Richard
Thuis / Binnen Leestijd: 3 minuten
Ook al zitten we middenin de zomermaanden en moeten we nog beginnen met genieten van het warme weer, het is geen moment te vroeg om na te denken over de winter. Zodra het kwik over een paar maanden begint te dalen en de verwarming weer in gang wordt gezet, zal je weten waarom. Lees het artikel

Tips om deze winter minder gas te verbruiken

Leestijd: 3 minuten

De energierekening schiet de hoogte in en je hebt geen idee waar de warmte ontsnapt. Gelukkig zijn er heel wat tips om energiezuiniger te leven zonder je volledige levensstijl om te gooien en met 10 truien rond te lopen.

 

Isoleer je huis

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar isolatie is belangrijk. Niet alleen in de winter om de warmte binnen te houden, ook in de zomer om de warmte buiten te houden. Wanneer mensen denken aan gasverbruik, wordt er vaak enkel rekening gehouden met je kookvuur en warm water. Het grootste gedeelte van je energieverbruik gaat echter naar het warm houden van je huis. Dak-, vloer- en spouwmuurisolatie zijn allemaal manieren die een verschil maken in hoe hard jouw verwarming moet branden om de warmte binnen te houden. Natuurlijk is het niet de bedoeling om je muren uit te breken en er een heel nieuw huis van te maken. Met een inblaassysteem kunnen jouw muren geïsoleerd worden met een paar simpele gaten in de muur (die daarna weer gedicht worden natuurlijk).


Gebruik radiatorfolie

Een heel gemakkelijke manier, zonder invasieve verbouwingswerken, om je huis extra te isoleren, is via radiatorfolie. Omdat heel wat radiatoren geplaatst zijn voor buitenmuren of onder een raam, verlies je heel wat warmte langs de rug van die verwarming. Om die warmte bij te houden, plaats je radiatorfolie, die tot 95% van die warmtestralen kan tegenhouden. En die folie kan je volledig onzichtbaar wegwerken, zodat het je zicht niet stoort. De folie kan je aanbrengen op de radiator zelf met magneetstrips of rechtstreeks bevestigen aan de muur met hittebestendige, dubbelzijdige tape.


Regelmatig onderhoud

Afhankelijk van het vermogen van je verwarmingsketel, moet je die verplicht laten keuren. Bij ketels met een vermogen minder dan 100 kW, is dit niet verplicht, maar af en toe een kijkje naar laten nemen, levert heel wat voordelen. Dankzij een goed onderhoud verbruik je niet alleen minder energie, maar voorkom je koolmonoxidevergiftiging. Bovendien gaat je ketel langer mee en heb je minder storingen. Dat onderhoud laat je uitvoeren door een erkende technicus. Al lijken de kosten van zo’n onderhoud soms hoog, je zal heel wat uitsparen door de optimale werking van je ketel. Bovendien vermijd je de onvoorziene extra kosten van een urgente interventie wanneer je kachel faalt en jij midden in de winter in de kou staat. Letterlijk een koude douche, beter voorkomen dan genezen dus!


De waterbesparende douchekop

Wist je dat de gemiddelde Nederlander zo’n 107 liter water per dag verbruikt? Dat is immens veel. Een douche is natuurlijk voor iedereen heilig, maar je hoeft het meest inspirerende moment van de dag ook niet op te geven. Met een simpele aanpassing van je douchekop kom je al een heel eind. Zo zijn er heel wat waterbesparende douchekoppen op de markt die je waterverbruik tot 60% kunnen verminderen. En minder water betekent minder energie om het water op te warmen!


Een slimme thermostaat

Soms moet je niet te veel nadenken en gewoon een slimme thermostaat aanschaffen. Hiermee kan je maar liefst tot 22% besparen op jouw stookkosten. Een slimme thermostaat houdt namelijk rekening met jouw levensstijl en ritme, onthoudt jouw geprefereerde temperatuur, schakelt de verwarming uit wanneer er niemand in de kamer is en het beste van al: je bedient die volledig vanop afstand via een app. Nooit meer thuiskomen in de koude na je werk of na een vakantie.

Met deze tips ben jij al goed opgewarmd tegen de koude winter!
Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Welke besparende maatregelen heb jij toegevoegd?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel