Richard
Mode & Verzorging / Schoenen & Accessoires Leestijd: 5 minuten
Het horloge is een statussymbool dat al honderden jaren lang op de tweedehands markt verhandeld wordt. Waarom je een vintage horloge moet kopen, wat voor soort je kunt aanschaffen en waar je op moet letten, lees je in dit artikel. Lees het artikel

Zo koop je vintage horloges voor een schappelijke prijs

Leestijd: 5 minuten
Goedkoope Vintage Horloge

Het is een prachtig accessoire dat welvaart uitstraalt en daarom vaak door adel of rijke zakenmannen gedragen werd. Door de nieuwste ontwikkelingen op de horlogemarkt, kun ook jij eigenaar worden van zo’n prachtig vintage horloge. Het is nu namelijk mogelijk om veilig online een tweedehands horloge te bestellen bij een gerenommeerde handelaar.

Waarom een vintage horloge kopen?

Er zijn veel redenen om een vintage horloge te kopen. De grootste reden voor liefhebbers om zich te wagen aan vintage horloges, is echter omdat ze een goede investering vormen. De waarde van een horloge wordt namelijk niet alleen bepaald door de staat waarin het verkeert, maar ook door het verhaal wat er achter een horloge zit.

Het horloge werd al in de zestiende eeuw uitgevonden en om deze reden zijn er horloges op de markt die soms wel vijfhonderd jaar oud zijn. Nu zul je hard moeten zoeken om zo’n exemplaar te kunnen bemachtigen, maar horloges die nog geen honderden jaren oud zijn kunnen ook een mooi achtergrondverhaal hebben. Behoorde het horloge bijvoorbeeld aan een lid van de adel toe of werd het gedragen tijdens een belangrijk historisch of sportevenement? Dan zal dit de waarde zeker ten goede komen.

Naast het kopen van een horloge met een mooi verhaal en hoge waarde, kopen liefhebbers ook vaak een horloge om als erfstuk aan hun kinderen te geven. Als je aan een erfstuk denkt, denk je vaak aan iets wat al vele decennia in een familie is. Echter was er één persoon die het stuk als eerste kocht of kreeg. Door het kopen van vintage horloges voor liefhebbers, kun je de eerste persoon zijn die deze prachtige familietraditie begint.

Voorbeelden van vintage horloges om in te investeren

Wanneer het over vintage horloges gaat, gaat het vaak over oudere exemplaren. Dit betekent dat er dus niet een specifiek merk is dat uitblinkt in het aanbieden van vintage horloges. Er is dus zeker voor elk budget een vintage horloge verkrijgbaar. Enkele bekende horlogemerken die vaak betaalbare vintage horloges aanbieden, zijn als volgt.

  • Omega
  • Eberhard & Co
  • Movado
  • Seiko
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele merken die op de vintage markt te vinden zijn. Het ligt echt aan het budget dat je in gedachten hebt en je persoonlijke voorkeuren, welk horloge je zou moeten kopen.

Over het algemeen is een horloge niet een goedkope, maar wel een goede investering. Wanneer het horloge goed bewaard en onderhouden wordt, kan het hoogstwaarschijnlijk voor dezelfde prijs of met winst weer verkocht worden. Wat een horloge waard is, ligt vaak aan de staat ervan. Daarnaast worden waardevolle horloges vaak in een speciale horlogekoffer en in kluizen opgeslagen. Houd er rekening mee dat dit niet gratis is.

Vintage Horloges voor Liefhebbers

Hier moet je op letten wanneer je een horloge koopt

Wanneer je een vintage horloge wilt aanschaffen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Deze dingen kunnen de waarde van een horloge bepalen. Daarnaast kan het zijn dat wanneer er achteraf iets niet in orde blijkt te zijn met het horloge of de bijbehorende accessoires en documentatie, je daar vaak zelf de dupe van bent. Zo kan het zijn dat je het horloge niet meer kwijtraakt of het toch niet zoveel waard blijkt te zijn als dat wat je ervoor betaald hebt. Let dus erg goed op de onderstaande karakteristieken van het vintage horloge dat je op het oog hebt.

De staat van het horloge

De waarde van een vintage horloge wordt grotendeels door de staat ervan bepaald. Vintage horloges zijn ouder dan splinternieuwe varianten, die net bij de juwelier wegkomen. Het kan dus zijn dat er hier een daar een krasje of een deukje op het glas of de behuizing zit. Dit lijkt in eerste instantie niet zo erg, maar kan toch flink de waarde naar beneden trekken. Zie je dus een vintage horloge met een krasje erop? Doe dan goed onderzoek naar wat een horloge in die staat nog waard is.

Materialen en decoratie

Het klinkt misschien een beetje voor de hand liggend, maar ook de materialen en decoratie van je vintage horloge zijn erg belangrijk. Zo is een horloge van goud meer waard dan een zilveren horloge. Dit komt natuurlijk doordat de goudprijs vele malen hoger is dan dat van zilver. Daarnaast zijn rijkelijk gedecoreerde horloges meer waard dan simpele horloges zonder enige decoratie. Zo vind je op sommige vintage horloges diamantjes of andere edelstenen op de behuizing of wijzerplaat.

Bovendien zijn horloges die saffierglas bevatten, meer waard dan horloges met mineraalglas of kunststofglas, want saffierglas is een sterke glassoort die goed beschermt tegen beschadigingen. Dit soort glas is ook meteen het duurste om te vervaardigen en trekt daarom de waarde flink omhoog.

Papierwerk en originele verpakkingen

Een ander zeer belangrijk aspect dat nogal eens over het hoofd wordt gezien, is de aanwezigheid van het papierwerk. Echtheidscertificaten en taxeringen zijn erg belangrijk wanneer je een horloge wilt kopen of verkopen. Zonder echtheidscertificaat is het namelijk moeilijk om te bepalen of een horloge wel helemaal echt is.

Sommige vervalsers kunnen een horloge tot op de kleinste details namaken met goedkope materialen. Vraag dus altijd om een echtheidscertificaat. Houd er ook rekening mee dat wanneer de originele doos nog aanwezig is, dit ook ten goede komt van de waarde. Ga dus altijd voor een vintage horloge met papierwerk en originele verpakking, wanneer je budget dit toelaat.

Gerenommeerde verkoper

Een vintage horloge kun je beter niet op Marktplaats of een andere website met allerlei tweedehands spullen kopen. In plaats daarvan kun je beter naar een website gaan die zich specifiek op horloges richt, zoals Chrono24.nl. Dit soort websites hebben vaak een expert in huis die de staat, waarde en echtheid van horloges kunnen bevestigen. De kans dat je een nephorloge op zo’n website koopt, is daardoor te verwaarlozen.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Er zijn nog geen reacties.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel