Richard
Thuis / Binnen Leestijd: 4 minuten
In tegenstelling tot wat het kabinet ons graag wil laten geloven op Prinsjesdag, blijkt dat de koopkracht van heel veel mensen de laatste jaren steeds minder geworden is. De oorzaken zijn duidelijk. Denk alleen al aan de lonen die achterblijven of de pensioenen die niet geïndexeerd worden. Lees het artikel

Waarom je koopkracht helemaal niet veel minder hoeft te worden

Leestijd: 4 minuten

Daar komt bij dat langzaam maar zeer zeker de inflatie aantrekt en niet te vergeten het tarief voor gas en vanzelfsprekend de prijzen aan de pomp die ook steeds hoger worden. Financieel je hoofd boven water houden, wordt op deze manier steeds meer een uitdaging en geld voor uitzonderlijke uitgaven is dan ook niet altijd in ieder huishouden aanwezig. Toch hoeft je koopkracht helemaal niet veel minder te worden. In dit artikel gaan we je uitleggen hoe dat precies zit.

Minder koopkracht maar toch een nieuwe keuken met alles erop en eraan

Misschien denk je na het lezen van deze kop dat we je in de maling willen nemen met dit artikel. Neem van ons aan, dat is zeker niet het geval. Het is natuurlijk heel logisch dat je bij het hebben van minder koopkracht al snel de plannen voor een nieuwe keuken en nieuw witgoed maar even in de spreekwoordelijke ijskast zet. Je geld in je zak houden omdat je niet weet wat je te wachten staat, is natuurlijk een heel logisch gevolg hiervan. Het zal je dan ook verbazen dat je je met minder koopkracht toch een nieuwe keuken met alles erop en er aan, kunt permitteren. Je moet alleen even weten waar je moet zoeken. Er zijn namelijk aanbieders die dit soort voorzieningen wel goedkoop aanbieden. Daarom is in veel gevallen de zoektocht naar aanbieders met opties die wel in je budget plan passen zeer lonend. Je kunt hier bijvoorbeeld ook voor een prachtige houten keuken terecht zonder dat je hier de hoofprijs voor betaalt. Zo hoeft je koopkracht zeker niet minder te worden en kun je toch een prachtige nieuwe keuken met alles erop en eraan aanschaffen.

De wisselwerking van de keuze voor nieuwe huishoudelijke apparaten

Als je voor jezelf op een rijtje gaat zetten of het wel een verstandige keuze is om in deze tijd een nieuwe keuken en nieuwe witgoed aan te schaffen, vergeet dan niet de wisselwerking van deze keuze hierin mee te nemen. Daarmee willen we aangeven dat je nu waarschijnlijk gebruikt maakt van apparaten die al jaren in je oude keuken ingebouwd zijn of apparaten die je al ettelijke jaren in je bezit hebt. Natuurlijk is het op dit moment een flinke investering om deze spullen nieuw te kopen maar in de afgelopen jaren zijn deze apparaten continue doorontwikkeld. Dat wil zeggen dat de huidige huishoudelijke apparaten een stuk energiezuiniger en duurzamer in gebruik zijn dan het oude materiaal dat je nu nog hebt staan. De investering die je dus nu in je nieuwe witgoed doet, verdien je in de komende jaren via je energierekening dubbel en dwars weer terug! De wisselwerking van de keuze voor nieuwe huishoudelijke apparaten zal dus zeker in je voordeel uitpakken.

Het nieuwe energielabel

Zoals je waarschijnlijk wel weet, zijn alle huishoudelijke apparaten uitgerust met een zogenaamd energielabel. Vanaf 1 maart 2021 zijn deze energielabels echter veranderd. Dit komt omdat de techniek de afgelopen jaren in sneltreinvaart doorontwikkeld is en de huidige apparaten veel energiezuiniger zijn dan de maximale classificatie toeliet. Dit werd duidelijk doordat heel veel apparaten een energielabel met bijvoorbeeld A+++ hadden. Hierdoor waren de onderlinge verschillen niet altijd meer even duidelijk. Langzaam maar zeker werd het een wirwar van labels en kwamen bedrijven met eigen variaties hierop. Een energielabel met A+++ -50% is hier een mooi voorbeeld van. Dit betekende dan dat het apparaat 50% energiezuiniger was dan de gemiddelde A+++ machine. Je zult begrijpen dat veel mensen op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer zagen.


Daarom is er besloten om een nieuw energielabel in het leven te roepen dat veel beter aansluit op de huidige energiezuinige apparaten. Op het nieuwe energielabel vind je de letters A t/m G waarbij de letter G het minst zuinig is. Alle plusjes zijn op dit nieuwe label verdwenen waardoor de meest zuinige energieklasse weer gewoon de A is. Daarnaast is er een nieuwe meetmethode waarmee de energieklasse wordt bepaald. Daardoor is de oude energieklasse niet zomaar in een nieuwe om te zetten; alle apparaten worden opnieuw gemeten. Met de nieuwe energielabels kun je makkelijker verschillende apparaten met elkaar vergelijken en wordt jouw keuze inzichtelijker gemaakt.


Zoals je ziet loont het om je goed te informeren voordat je deze aankopen gaat doen. In veel gevallen hoeft je koopkracht dus helemaal niet minder te worden te komende jaren.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Er zijn nog geen reacties.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel