Kim
Thuis / Binnen Leestijd: 3 minuten
Nu de zomer echt voorbij is en het ‘s avonds vroeger donker wordt, is het weer tijd voor gezelligheid binnen. De lampen en lichten in je huis zijn erg bepalend voor de sfeer die er hangt. Met een lamp creëer je een gevoel van veiligheid en maak je je huis lekker leefbaar. Lampen zijn ontzettend leuk, omdat je er eindeloos mee kunt variëren. Bovendien zijn er mooie exemplaren te vinden voor elk budget! In dit artikel lees je alles over de juiste verlichting voor in huis. Lees het artikel

Meer verlichting in huis? Zo kies je de juiste lampen.

Leestijd: 3 minuten

Lichtplan


Als je een nieuw huis hebt, je huis gaat verbouwen of het interieur helemaal wilt omgooien, is het handig om een lichtplan te maken. Je moet namelijk rekening houden met de elektrapunten, hier sluit je namelijk de lampen op aan. Wij hebben voor jou een 5-stappenplan gemaakt om de verlichting in jouw huis zo ideaal mogelijk te maken.

Stap 1: Geef aan op de plattegrond van je huis waar de meubels en andere decoratie staan. Geef ook aan waar stopcontacten en aansluitpunten zitten.

Stap 2: Bedenk waar welke activiteiten plaatsvinden. Waar ga je lezen, werken, tv kijken en eten?

Stap 3: Begin met de basisverlichting. Zorg dat ruimtes voldoende verlicht zijn en dat je zo min mogelijk schaduw hebt.

Stap 4: Nu is het tijd om praktische verlichting toe te voegen. Bijvoorbeeld een lamp boven de eettafel, een bureaulamp of een leeslamp.

Stap 5: Als laatste bedenk je waar de sfeerverlichting moet komen. Sfeerverlichting heeft niet direct de functie om de ruimte te verlichten, maar is meer ter decoratie.

Soorten lampen


We kunnen binnenlampen onderverdelen in 5 categorieën.

Hanglampen
Eerst hanglampen, deze lampen creëren een geconcentreerde lichtbundel op één plek. De lampenkap is bepalend voor hoeveel licht en welke kant het licht op schijnt. Een lampenkap gemaakt van glas verspreidt veel licht, een dichte kap houdt de lichtbundel kleiner. Bekijk hier de mooiste houten hanglampen.

Vloerlampen
Vloerlampen zijn handig, omdat je ze zo makkelijk kunt verplaatsen naar een gewenste plek. Je kunt hier dus makkelijk mee variëren. Bij deze lamp zijn de kap, poot en voet bepalend voor de stijl. Je kunt deze lamp bijvoorbeeld bij de bank zetten of in een hoek van de kamer. Beslis vooraf of je lamp vooral functioneel moet zijn of dat het echt een decoratief item in je huis is. Oftewel, is het belangrijk dat deze lamp voldoende licht geeft of staat het er meer voor de sier?

Plafondlampen
Plafondlampen geven veel licht en daarom zijn ze handig voor in de keuken, badkamer en werkkamer. Een Steinhauer Tekken Quatro design plafondlamp van staal is een mooie optie voor boven de eettafel. Je kunt ook kiezen voor plafondspots, deze kun je meerdere kanten oprichten waardoor de ruimte nog beter wordt verlicht.

Wandlampen
Wandlampen zijn geliefd vanwege het zachte licht dat ze verspreiden door de kamer. Een nadeel aan wandlampen is wel dat je er niet zo flexibel mee bent. Als je hem eenmaal hebt opgehangen kun je hem niet zo makkelijk ergens anders hangen.

Bureaulampen
Als laatste hebben we nog de bureaulamp, het voornaamste doel is natuurlijk dat de lamp functioneel is. Als je bezig bent aan je bureau is het prettig dat je voldoende licht hebt. Een bureaulamp is vaak klein en gemakkelijk verplaatsbaar. De verstelbare kop zorgt ervoor dat je zelf kunt kiezen waarop je het licht richt.


Lichtbronnen
Je hebt de keuze uit verschillende lichtbronnen. Bij verlichting kun je kiezen uit een spaarlamp, ledlamp en halogeen. Iedere soort heeft zijn eigen voor- en nadelen. Bedenk goed wat de functie van de lamp is voordat je een lichtbron uitzoekt. Als het een lamp is die vaak lang aan staat kun je beter voor een spaarlamp als lichtbron kiezen. Een lamp voor in de wc moet gelijk op volle sterkte zijn, dan is juist een halogeenlamp weer makkelijker.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Hoe creëer jij sfeer in je huis?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel