Thuis / Binnen Leestijd: 4 minuten
Begint het je al te kriebelen bij de gedachte aan een muizenplaag of kakkerlakkenaanval? Wil je dit het liefst voorkomen? Of kamp je al met ongedierte in enkele hoekjes en gaatjes? Hoe dan ook, er zijn genoeg manieren om te voorkomen en te bestrijden. Goedkoop.nl zet enkele tips voor je op een rij. Lees het artikel

Mieren of muizen in huis? Zo voorkom en bestrijd je ongedierte bij je thuis!

Leestijd: 4 minuten

Een hoop ongedierte kan je huis betreden. Van groot tot klein. Muizen en ratten tot kakkerlakken en bedwantsen. Stuk voor stuk op hun eigen wijze hardnekkig en niet fijn om in huis te hebben. Hoe dan ook is voorkomen en bestrijden belangrijk.

Knaagdieren en insecten

Hoewel er tientallen soorten ongedierte bestaan, komen voornamelijk knaagdieren en insecten het meeste voor. Bij insecten gaat het vaak over zilvervisjes, spinnen, mieren of zelfs kakkerlakken en bedwantsen. Knaagdieren als ratten en muizen komen in Nederland dan weer vaak voor. Hoe zorg je ervoor dat je dit soort indringers buitenhoudt? Want zonder een goede voorbereiding zit je zo met een plaag in huis.

Hoe voorkom je ongedierte?

Het voorkomen van vrijwel alle soorten ongedierte begint bij een schoon huis. Kruimels, vieze afwas, volle prullenbakken... Maar met een schoon huis alleen kom je er niet. Om zowel knaagdieren als insecten te voorkomen zijn er nog meer handige tips.

Hoe voorkom ik knaagdieren?

Nog voor het zover is kun je al een muizen of rattenplaag voorkomen. Naast het regelmatig opruimen van je woning en eten afgesloten bewaren is ook een check van gaatjes en open plekken een vereiste. Met twee centimeter kan een muis of rat gemakkelijk je huis binnendringen en ergens naar hartenlust een nestje bouwen. Is je huis hier kwetsbaar voor? Dan is een wering geen overbodige luxe. Schakel dus een expert in om alle gaten en muren dicht te maken. Zitten de muizen al in je huis? Dan kun je bijvoorbeeld terecht bij De Bestrijdingsbrigade.nl. Zij zorgen voor een professionele oplossing voor je muizenplaag.

Hoe voorkom ik insecten?

Er zijn natuurlijk vele soorten insecten, de een schadelijk voor het huis, de andere vrijwel niet. Maar hoewel wat fruitvliegjes hier en daar nog niet zo erg zijn, ben je met een mierenaanval of bende kakkerlakken een stuk verder van huis. Om nog maar te zwijgen over bedwantsen, die zich te goed doen aan je bloed en nare bultjes achterlaten. Naast het schoonhouden van je huis, dien je ook zoveel rommel rondom het huis te verwijderen. Als het even kan, is het ook verstandig regenpijpen en goten te controleren en te reinigen.

Tip: Ieuhhh! Een spin... Ben je als de dood voor spinnen en raak je lichtelijk in je paniek wanneer je er eentje thuis ziet zitten? Spinnen houden niet van een aantal etherische oliën. Een goede manier om ze op afstand te houden is het sprayen met pepermuntolie gemengd met water. Mocht je nu toch een spin tegenkomen? Kleine spinnetjes gaan dood als je ze met de stofzuiger opzuigt (je kunt dus opgelucht ademhalen), de grote spinnen kun je vangen met bijvoorbeeld deze spinnenvanger van Blokker.

De juiste bestrijding

Er zijn vele manieren om insecten of knaagdieren te bestrijden. Van professionele tot zelfgemaakte muizenvallen, insecticide of lokdozen. Voor wie niet het budget heeft om een ongediertebestrijder te laten komen of het huis dicht te metselen, zijn dit soort manieren vaak een prima alternatief. Echter zitten er wel haken en ogen aan. Zo zijn veel insecten bestand tegen de meeste soorten vergif, maar erger nog: kan dit vergif op lange termijn ook schadelijk zijn voor jezelf en je gezin. Zelfgemaakte muizenvallen werken vaak niet voldoende en om nu in de ochtend een platgedrukte rat weg te gooien is ook geen fijn aanzicht. Indien je een hardnekkige plaag hebt, kun je er uiteindelijk niet omheen: ongediertebestrijding inschakelen is een vereiste. Vooral als het gaat om bedwantsen of een kakkerlakkenplaag, meegenomen uit het buitenland, waar vaak een grondige aanpak voor nodig is.

Diervriendelijke bestrijding

Het is begrijpelijk dat een muizenklem of het gebruik van gif niet de voorkeur heeft vandaag de dag. Het zijn namelijk geen diervriendelijke of milieuvriendelijke oplossingen. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven. Zoals diervriendelijke muizenvallen (Boerenbond), waarin knaagdieren gevangen worden en je ze vervolgens vrij kan laten in de natuur. Verder is een verjager ook een mogelijkheid. Dit apparaat maakt een voor mensen onhoorbaar geluid dat ratten, muizen en veel insecten verjaagt. Kijk hier meteen eens bij Conrad voor zo'n ongedierteverschrikker.

Maar indien je toch echt met een plaag te maken hebt, schroom dan niet en schakel een professioneel team in. Want zij kunnen je adviseren voor een milieu-en diervriendelijke aanpak, waardoor ook jouw huis gegarandeerd ongediertevrij wordt.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb jij nog praktische tips om ongedierte bij je thuis te voorkomen en te bestrijden? Wij zijn benieuwd naar jouw ideeën.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel