alicia
Thuis / Binnen Leestijd: 3 minuten
Schakelmateriaal is van cruciaal belang voor de juiste distributie van stroom. Als het niet correct gebouwd is of niet goed wordt onderhouden, kan het niet alleen een hoop gedoe veroorzaken, maar ook veiligheidsrisico's inhouden. Daarom is het belangrijk om het juiste schakelmateriaal te kiezen bij een betrouwbare leverancier. Wij hebben voor jou enkele punten die je in gedachten moet houden op een rijtje gezet. Lees het artikel

Op zoek naar goed schakelmateriaal? Wij geven tips!

Leestijd: 3 minuten

Wat is schakelmateriaal en waarvoor dient het?

Schakelmateriaal is een algemene term die wordt gebruikt om te verwijzen naar een reeks schakelaars, stroomonderbrekers, stopcontacten, etc... Dit wordt in een elektrisch systeem gebruikt om het circuit te controleren, te regelen en in en uit te schakelen. Door de stroomkring te regelen, beschermt en isoleert schakelapparatuur elektrische apparatuur van de stroomvoorziening. Zo kunnen tests, onderhoud en het opheffen van storingen kunnen worden uitgevoerd.

Welke types schakelmateriaal zijn er?

Schakelmateriaal bestaat uit twee soorten componenten. Er zijn stroomgeleidende componenten, deze geleiden of onderbreken de stroomtoevoer zoals schakelaars, stroomonderbrekers, zekeringen, scheiders, relais en bliksemafleiders. Er zijn ook besturingssystemen. Deze bewaken, regelen en beschermen de stroomvoerende componenten, zoals bedieningspanelen, stroomtransformatoren en bijbehorende schakelingen. Hoewel de stroomonderbreker de hoofdcomponent is, is het de combinatie van apparatuur binnen de schakelkast die het mogelijk maakt hoogspanningssystemen te onderbreken. Schakelaars voor lagere spanningen kunnen in een gebouw worden ingesloten, maar voor hogere spanningen moeten de schakelaars gewoonlijk uitwendig worden gemonteerd en met lucht worden geïsoleerd.

Hoe kies je het juiste schakelmateriaal?

Voordat je kan beslissen wat je aankoopt, zoals kopp schakelmateriaal,  zijn er een aantal dingen die je moet nakijken. Zo controleer je best of alle kabels, aansluitingen en ander materiaal voldoende resterende levensduur hebben. Zo weet je of het veilig genoeg is en ook of het prijskaartje de renovatie of vervanging waard is.

Veiligheid is prioriteit

De eerste prioriteit moet altijd je veiligheid zijn. Je moet gezondheidsrisico's tot een minimum beperken en een apparaat kiezen dat aan alle veiligheidseisen voldoet. Overleg voor de aankoop met een elektricien en vraag naar alle details en specificaties van de apparatuur. Alleen gekwalificeerd personeel dat bekend is met de apparatuur, de werking ervan en de bijbehorende gevaren, mag werkzaamheden aan schakelmateriaal verrichten. Zorg er altijd voor dat de primaire en secundaire circuits spanningsloos zijn voordat je begint met testen of het onderhoud. Zorg ook dat je een goed onderhouden installatie hebt en ervoor zorgt dat alles goed is aangesloten en op zijn plaats zit.

Kies voor een aanbieder met een goede reputatie

Kies een gerenommeerde aanbieder die veel goede referenties heeft. Een bedrijf met een goede reputatie levert gewoonlijk producten van hoge kwaliteit en heeft een goede klantenservice. Je hebt een professionele elektricien nodig om het schakelmateriaal te installeren, vraag zeker bij je leverancier naar een aanbeveling. Een bedrijf dat de markt goed kent, kan je doorverwijzen naar een betrouwbare elektricien die de producten van het bedrijf kent.

Kijk je garantie na

Zorg ervoor dat je vóór de aankoop de garantie voorwaarden goed leest, begrijpt en ermee akkoord gaat. Neem in geval van twijfel contact op met de leverancier om onaangename verrassingen te voorkomen.

Vermijd brand

Defecte schakelapparatuur kan tot brand leiden en in combinatie met olie gevulde apparatuur kan dit ernstige gevolgen hebben. Zo’n incident levert niet alleen
potentiële brand- en rook risico's op voor mensen in de omgeving, maar kan ook andere installaties aantasten. Een automatisch branddetectiesysteem kan vroegtijdig brand detecteren en een alarm laten afgaan. Dit kan gekoppeld worden aan een blussysteem zodat er snel gereageerd wordt.

Hopelijk kan je met deze tips verder aan de slag en weet je waarop je moet letten als je schakelmateriaal koopt!

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Wat is jouw ervaring met schakelmateriaal aankopen?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel