Lan
Thuis / Binnen Leestijd: 3 minuten
Is het verstandiger om een duurder dekbed aan te schaffen of kun je met een ‘goedkopere’ versie ook hetzelfde effect creëren? Is goedkoop duurkoop bij het aanschaffen van een goed dekbed? Laten we dat eens uitzoeken! Lees het artikel

Is goedkoop duurkoop bij het aanschaffen van een goed dekbed?

Leestijd: 3 minuten

Slapen doen we allemaal. Het dekbed is daarom voor veel mensen een van de fijnste dingen die er bestaat. Als de temperaturen dalen en je kunt heerlijk wegkruipen onder een goed dekbed, kan dit je echt gelukkig maken. Misschien moet je er in de zomer niet aan denken om onder zo’n dik pakket te liggen, maar wist je dat het dekbed er in veel verschillende soorten is? Ook de prijzen lopen erg uiteen. Is het dan verstandiger om een duurder dekbed aan te schaffen of kun je met een ‘goedkopere’ versie ook hetzelfde effect creëren? Is goedkoop duurkoop bij het aanschaffen van een goed dekbed? Laten we dat eens uitzoeken!

Is mijn dekbed aan vervanging toe?

Hoe weet je dat eigenlijk, wanneer je dekbed aan vervanging toe is? De stelregel is om hem om de 10 jaar te vervangen. Weet je niet meer wanneer je het dekbed hebt aangeschaft? Let dan op de volgende tekenen. Veel mensen weten namelijk niet dat dekbedden op kunnen raken. Als je het de laatste tijd opeens erg koud of juist te warm hebt onder je dekbed kan dit een teken zijn. Ook veel vlekken van transpiratie op het dekbed kunnen betekenen dat hij aan vervanging toe is. Omdat een goede nachtrust erg belangrijk is, is het handig om je dekbed tijdig te vervangen.

Verschil in dekbedden

Je hebt besloten dat het tijd is voor een nieuw dekbed. En nu? De keuze in dekbedden is enorm. Logisch dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Analyseer daarom goed je eigen slaapgewoontes. Rolt je partner bijvoorbeeld veel heen en weer? Dan kun je misschien beter gaan voor twee losse dekbedden. Kijk daarnaast ook eens naar het verschil in materialen. Zo zijn er donzen en synthetische dekbedden. Een synthetisch dekbed is vaak lekker licht en makkelijk te wassen. Een donzen dekbed kan goed ademen en vocht snel opnemen en afgeven. Een nadeel hieraan is wel dat het niet in de wasmachine kan. Mocht je hem toch willen wassen, kun je hem het beste naar de stomerij brengen.

De test

Naast dat het dekbed lekker moet aanvoelen, speelt de prijs uiteraard ook een grote rol. Vaak wordt er gezegd dat goedkoop duurkoop is. Maar geldt dit ook voor een dekbed? Uit de test blijkt dat dit zeker niet altijd het geval is. Ook goedkopere dekbedden kunnen kwalitatief heel goed zijn. Zo kun jij zonder een grote uitgave te doen toch een heerlijke slaapplek creëren. 

Nog wat extra tips

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om zo lang mogelijk plezier te hebben van je dekbed. Het is verstandig om je dekbed regelmatig goed te laten drogen. Ze nemen namelijk veel vocht op en moeten dit ook kwijt kunnen. Schud je bed daarom dagelijks even op. Dek je bed ook niet gelijk op als je ’s ochtends wakker wordt, maar laat hem openliggen. Zo kan het lekker luchten. Zet het raam open voor een nog beter effect. Op een droge dag kun je je dekbed ook even buiten hangen, extra fris! Met je nieuwe dekbed en het opvolgen van deze stappen kun jij jaren genieten van jouw heerlijke bed! Maar let op, vergeet er niet op tijd uit te komen!

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Is jouw dekbed al aan vervanging toe?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel