alicia
Geldzaken / Sparen Leestijd: 3 minuten
Laat financiële onzekerheid niet aan het lot over en neem de touwtjes zelf in handen! Door enkele eenvoudige veranderingen in te voeren krijg je meer controle over je financiën en kan je zonder stress van het leven genieten. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet! Lees het artikel

Zo behaal jij je financiële doelen

Leestijd: 3 minuten

Maak een plan

Je kunt er niet omheen, als je controle wilt hebben over je financiën moet je een budget hebben. Heb je ooit al van een zero-based budget gehoord? Met een zero-based budget schrijf je de hoeveelheid geld op die je in de maand binnenkrijgt en bedenk je waar je het aan gaat uitgeven. Dit omvat rekeningen, spaargeld, discretionaire items zoals restaurants, entertainment en kleding. Wanneer je deze uitgaven aftrekt van je inkomsten, moet je op nul uitkomen. Als je op papier geld over hebt, ga dan na waar je dat aan wilt besteden, bijvoorbeeld aan schulden, spaargeld of Kerstmis. Als je een negatief getal uitkomt, dan zul je moeten bezuinigen. De enige manier om geld te besparen is door minder uit te geven dan je verdient. Dat betekent dat je je uitgaven moet verlagen of je inkomsten moet verhogen.

Houd je aan het budget

Maak voor jezelf uit wat je doelen zijn en waarom je deze wilt behalen. Zonder een duidelijke 'waarom' is het onmogelijk om vast te houden aan een plan. Een budget maken en je eraan houden zijn twee verschillende dingen. Om je makkelijker aan je budget te houden kan je elke euro die je uitgeeft zien als een kans om je leven beter te maken. Je huis en je elektriciteitsrekening maken je leven beter, maar moet je echt betalen voor , Netflix, HBO en Disney + op hetzelfde moment?

Zorg voor jezelf

Probeer eerst te zorgen dat je je basisbehoeften kan vervullen, voordat je aan andere zaken geld begint te besteden. Zorg dat je een dak boven je hoofd hebt, er eten op tafel staat en je de elektriciteit kan betalen. Maak uit wat voor jou belangrijk is en speel erop in.

Zorg voor een noodfonds

Maak een noodfonds aan en investeer er € 1.000 in. Dat geld is strikt voor noodgevallen. Op deze manier kan je onregelmatige uitgaven plannen, zoals vakanties en verjaardagen. Door dit geld op een andere rekening te zetten, is het moeilijker om het uit te geven aan onbelangrijke zaken.

 

Gebruik contant geld

Is naar de winkel gaan jouw zwak en kom je altijd met meer producten terug dan je nodig had?Wist je dat shoppers die met kaart betalen meer uitgeven dan shoppers die contant geld gebruiken? Speel op die zwakte in en beperk het aantal keren dat je winkelt, door i.p.v dagelijks naar de supermarkt te gaan, 1-2x/week te gaan.

Onthoud dat je nog steeds moet genieten van het leven! Je doelen moeten geen negatief effect hebben op je mentale gezondheid of je het gevoel geven dat je constant een beperkte levensstijl hebt zonder plezier. Met deze tips ga zie je binnen de kortste keren een positieve verandering in je uitgaven!

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb jij nog andere gouden tips?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel