Richard
Mode & Verzorging / Gezondheid Leestijd: 3 minuten
Als je een roker bent en al enige tijd regelmatig een sigaret opsteekt, heb je ongetwijfeld al ontdekt dat het roken steeds duurder begint te worden. Dit roept de vraag op of het gebruik van een elektronische sigaret financieel gezien wellicht een betere optie is. Een goede reden om hier eens in te duiken en op zoek te gaan naar het antwoord wat goedkoper is: roken of dampen. Lees het artikel

Wat is goedkoper: roken of dampen?

Leestijd: 3 minuten

Verschil tussen een gewone sigaret en een e-sigaret

Een e-sigaret is een elektronische sigaret die je op een hele andere manier gebruikt dan de reguliere optie. Bij een gewone sigaret vindt er verbranding van tabak plaats. Je rookt dus een sigaret. De werking van een e-sigaret is net even anders. Hierbij verdampt een vloeistof bestaande uit een mengsel van smaakstoffen en andere stoffen. Deze vloeistof wordt ook wel een e-liquid genoemd. Bij het gebruik van een elektronische sigaret wordt de e-liquid dus verhit. Hierdoor ontstaat er een damp die de gebruiker kan inhaleren. Het gebruik van een e-sigaret wordt dan ook wel “dampen” genoemd.

Het is goed om voor de volledigheid aan te geven dat de vloeistof geen tabak bevat, zoals in een gewone sigaret het geval is, maar wel vaak nicotine bevat. Hierdoor is het gebruik van e-sigaretten veel minder schadelijk voor de gezondheid maar het is wel goed om te realiseren dat ook deze moderne vorm van roken nog altijd gezondheidsschade kan veroorzaken.

Ontwikkeling van het prijsniveau van tabaksproducten

Als we een blik werpen op de ontwikkeling van het prijsniveau van tabaksproducten, kunnen we bij de reguliere sigaretten veel verder terug in de tijd. De eerste e-sigaretten kwamen immers “pas” medio 2004 in de verkoop. De prijsstelling van de reguliere sigaretten laat een zeer sterk stijgende lijn zien. Om je een beeld te geven: in 1975 kostte een pakje sigaretten (20 stuks) omgerekend "slechts" € 0,93 (ofwel f 2,04). 20 jaar later betaalde je hier € 2,30 voor. In 2005 was deze prijs verdubbeld tot € 5,00. Tegenwoordig moet je ruim 8 euro aftikken voor een pakje sigaretten en het is een kwestie van tijd dat je hier meer dan € 10,00 voor gaat betalen. De prijs van de e-sigaret is vrijwel stabiel gebleven of zelfs iets gedaald als we het prijsniveau van de laatste jaren onder de loep nemen. Dit verschil in ontwikkeling van de prijsstelling van tabaksproducten komt omdat er een ontmoedigingsbeleid gehanteerd wordt met betrekking op het reguliere roken.       

Waarmee ben je het meest voordelig uit: een authentieke sigaret of een e-sigaret?

Het bovenstaande roept de vraag op waarmee je het meest voordelig uit bent. Kun je dan beter kiezen voor de aanschaf van een authentieke sigaret of een e-sigaret? Als je naar de prijsstelling van de twee opties kijkt, zou je wellicht de conclusie trekken dat je met de keuze voor een authentieke sigaret voordeliger uit bent. Als je besluit om te gaan dampen, moet je immers een intro kit, de benodigde batterijen en een cartomizer (navulling) aanschaffen. De aanschafprijs van deze attributen ligt hoger dan het bedrag wat je voor een pakje gewone sigaretten moet betalen maar je doet wel veel langer met deze materialen. Een eenvoudige rekensom leert je al snel dat het dampen veel voordeliger is dan het normale roken. Dit kan op jaarbasis oplopen tot wel honderden euro’s. Als je weet dat er ook vloeistoffen voor e-sigaretten verkrijgbaar zijn met een authentieke tabak smaak, hoef je een eventuele overstap daarvoor niet te laten!
Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Er zijn nog geen reacties.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel