Florence
Thuis / Binnen Leestijd: 3 minuten
Tickets voor de bioscoop worden steeds duurder en nu we door de lockdown ook nog eens thuis moeten zitten, zijn we al snel uitgekeken op diezelfde 4 muren. Waarom breng je de bioscoop niet gewoon naar jou? Schone stoelen, goedkope snacks, gratis toegang en geen luid kauwende of pratende mensen. Heerlijk! Lees het artikel

Tover je woonkamer om tot een thuisbioscoop

Leestijd: 3 minuten

Kies de ruimte

Geen enkele ruimte is te klein om een home cinema van te maken. Vaak is het zelfs handiger om een kleinere kamer te nemen, want dan hoef je bijvoorbeeld minder rekening te houden met het het weergalmen van het geluid. Natuurlijk: een kleinere ruimte betekent ook minder mensen. Tenzij je je thuisbioscoop met niemand wil delen, kan dit wel een nadeel zijn. Je moet ook rekening houden met de afstand tussen je scherm en bank, maar dit is dan ook weer afhankelijk van de grootte van je scherm. Meer daarover later.

Voldoende verduistering

Een belangrijk en vaak vergeten aspect is de hoeveelheid natuurlijke verlichting in een kamer. Of je houdt hiermee rekening wanneer je de kamer kiest, maar het kan ook volstaan om te investeren in goede zon-verduisterende gordijnen. Wil je een stapje verder gaan en echt geen straaltje licht binnen laten? Dan kunnen rolluiken ook de oplossing bieden. De echte goedkoop-fans kunnen ook hier ook een DIY-project van maken natuurlijk. Verduisterende gordijnen kan je gemakkelijk op maat knippen en afwerken met velcro-tape. De rest van de velcro-tape kleef je aan je raamkozijn op dezelfde hoogte als het gordijn en voilà: zelfgemaakte verduisterende gordijnen.

Zorg voor extra geluidsisolatie

Er is niets zo irritant, zeker in een bioscoop, als slecht geluid. Het kan zeker helpen om te investeren in geluidsboxen van betere kwaliteit. Maar als je ruimte niet meewerkt zal je niet veel verder geraken. Geluid weerkaatst namelijk op de muren, maar ook op de vloer. Wanneer je je kamer uitkiest kan het helpen om een kamer te kiezen met tapijt als vloerbedekking omdat dit het geluid absorbeert. Laminaat bijvoorbeeld kaatst het geluid gewoon weer af. Als je geen stoffen vloerbedekking hebt kan je ook werken met een mat, zodat toch een deel van het geluid wordt opgevangen. Wat de muren betreft investeer je best in een degelijk akoestisch paneel. Het hoeft niet je volledige muren te bedekken. Met een simpele meting worden de panelen rustig opgebouwd. Jij kiest dus zelf wanneer je tevreden bent van het geluid. Toch wat bang voor de uitstraling van je kamer? Daar bestaan akoestische fotopanelen voor om de esthetiek van je thuisbioscoop te bewaren.

Je beeld scherpstellen

Ben je klaar om je bioscoop in te richten? Dan komt nu het leukste deel: het beeld. Je zal al snel denken: bij een bioscoop hoort toch gewoon een groot scherm? Maar de keuze van je scherm is eigenlijk afhankelijk van de grootte van de ruimte. Is je beeld te groot dan kan je snel een pijnlijke nek krijgen omdat je teveel je hoofd moet draaien om het volledige plaatje te krijgen. Heb je een scherm van mindere kwaliteit en je zit te dicht kan je de pixels bijna tellen. Is je scherm dan weer te klein mis je het effect. Gelukkig zijn er een aantal regels die je kunnen helpen om je scherm te kiezen zonder nekpijn en zonder nood aan een verrekijker. Je neemt de maximale afstand van je bank tot waar het scherm komt te staan en deelt dit door 1,5. Dit getal is dan de maximale diagonale grootte in cm van je scherm. Heb je al een scherm? Andersom berekenen kan ook: de diagonaal van het scherm (bv. 40 inch = 102 cm) maal 1,5 en 2,5. De ideale afstand van je scherm zit dan tussen deze 2 cijfers (153 en 255 cm afstand). Ga je voor een hogere resolutie zoals 4K of 8K? Dan kan je een stukje dichter zitten.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Er zijn nog geen reacties.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel