk jaar, maar ook heel wat jongeren stonden voor een moeilijke periode: afstandsonderwijs. Het lijkt vanzelfsprekend dat iedereen in onze digitale maatschappij over een computer beschikt, maar niets is minder waar. Daarom zijn heel wat organisaties en zelfs particulieren gestart met het inzamelen van oude laptops om die weg te schenken aan jongeren die er een kunnen gebruiken. Heb jij nog een oude computer die je niet meer gebruikt? Schenk die dan weg in plaats van weg te gooien of ergens op te bergen.

 

Doe het met azijn

Azijn kost nog geen euro, kan je overal verkrijgen en doet wonderen voor je huishouden. Of je het nu gebruikt om te poetsen of als vervanger voor je wasverzachter, azijn is budget- en milieuvriendelijk!
Anti-kalk spray maak je snel door gelijke delen citroen en azijn in een verstuiver te mengen. De magnetron maak je gemakkelijk schoon door wat azijn in een kommetje te doen, drie minuten op de hoogste stand, een kwartiertje laten rusten en vervolgens met een spons afvegen. Je kan zelfs je wasverzachter vervangen door azijn, wat je ook weer wat geld bespaart.

 

Shampoo bars

Je shampooflessen kun je perfect vervangen door een duurzamer alternatief. Shampoo bars werken op dezelfde manier als een blokje zeep, nat maken, je hoofd ermee inwrijven en het schuim komt vanzelf! Wist je dat 1 shampoo bar gelijk staat aan 3 flessen shampoo, gemiddeld 80 wasbeurten meegaat en bovendien ? Deze natuurlijke shampoo is dus niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je eigen saldo! Het wordt beter: voor elk haartype bestaat er een bar. Zo heb je er voor krullend haar, normaal tot vet haar, droog haar, gevoelige hoofdhuid, zelfs een ecologische variant van zilvershampoo!

 

Ruil je wegwerpmesjes in voor een safety razor

 

Er bestaat een misconceptie dat je je gemakkelijker snijdt aan safety razors dan aan scheermesjes met meerdere mesjes. Een safety razor snijdt simpelweg de haren af ter hoogte van je huid (en niet lager zoals wegwerpmesjes), is daardoor nauwkeuriger en de kwaliteit van het staal is beter. Ook de kans op huidirritatie is lager: een scheermes met 5 mesjes komt overeen met 5 keer een safety razor over hetzelfde stukje huid te laten gaan. Is je mesje bot? Nieuwe koop je voor amper iets bij elke supermarkt of drogisterij!

 

Je eigen verzorgingsproducten maken

Ben je helemaal geboeid door de verschillende tips die er zijn? Eerder schreven we al een artikel over hoe je zelf je eigen verzorgingsproducten maakt. Ecologisch verantwoord en slim voor de portemonnee, dat doe je via onze tips & tricks om te besparen op verzorgingsproducten.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Wat zijn jouw goede voornemens voor het nieuwe jaar?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel