Claudia
Mode & Verzorging / Gezondheid Leestijd: 3 minuten
Lig je urenlang wakker in bed voor je de slaap kunt vatten? Probeer dan eerst deze tips voor je naar andere middelen grijpt. Een goede nachtrust begint met goede gewoontes. In dit artikel bespreken we enkele tips om sneller in slaap te kunnen vallen. Lees het artikel

De ultieme gewoontes voor een goede nachtrust

Leestijd: 3 minuten

Zorg voor optimale omstandigheden in de slaapkamer

’s Morgens heb je licht nodig om wakker te worden. Net zoals je ’s avonds sneller in slaap valt als het pikdonker is. Dat geldt trouwens voor de héle nacht. Ook met de ogen gesloten registreren je hersenen licht, wat voor je hersenen een teken is om in waakstand te schieten. Maak de slaapkamer even donker als een maanloze nacht. Zorg ook voor een juiste temperatuur. Volgens wetenschappelijke studies slaap je best in een kamer met een temperatuur tussen de 15 en 19 graden. Zo verlaagt de lichaamstemperatuur, waardoor je sneller in slaap valt. Daarnaast is een goede matras en boxspring ook zeer aan te raden. Hier kun je daar meer over lezen.

Zorg voor een regelmatig slaappatroon

Ga tijdens de week op vaste tijdstippen naar bed, zodat je interne klok een vaste routine heeft. Dit geeft je lichaam meer rust. Het weekend zorgt vaak voor onverwachte zaken, zoals feestjes en bezoekjes. Dan is het moeilijker om op vaste tijdstippen je rust te nemen maar probeer dit toch zo goed mogelijk toe te passen.

Vermijd schermen

Misschien heb je wel zin om weer meer te lezen? Lezen past perfect bij een rustgevend ritueel. Lees best wel in een boek en niet op een scherm. Waarom? Elektronische toestellen stralen blauw licht uit. Dat verhindert je lichaam om melatonine aan te maken. En laat dat nu net de stof zijn die je slaperig maakt. De wetenschap bevestigt die stelling in heel wat studies.

Drink een beetje appelazijn na je diner

Laten we eerlijk zijn, appelazijn is niet bepaald lekker en de voordelen moeten wel heel bijzonder zijn wil je daadwerkelijk dit drankje gaan drinken. Uit wetenschappelijk onderzoek is echter gebleken dat er vele redenen zijn waarom appelazijn je helpt om sneller in slaap te vallen en langer in slaap te blijven. Wanneer je appelazijn na je maaltijd neemt helpt het je lichaam proteïne af te breken naar aminozuren. Eén van deze aminozuren is tryptofaan, dit is een aminozuur dat verantwoordelijk is voor de productie van serotonine en melatonine, dit zijn hormonen die je slaap- waakritme helpen reguleren. Wanneer het tryptofaan gehalte in je lichaam stijgt zal ook de hoeveelheid melatonine in je lijf stijgen waardoor je je slaperig gaat voelen en weet dat het tijd is om te gaan slapen.

Let op wat je ‘s avonds eet

Drink ’s avonds geen koffie of thee met theïne. Heb je de gewoonte om een “slaapmutsje” te drinken? Blijf eraf. Je dommelt er misschien beter mee in, maar je slaapt er slechter door. Vermijd liefst ook pikant eten. Dit zorgt voor een opgeblazen gevoel en oprispingen. Wat nog vermijden? Een laatste snack, nét voor je gaat slapen. Wat het ook is. Van yoghurt tot chips. Je lichaam gaat tijdens je slaap energie moeten verspillen aan de spijsvertering waardoor je minder goed zal slapen.

 

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Waar denk jij van tevoren aan voor een betere nachtrust?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel