Richard
Mode & Verzorging / Gezondheid Leestijd: 3 minuten
Slecht horen is wanneer je met één of beide oren minder goed hoort. Je kunt last hebben van lichte, matige of ernstig slechthorendheid. Zeer ernstig gehoorverlies is zo ernstig dat je niets meer hoort, dit wordt ook wel doofheid genoemd. Maar wat kan je het beste doen bij plots gehoorverlies? Als je vermoedt dat je gehoorverlies hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen: Lees het artikel

Gehoorverlies! Wat doe ik nu?

Leestijd: 3 minuten

1. Raadpleeg een audicien

Een goed functionerend gehoor is van groot belang voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. Als je vermoedt dat jouw gehoor problemen heeft, dan kun je beginnen met een eenvoudige gehoortest om te onderzoeken wat je oren nog kunnen waarnemen. Er zijn verschillende manieren om je gehoor te laten testen. Zo kun je een audicien bezoeken of thuis een online hoortest doen. Als de online hoortest aangeeft dat je mogelijk een gehoorprobleem hebt, is het verstandig om een afspraak te maken met een audicien. Tijdens een gehoortest bij een audicien krijg je een speciale hoofdtelefoon op die je oren volledig afsluit voor omgevingsgeluiden. Vervolgens krijg je een serie piepjes te horen, afwisselend in je linker- en rechteroor en met verschillende luidheden en toonhoogtes. Door middel van een knop geef je aan wanneer en in welk oor je het piepje hoort. Op deze manier kan er nauwkeurig onderzocht worden wat elk oor waarneemt op welk volume en welke toonhoogte. De gehoortest duurt doorgaans ongeveer tien minuten.

2. Overweeg hoortoestellen

Afhankelijk van de ernst van jouw gehoorverlies, kan een hoortoestel je helpen om weer beter te horen. Er zijn veel verschillende soorten gehoorapparaten op de markt.Zo heb je bijvoorbeeld Achter-Het-Oor (AHO) en In-Het-Oor (IHO) hoortoestellen. Het eerste type zijn toestellen die onopvallend achter uw oor gedragen worden. Het tweede type zijn hoortoestellen die nauwelijks zichtbaar zijn of zelfs volledig onzichtbaar kunnen worden gedragen, in uw oorschelp of gehoorgang. Beide typen gehoorapparaten hebben verschillende modellen beschikbaar. Welk type hoortoestel geschikt is voor u, hangt af van verschillende factoren.

3. Bespreek alternatieve behandelingen

Elk gehoorverlies is uniek en het juiste type hoortoestel is afhankelijk van jouw specifieke gehoorverlies, levensstijl en persoonlijke voorkeuren. Het is belangrijk om inzicht te hebben
in de oorzaak en het type gehoorverlies om de juiste hooroplossing te kunnen bepalen. In sommige gevallen kan gehoorverlies worden veroorzaakt door andere medische aandoeningen. Door een audicien te raadplegen, kan er worden vastgesteld of er sprake is van gehoorverlies en zo ja, welk type gehoorverlies er bij jou speelt. Zij kunnen vervolgens advies geven over de beste oplossing voor een beter gehoor.

4. Bescherm je gehoor

Met gehoorbescherming voorkom je dat je gehoorschade oploopt. Omdat iedereen verschillend is en elke situatie anders, is er een ruim assortiment aan gehoorbeschermingsproducten. Als je nog geen gehoorbescherming gebruikt, kan het verstandig zijn om dit te doen om verdere gehoorschade te voorkomen. Dit kan variëren van het vermijden van harde geluiden tot het dragen van gehoorbeschermers. Gehoorbeschermers worden gebruikt om de oren te beschermen tegen te veel lawaai of schadelijke geluiden. Schadelijke geluiden kunnen gehoorverlies en tinnitus (oorsuizen) veroorzaken en kunnen permanent zijn als ze niet op tijd worden behandeld.

 

Gehoorverlies kan emotioneel en sociaal belastend zijn. Praat met dierbaren en zoek steun bij organisaties die zich bezighouden met gehoorverlies. Je kunt ook overwegen om logopedie te volgen om je te helpen om te gaan met de gevolgen van gehoorverlies. Onthoud dat vroegtijdige detectie en behandeling van gehoorverlies belangrijk zijn voor het behoud van jouw gehoor en de kwaliteit van leven. Raadpleeg altijd een audicien of arts als je denkt dat je gehoorproblemen heeft.
Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Er zijn nog geen reacties.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel