Kim
Thuis / Binnen Leestijd: 3 minuten
In de winter heb je vaker last van droge lucht in huis. Deze droge lucht komt door te weinig waterdamp. Te droge lucht kan nare gevolgen hebben, het voelt onprettig en kan zelfs gezondheidsklachten veroorzaken. Een tekort aan waterdamp wordt ook wel relatieve luchtvochtigheid genoemd. Als de relatieve luchtvochtigheid minder dan 40% is zul je het gaan merken. Gelukkig valt hier gemakkelijk iets aan te doen. In dit artikel geven wij jou tips tegen te droge lucht in huis Lees het artikel

Tips tegen droge lucht in huis

Leestijd: 3 minuten

Hoe ontstaat het probleem?

De verwarming is hier de boosdoener. In de winter gaat de verwarming bij veel mensen volle bak aan. Dat is natuurlijk logisch, dan is het lekker warm binnen. Helaas zorgt de combinatie van de verwarming met de koude droge buitenlucht voor een snel dalende luchtvochtigheid in huis. De koude buitenlucht bevat relatief weinig vocht. Wanneer deze lucht in huis verwarmd wordt, neemt de relatieve luchtvochtigheid nog meer af. Nu denk je misschien, dan zet ik het raam toch gewoon open. Nee, dit heeft geen enkele zin. Het zorgt er zelfs voor dat het vochtpercentage nog verder daalt en bedenk maar eens hoeveel energie er hierbij verloren gaat.

5 tips tegen droge lucht in huis

1. Zet de verwarming lager
Je verwarming lager zetten zal het probleem al grotendeels oplossen. Te droge lucht in huis wordt voornamelijk veroorzaakt door de vloerverwarming en de centrale verwarming. Het wordt aangeraden om de verwarming niet hoger te zetten dan 21 graden. Als je de deur uitgaat of gaat slapen kun je hem het beste nog lager zetten of helemaal uitzetten. Als je het fris hebt kun je beter een dikke trui  aantrekken en lekker onder een dekentje kruipen. Hiermee bespaar je ook nog eens op de energierekening.

2. Maak gebruik van verwarmingsbakjes
Gebruik de “boosdoener” hier als oplossing. Door een bakje met water op de verwarming te plaatsen verdampt dit water langzaam. Dit zorgt ervoor dat de lucht niet alleen warm is, maar ook nog eens vochtig. Je kunt gewoon een kommetje water gebruiken, maar er zijn ook speciale waterbakjes. Deze kun je aan de verwarming bevestigen en zien er vaak uit als onderdeel van het interieur.

3. Schaf wat extra planten aan
Planten in huis hebben, brengt vele voordelen met zich mee. Het ziet er niet alleen leuk uit, maar zorgt het voor verse zuurstof in je woning. Ze kunnen ook de luchtvochtigheid in huis reguleren. Een aantal planten die voor meer luchtvochtigheid zorgen zijn: sansevieria, eucalyptus plant, aloë vera plant, klimop, calathea, dwergdadelpalm of de kentia palm. Met een aantal van deze planten zal jij geen last meer hebben van te droge lucht in huis.

4. Laat tijdens het douchen de deuren open
Tijdens het douchen komt er vaak veel damp vrij. Deze damp kun jij prima gebruiken om de luchtvochtigheid in huis te verhogen. Laat dus vooral de deuren open staan als je gaat douchen. Dan verspreid de vochtige lucht zich door de rest van het huis. Een extra voordeel van het douchen met de deur open is dat het de kans op schimmel in de badkamer kleiner maakt. Door de deur open te laten blijft de vocht niet hangen in de badkamer.

5. Houdt je huis stofvrij
Stof kan de negatieve effecten die droge lucht veroorzaakt verergeren. Daarom is het in de winter extra van belang om je huis goed schoon en stofvrij te houden.

 6. Koop een luchtbevochtiger
Mochten de bovenstaande tips niet werken dan kan je overwegen om een luchtbevochtiger te kopen. Dit apparaat zorgt ervoor dat je de luchtvochtigheid beter kan reguleren en afstellen. Er zijn heel veel verschillende luchtbevochtigers te koop, ze komen in allerlei soorten, maten en prijsklassen. Een paar belangrijke punten waarop je moet letten tijdens het kopen zijn: hoeveel geluid mag het maken, de omvang van de ruimte en het type luchtbevochtiger.
Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb jij last van droge lucht in huis?    Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel