Claudia
Geldzaken / Sparen Leestijd: 3 minuten
Iedere maand gaat er een fors bedrag aan vaste lasten de deur uit. Dit neem je waarschijnlijk een beetje als vanzelfsprekend, maar dit zijn juist mooie posten om op te besparen. Juist omdat je ze elke maand weer kunt verwachten. Een aantal tientjes per maand besparen is op jaarbasis namelijk alweer honderden euro’s. Wij onthullen nu de beste bespaartips voor het verlagen voor jouw vaste lasten! Lees het artikel

Verlaag jouw vaste lasten met deze tips

Leestijd: 3 minuten

Houd je uitgaven bij

De eerste stap naar besparen is een goed overzicht van je maandelijkse uitgaven. Het scheelt dat veel banken dit al voor je in kaart brengen. Pak dit overzicht van inkomsten en uitgaven erbij en bekijk wat hiervan naar vaste lasten gaat. Dit zijn bijvoorbeeld je energiekosten, zorgverzekering, huur, gemeentelijke belastingen, telefoonabonnement, internet, televisie en een abonnement op de krant. Als je dit eenmaal netjes op een rijtje hebt staan, zie je precies wat je nou echt uitgeeft en overhoudt per maand. Nu gaat jouw bespaarplan echt in actie!

Zeg onnodige abonnementen op

Heb je een krantenabonnement, maar houd je het nieuws eigenlijk ook al gratis digitaal bij? Of heb je een Spotify abonnement, maar maak je toch niet zoveel gebruik van hun extra diensten? Dit zijn voorbeelden van luxe uitgaven waarvan je ook kosteloos gebruik kunt maken (maar dan vaak met wat minder privileges). Als je de extra’s niet op en top uit zulke abonnementen haalt, kun je ze misschien beter opzeggen. Je zult snel genoeg terugzien hoeveel dit je bespaart.

Onderhandel over de prijzen

Er zijn vast en zeker een paar abonnementen die je liever niet afzegt, maar waarvan je weet dat ze wel aardig prijzig zijn. Gelukkig kun je bij veel contracten en abonnementen onderhandelen aan de prijs. De perfecte momenten zijn wanneer je net lid wordt en als je lidmaatschap afloopt. Vaak is het zo geregeld met een telefoontje. Dit kun je bij je telefoonprovider doen, maar ook bij je energieleverancier, telefoonabonnement, creditcard, en zelfs de sportschool. Niet geschoten is altijd mis, toch?

Sluit een nieuwe hypotheek af

De hypotheekrentes waren nog nooit zo laag als nu. Hét perfecte moment om toe te slaan dus! Hiervan kun je uiteraard ook profiteren als je al een hypotheek hebt. Je kunt deze hypotheek over naar een andere bank sluiten. Dit kost je wel extra, maar zelfs dan levert dit honderden euro’s voordeel op op jaarbasis. Waarschijnlijk betaal je op dit moment dus te veel. Hier kun je vandaag nog verandering in brengen door je hypotheek te berekenen.

Bekijk of je kunt aflossen

Houd je nog aardig wat geld over aan het einde van de maand, maar voelt het alsof dit geld niet helemaal de jouwe is? Dan komt dat waarschijnlijk omdat je nog een schuld moet afbetalen. Geen zorgen: de meeste mensen hebben een flinke schuld. Denk aan je studiefinanciering, hypotheek of dure verbouwing. Door regelmatig af te lossen, wordt deze schuld steeds kleiner en zo ook de rente steeds minder. Oftewel hoe sneller, hoe beter. Zo voorkom je zinloze uitgaven aan het einde van de maand en ben je sneller van de renteaftrek af.

Ruilen is het nieuwe kopen

Tenslotte willen we nog even terugvallen op zinloze aankopen. Iedereen doet ze helaas, ook al heb je niet altijd evenveel te makken. Heb je sommige producten écht nodig - of gebruik je ze hoogstens één of twee keer? Er zijn tegenwoordig diverse websites waar je spullen kunt ruilen, huren of lenen. Ook zijn er veel buurtinitiatieven die hetzelfde nabootsen. Zo zie jij geen extra (peperdure en onnodige) aankopen op jouw maandelijkse overzicht meer verschijnen. Houd jouw geld dus maar netjes op de rekening staan om sneller af te lossen wat er echt toe doet.

 

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb jij nog andere goede bespaartips?    Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel