Joseph
Mode & Verzorging / Beauty Leestijd: 3 minuten
Vind jij dat jouw tanden er wat vergeeld uitzien? Je kan dan nog zo flink drie keer per dag je tanden poetsen, als je rookt, bepaalde medicatie neemt of slechte voedingsgewoonten hebt, zal de witte kleur van jouw tanden er toch onder lijden. Lees het artikel

Veilige tips voor wittere tanden

Leestijd: 3 minuten

Gelukkig kan jij jouw tanden (laten) bleken en hoef jij daarvoor zelfs niet naar de tandarts. Handig dit jaar, gezien we nu enkel essentiële verplaatsingen mogen doen. Heb jij dit jaar al zelf je haar moeten knippen of kleuren? Zelf je tanden bleken thuis is heus niet moeilijker dan dat.

Let wel even op voor je begint… Thuisbehandelingen werken enkel als enkel je glazuur een beetje verkleurd is. Als jouw tanden meer last hebben en dieper aangetast zijn, zal een thuisbehandeling niet baten en ga je best naar de tandarts voor een professionele behandeling. Twijfel je? Vraag dan zeker even jouw tandarts om raad. Zij zullen je met zekerheid kunnen vertellen wat goed en slecht is voor jouw gebit.

Oorzaken van verkleuring

Ben jij een roker? Dan zie je vast het verschil in tandkleur als je een foto van jezelf van enkele jaren geleden vergelijkt met een recente foto. Teer en nicotine zorgen voor bruine vlekjes op jouw tanden en een toename in tandsteen. Je kan huismiddeltjes proberen toepassen, maar de beste oplossing voor jouw tanden is natuurlijk om te stoppen met roken.

Door bepaalde voeding en dranken zoals koffie en rode wijn te vermijden, zal je de verkleuring van jouw tanden al heel wat kunnen vertragen. Ook citrusvruchten consumeer je best niet in grote hoeveelheden, gezien het zuur zorgt voor erosie van je tandglazuur. Dat zorgt er dan weer voor dat je tanden dunner en transparanter worden, waardoor ze sneller verkleuren. Geen zorgen, je hoeft niet per se al jouw favoriete drankjes te vermijden voor de rest van jouw leven. Drink ze gewoon met mate!

Wist jij dat de kleur van jouw tanden ook bepaald wordt door jouw genen? Zowel de dikte als de transparantie van jouw tanden kan zorgen voor verkleuring als je ouder wordt.

Ga preventief te werk

Een van de grote boosdoeners voor jouw gebit is tandplak. Het is een ophoping van bacteriën, etensresten en speeksel aan de voet van de tand die dan verhardt tot tandplak. Dat verkalkt en wordt tandsteen. Dit kan natuurlijk je tandvlees en tanden beschadigen, en zelfs je tanden doen vergrijzen. De groei van tandsteen hangt van persoon tot persoon af, gezien de ene persoon anders poetst dan de andere en ook verschillend speeksel heeft dan iemand anders.

Gelukkig kan je de groei van tandsteen en de verkleuring van jouw tanden zelf tegengaan. Door beter te poetsen wordt tandplak sneller verwijderd en zal er zich minder tandsteen vormen. Hoe doe je dat? Met een elektrische tandenborstel verwijder je tot 70% meer tandplak dan met een gewone tandenborstel. Misschien toch eens een sonische tandenborstel kopen?

Veilige huismiddeltjes

Heb je toch wat verkleuring op je tanden? Met bleekkits en bleektandpasta kan je thuis gemakkelijk zelf je tanden witter maken. Bleektandpasta zal de kleur van jouw tanden niet veranderen, maar zal het oppervlak van je tanden polijsten. Daardoor gaan ze mooier glanzen en zien ze er al heel wat frisser uit.

Met een bleekkit zal je de verkleuring regelrecht aanpakken. Het zuurstofwater in deze producten zorgt ervoor dat jij wittere tanden krijgt na behandeling. Lees echter de gebruiksaanwijzing van de producten goed na. Een fout gebruik kan leiden tot aantasting van je glazuur, irritatie of overgevoeligheid van jouw tanden. Twijfel je? Vraag jouw tandarts gewoon even om raad.

Misschien heb jij gehoord over huismiddeltjes met bicarbonaat poeder? Probeer dat te vermijden. Het product heeft namelijk een bijtende werking en kan jouw gebit permanent beschadigen. Ook citroensap en andere zuren kunnen dit effect teweegbrengen. Hiermee zou je inderdaad minder tandplak krijgen, maar door de hoge zuurtegraad wordt ook je glazuur permanent aangetast.
Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Er zijn nog geen reacties.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel