Lan
Geldzaken / Verzekeren Leestijd: 3 minuten
Weet jij wat jouw auto eigenlijk waard is? Er zijn verschillende redenen om de dagwaarde te berekenen. In dit artikel leggen we uit waarom. Lees het artikel

Redenen om de dagwaarde van je auto te berekenen

Leestijd: 3 minuten

Dagwaarde en je autoverzekering

Verzekeraars kijken doorgaans naar de waarde van je auto om de premie te bepalen. Deze waarde wordt bepaald op basis van het bouwjaar, het aantal gereden kilometers en natuurlijk de algehele staat. Ook eventuele accessoires en opties worden meegenomen. Een combinatie van deze factoren is de dagwaarde. Dit bedrag geeft aan wat het zou kosten om een vergelijkbare auto ter vervanging te kopen. Maar waarom en wanneer zou jij de dagwaarde moeten berekenen?

Berekenen kan nuttig zijn

Ook bij schade aan je auto speelt de dagwaarde een rol. Je verzekeraar zal de dagwaarde namelijk checken om na te gaan hoeveel vergoed zal worden. Is je auto total loss en kun je geen aanspraak maken op de aanschafwaarderegelen of nieuwwaarderegeling?

Dan kun je een total loss vergoeding ontvangen. De hoogte van de compensatie wordt vastgesteld op basis van de dagwaarde en restwaarde. Niet alleen is het berekenen van de dagwaarde handig voor verzekeraars die de autoverzekering berekenen.

Heb jij namelijk al een auto? Dan speelt de dagwaarde een rol op het moment dat je je auto verkoopt, je te maken hebt met schade of (erger) total loss. Als je je auto namelijk wilt verkopen, kun je de dagwaarde ‘gebruiken’ om een verkoopprijs te bepalen. De dagwaarde is een handige indicator.

Ben je van plan een auto te kopen? Dan is de dagwaarde belangrijk op het moment dat je je op de tweedehands markt richt. Bij het kopen van een occasion kun je de dagwaarde checken zodat je in ieder geval niet teveel betaalt. Als je een nieuwe auto gaat kopen dan speelt de dagwaarde geen rol. Je betaalt voor een nieuwe auto eigenlijk altijd meer dan de dagwaarde. De autodealer moet namelijk ook wat verdienen.

Nieuwwaarde en aanschafwaarde

Ga je een autoverzekering afsluiten? Of wil je je vergelijken op goedkope autoverzekering? Dan kun je ervoor kiezen om de nieuwwaarderegeling mee te nemen in je besluit. Niet iedere verzekeraar biedt deze regeling aan en ook tussen verzekeraars verschilt het beleid. Sommige verzekeraars hanteren 1 jaar nieuwwaarderegeling, terwijl anderen 2 of zelfs 3 jaar aanhouden. Wordt je auto binnen de termijn gestolen of rij je de auto total loss, dan krijg je niet de dagwaarde maar de nieuwwaarde uitgekeerd.

De nieuwwaarderegeling geldt (logischerwijs) uitsluitend voor nieuwe auto’s. Koop je een occasion? Dan kun je ook een soort nieuwwaarderegeling kiezen; de ‘aanschafwaarderegeling’, waarbij je bij diefstal of total loss -zoals de term al aangeeft- de aanschafwaarde krijgt uitgekeerd. Welke regeling je ook kiest, vergelijken loont. Kijk, naast de premie, dan ook altijd goed naar de voorwaarden van je autoverzekering.
Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Wist jij al waarom het handig is om de dagwaarde van je bij de hand te hebben?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel