alicia
Geldzaken / Sparen Leestijd: 3 minuten
Je kinderen leren wat geld is en hoe ze ermee moeten omgaan kan een moeilijke opdracht zijn. Je wilt je kinderen vanaf het begin een sterke financiële start geven. Jonge kinderen beseffen nog niet wat geld precies is, hoe we eraan komen en waarom het belangrijk is om het te sparen. Maar het duurt niet lang voordat ze zien dat we het inruilen voor de leuke dingen. Daarom hebben wij voor jou een aantal tips op een rijtje gezet over hoe je je kinderen gezond financieel verstand kan bijbrengen! Lees het artikel

Zo leer jij je kinderen met geld omgaan

Leestijd: 3 minuten

Je kinderen leren wat geld is en hoe ze ermee moeten omgaan kan een moeilijke opdracht zijn. Je wilt je kinderen vanaf het begin een sterke financiële start geven. Jonge kinderen beseffen nog niet wat geld precies is, hoe we eraan komen en waarom het belangrijk is om het te sparen. Maar het duurt niet lang voordat ze zien dat we het inruilen voor de leuke dingen. Daarom hebben wij voor jou een aantal tips op een rijtje gezet over hoe je je kinderen gezond financieel verstand kan bijbrengen!

Maak geld visueel met een spaarvarken

Veel kinderen leren erg visueel. Door een fysieke ‘bank’ te hebben die ze kunnen zien en waar ze geld in kunnen doen, wordt het doel om te sparen echt. Wanneer we creditcards gebruiken of ons geld op een bank zetten, is er een visuele ontkoppeling van ons geld. Door het traditionele spaarvarken uit de kast te halen of een doorzichtig potje te gebruiken, leer je je kinderen over de visuele aspecten van geld en hoe het optelt als het niet wordt uitgegeven.

Organiseer een spaarwedstrijd

Als je kinderen makkelijk gemotiveerd raken door competitie, dan kan het organiseren van een spaarwedstrijd een geweldige manier zijn om ze te leren geld te sparen. Maak een wedstrijd om te zien hoe snel ze een bepaald bedrag kunnen bereiken of zelfs naar een beloning toe! Geduld is een mooie deugd en het is belangrijk om je kinderen te leren over de waarde van wachten.

Speel bordspelletjes waarbij geld een rol speelt

Monopoly en Life zijn twee spellen waarbij vals geld wordt gebruikt om het spel te spelen. Ze hebben reële c

oncepten zoals de beslissing nemen om iets te kopen of zelf betaald te krijgen. Gebruik deze spellen om je kinderen te leren hoe ze hun geld moeten uitgeven en hoe ze verstandige aankopen moeten doen.

Speel winkeltje met je kinderen

Als je echt kleine kinderen hebt, kun je ze nog steeds over geld leren in een leuke speelomgeving. Winkeltje spelen is een leuke manier om ze te leren over de transactie van geld en het gebruiken ervan om de dingen te kopen die je nodig hebt. Leer ze niet alleen hoe je iets koopt, maar ook hoe je spullen verkoopt.

Knip bonnen en ga boodschappen doen met je kinderen

Coupons knippen is een geweldige manier om geld te besparen en kan je helpen om je voorraadkast goedkoop te vullen. Als je kinderen een schaar kunnen gebruiken, kunnen ze helpen met de bonnen uit te knippen en ze in categorieën te sorteren. De volgende stap is om ze mee te nemen.  Laat ze zien wat je koopt en geef tips om geld te besparen, bijvoorbeeld door kortingsbonnen te gebruiken of generieke producten te kopen.

Praat erover

Eén van de belangrijkste dingen die je kan doen is een gesprek beginnen over geld en het belang van sparen. Geld hoeft niet eng te zijn of een taboe. Gebruik financiële discussies als leermomenten. Een onschuldige vraag als "Zijn we rijk?" kan worden beantwoord op een manier die de nadruk legt op familiewaarden, zoals hard werken en verantwoord uitgeven. Door de juiste vragen te stellen, leren ze op lange termijn denken en een positieve relatie met geld te krijgen. Laat weten dat je altijd openstaat voor een gesprek hierover en moedig hen aan om vragen te blijven stellen zodat ze blijven bijleren.

Het hoeft dus geen serieuze les te zijn met boeken en instructies. Door deze informatie op te nemen in spelletjes raken kinderen een stuk sneller enthousiast. Welke tip ga jij als eerste uitproberen?

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Er zijn nog geen reacties.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel