Richard
Geldzaken / Sparen Leestijd: 4 minuten
Beleggen en investeren, de termen worden vaak door elkaar gebruikt. Maar, klopt dat eigenlijk wel? De twee termen lijken veel op elkaar, hebben veel overeenkomsten en kunnen elkaar soms zelfs overlappen, maar toch zitten er wel degelijk verschillen tussen. Maar, wat is dan bijvoorbeeld het verschil? En waarin beleg je en waarin investeer je? Je komt het allemaal te weten in onderstaand artikel. Lees het artikel

Investeren of beleggen, voor welke optie kies jij?

Leestijd: 4 minuten

Het verschil tussen beleggen en investeren

Het is niet gek dat deze termen door elkaar worden gebruikt. Ze hebben namelijk zeker dingen van elkaar weg en lijken daardoor ook erg op elkaar. Toch zijn er verschillen tussen beleggen en investeren. Beleggen betekent dat je geld vanzelf meer waard wordt. Dit kan zijn doordat je aandelen koopt of vastgoed. Je gaat er dan vanuit dat de waarde ervan, vanzelf meer wordt.

Bij investeren wordt de waarde niet automatisch meer, maar moet je er moeite in stoppen. Denk bijvoorbeeld aan het investeren in een start-up. Je moet er iets voor doen om die onderneming succesvol te maken en er later ook weer rendement uit te kunnen halen.

Kort gezegd kost investeren veel geld en tijd, terwijl beleggen alleen maar geld kost.

Hierin kun je investeren

Zoals we net al hebben gelezen gaat met een investering niet alleen geld gemoeid, maar ook tijd. Als je een onderneming start, heb je investeringen nodig om het bedrijf op te starten, maar ook om het draaiende te houden. Je zult moeten investeren in materialen, in goederen en in personeel, wil je met jouw bedrijf kunnen starten. Daar gaat tijd, geld en moeite in zitten. Je gaat natuurlijk niet de eerste beste machine die je ziet kopen, je gaat eerst onderzoek doen en prijzen vergelijken voordat je zo’n grote investering doet. Dat kost dus ook tijd en moeite. Hetzelfde geldt voor je voorraad en je personeel. Je wil het beste van het beste kunnen leveren en daar ook het beste personeel voor aannemen. Die zoektocht kost weer tijd en moeite. De investeringen die je in het begin doet, hoop je later terug te zien in de winst.

Je hoeft natuurlijk niet alleen te investeren in ondernemingen of start-ups. Je kunt ook investeren in vastgoed of in een mooi horloge. Koop bijvoorbeeld appartementen of huizen op om die bijvoorbeeld te verhuren. Je kunt ze ook inrichten als vakantiehuizen, voornamelijk met de stijging van het lokale toerisme, is dat een verstandige investering. Doordat je moeite en tijd in de inrichting stopt en wellicht in het promoten van de (vakantie)woning, maakt dit een vorm van investeren.

Hierin kun je beleggen

De bekendste manieren van beleggen zijn toch wel het kopen van aandelen. Door een aandeel te kopen, koop je eigenlijk een klein deel van een bedrijf. Een aandeel kopen kan via een broker zoals aandelenkopen.be. Een broker is eigenlijk een online markt voor aandelenhandel. Uiteraard moet je niet voor de eerste beste broker die je tegenkomt kiezen, want de ene handelaar is natuurlijk aantrekkelijker dan de andere. Verschillen tussen brokers kunnen hem bijvoorbeeld zitten in de regulatie. Het is verstandig om te controleren of een broker wel gereguleerd wordt door een organisatie of bank in Nederland.

Ook zijn er andere zaken, waar je op moet letten bij het kiezen van een broker. Je krijgt namelijk te maken met onkosten, vergoedingen en commissies, waardoor je beleggingsrendement minder kan worden. Bekijk daarom altijd eerst welke broker het voordeligst is voor jou en of die broker überhaupt de aandelen verkoopt, waar je in geïnteresseerd bent. Het aanbod kan namelijk ook nog eens sterk verschillen.

Er zijn natuurlijk nog andere zaken waar je in kunt beleggen, denk bijvoorbeeld aan cryptomunten. De bitcoin is natuurlijk een hele bekende. Tegenwoordig zijn er talloze andere cryptocurrency op de markt, waar je in kunt beleggen.


Of je nu kiest voor beleggen of je kiest voor investeren. Stiekem ben je met beide veel tijd kwijt. Beleggen kost dan niet per se tijd om het rendement te vergroten, maar je bent met het beleggen in cryptocurrency bijvoorbeeld wel veel tijd kwijt met het bijhouden van de koersen. Denk bij beide opties  er ook goed over na, gebruik altijd geld wat je een tijd lang niet nodig hebt, denk bijvoorbeeld aan spaargeld of een erfenis. Gebruik in ieder geval nooit geld waar je je rekeningen van moet betalen.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Er zijn nog geen reacties.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel