Richard
Geldzaken / Verzekeren Leestijd: 3 minuten
Gelukkig kun je ook goedkoop Bitcoins kopen want het is niet verplicht om een hele munt te kopen. De Bitcoin bestaat al heel wat jaren en de koers is in de afgelopen jaren aan flinke schommelingen onderhevig geweest. Als je het geluk had om deze cryptomunt te kopen in de beginperiode betaalde je wellicht maar een paar eurocent. Dan ben je spekkoper. Lees het artikel

Is investeren in cryptomunten iets voor mij?

Leestijd: 3 minuten

Je hebt misschien gehoord of gelezen dat de Bitcoin koers op het hoogste niveau ooit staat. Steeds meer mensen komen in de ban van cryptomunten en kopen ze aan. 1 Bitcoin kopen is voor steeds minder mensen weggelegd, omdat de munt anno oktober 2021 op een waarde van meer dan 57.000 euro staat.

Betalen met cryptovaluta

Betalen met Bitcoins kan wel, maar het is niet op heel veel plaatsen mogelijk. Bedrijven willen soms wel eens onderling transacties doen met cryptovaluta. Daarnaast vrezen overheden dat de munt ook veel wordt gebruikt in het criminele circuit. Transacties zijn lastig te achterhalen. Er zijn geen gegevens beschikbaar zoals bij een bankoverschrijving. Op die manier kunnen criminelen geld witwassen of transacties onderling doen waar justitie geen vat op heeft. Daar komt ook bij dat handelen met Bitcoins redelijk goedkoop is omdat er geen transactiekosten mee gemoeid zijn. Dit is bijvoorbeeld wel het geval bij veel zakelijke overschrijvingen of als er een betaling wordt gedaan met buitenlandse valuta.

Andere cryptomunten willen een graantje meepikken

Het succes van de Bitcoin is natuurlijk niet onopgemerkt gebleven. Andere organisaties wilden daar ook van mee profiteren en dus werden er meer cryptomunten ‘opgericht’. Een goed voorbeeld daarvan is de Vechain. De Vechain koers is net als die van de Bitcoin online te volgen. Cryptomunten werken allemaal met andere systemen om ze uit te geven waardoor de ene cryptomunt meer betrouwbaar is dan de andere. Het gevaar dat de ‘bubbel’ ineens uit elkaar spat omdat ineens grote hoeveelheden cryptovaluta te koop worden aangeboden blijft altijd aanwezig. Het verschil met valuta van een land is dat er geen overheid achter een cryptomunt staat die grote koersval kan voorkomen als dat aan de orde zou zijn. Je loopt dus altijd een risico als je cryptomunten zoals de Bitcoin of de Vechain koopt dat je een fors verlies lijdt.

Is investeren in cryptomunten verstandig?

Investeren in cryptomunten is vaak niet goedkoop. De koers van de Bitcoin gaat door het dak, dus zal je flink in de buidel moeten tasten. Daar komt bij dat je nooit zeker weet of je een flinke winst zult maken. Een ander nadeel is dat je je cryptomunten bewaart in een digitale wallet. Als je daar de code van kwijtraakt kun je er nooit meer bij. Anderzijds: als iemand jouw code in handen krijgt kan die persoon digitaal jouw cryptomunten stelen en verhandelen. Het is dus heel belangrijk als je investeert in cryptovaluta om je gegevens goed te beveiligen. Zet het wachtwoord van je digitale wallet niet op je laptop of in je smartphone maar schrijf de code liever op en bewaar het briefje zorgvuldig. Als je een groot bedrag aan cryptomunten hebt is het verstandig om ervoor te zorgen dat iemand bij de gegevens kan mocht jou iets overkomen. Anders kan niemand jouw Bitcoins of Vechain verkopen en gaat het geld verloren.

Is handel in cryptomunten legaal?

Ja, je mag vrij handelen in cryptomunten. Het is weliswaar niet goedkoop maar illegaal is het niet. Het wordt alleen een ander verhaal als je op die manier probeert om illegaal geld wit te wassen. Maar als je van je spaargeld Bitcoins koopt als belegging of omdat je ermee wilt betalen dan is dat gewoon toegestaan. Het is wel aan te raden om je eerst online goed in te lezen over de werking van cryptovaluta voordat je er grote bedragen in investeert. Zo voorkom je teleurstellingen of verlies van grote bedragen aan vermogen.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Er zijn nog geen reacties.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel