Lan
Thuis / Binnen Leestijd: 3 minuten
Een Oosters tapijt of kleedje geeft je woonkamer net dat beetje extra! Maar weet je eigenlijk hoe ze zijn ontstaan? Lees snel verder om interessante feitjes over Oosterse tapijten te ontdekken. Lees het artikel

Dit wist je nog niet over Oosterse tapijten

Leestijd: 3 minuten

Op de vlakten van Oost-Azië wordt het flink koud in de winter. De nomaden die daar leefden hadden daarom behoefte aan iets handzamers dan schapenvachten om zich warm te houden. Historici denken dat de kunst van het knopen van tapijten hier ongeveer 1.000 jaar geleden is ontstaan. De eerste oosterse tapijten en kleden waren eenvoudig en voorzien van geometrische motieven. Het weefgetouw bestond uit twee eenvoudige houtjes. Er zijn slechts restanten bewaard gebleven van deze tapijten die werden gebruikt op de grond en als decoratie voor de tenten.


In de 16e werd zowel in Perzië als India het knopen van een tapijt tot een ware kunst verheven. Enkele van de mooiste stukken uit die tijd zijn nog te zien in musea in Londen en Los Angeles. In deze periode ontstond ook de vraag naar deze bijzondere tapijten in Europa en dat is sindsdien niet meer gestopt.


Het vliegend tapijt


Oosterse vloerkleden en tapijten zijn verbonden met sprookjes die gaan over vliegende tapijten. Het bekendste vliegend tapijt is dat van Aladdin uit de sprookjes van 1001 nacht. Aladdin vindt het tapijt, volgens de versie die in het westen bekend raakte, in een grot en weet nadien vele malen te ontsnappen met behulp van dit bijzondere vervoermiddel. In de originele versie beschikt de avonturier echter over een vliegend bed dat door de geest uit de fles wordt voortbewogen. De interesse voor met name Perzische tapijten is echter in het westen mede door deze verhalen flink toegenomen.


Het oosterse tapijt vandaag de dag


Bij Merel in Wonderland vind je een groot assortiment oosterse tapijten en kleden voor het interieur van vandaag. De belangrijkste taak van de kleden is in 1000 jaar niet veranderd, ze geven nog steeds warmte en zijn decoratief. Inmiddels zijn er meerdere stijlen om de woning in te richten, maar er is altijd een tapijt of kleed dat geschikt is voor jouw keuze.

Het wordt ook steeds meer een trend om een kleed te gebruiken als decoratie voor een muur. Dat zorgt niet alleen voor extra warmte, maar geeft ook een bijzondere sfeer aan een ruimte zoals een zolder of een hobby- of werkkamer. Maar de basis is uiteraard een kleed of tapijt dat zacht aan de voeten voelt en deze warm houdt in de winter. Dat kan een kleed zijn om voor de bank te leggen, maar ook overal elders in huis. Het is een voordelige manier om je interieur te updaten.


Kleuren en materialen


Nog steeds zijn de oosterse tapijten en kleden verkrijgbaar in de meest opvallende kleuren en met schitterende patronen. Maar voor wie iets anders zoekt, zijn deze er ook in egale kleuren en neutrale tinten. Daardoor is er ook voor jou het tapijt of kleed te vinden dat afgestemd kan worden op de kleuren van jouw interieur.

Ook wat materialen betreft is er voldoende keuze. Katoen heeft bijvoorbeeld als voordeel dat dit materiaal in de zomer koel aanvoelt en in de winter warm. Wol als materiaal is zacht en warm tegelijk en blijft jarenlang mooi. Wist je dat er ook speelse ronde vloerkleden zijn, een mooie keuze voor de slaap- of babykamer.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb jij ook een Oosters tapijt?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel