Lan
Thuis / Binnen Leestijd: 3 minuten
Vaste lasten hebben we allemaal. Of je nu wilt of niet: elke maand ontvang je rekeningen voor energie, telefoon, internet en nog veel meer. Eraan ontkomen is niet mogelijk, maar je kunt er wel op besparen! Hoe? Dat lees je hier. Lees het artikel

Zo kun je besparen op je vaste woonlasten

Leestijd: 3 minuten

Als we kunnen besparen op onze vaste woonlasten, willen we dat natuurlijk allemaal! Maar wat is er mogelijk? En op welke vaste woonlasten is het meeste te besparen?

Gas en elektriciteit


Stiekem betaal je maandelijks een fors bedrag aan je energieleverancier, terwijl je er gemakkelijk geld op kunt besparen. We geven je een aantal tips:

elektriciteit
  • Switchen van leverancier. Sommige mensen maken er een sport van om ieder jaar van energieleverancier te switchen en hiermee maandelijks geld te besparen. Online vind je verschillende websites waar je eenvoudig energieleveranciers met elkaar kunt vergelijken om zo de goedkoopste te vinden voor jouw verbruik, gezin en huis.
  • De thermostaat omlaag draaien als je even van huis bent, op vakantie gaat of ’s avonds als je naar bed gaat. Een slimme thermostaat kun je zo instellen dat hij automatisch een tijdschema volgt, waardoor je als je in bed ligt niet bang hoeft te zijn dat je hem vergeten bent omlaag te zetten.
  • Duurzame energie als alternatief. Gas wordt alleen maar duurder de komende tijd en in 2050 moeten alle huizen in Nederland van het gas af zijn. Kijk daarom eens naar een warmtepomp om je huis mee te verwarmen als alternatief voor stoken op gas.
  • Zuinig zijn met energie. Zonder dat je het weet, wordt heel wat extra elektriciteit verbruikt. Een lamp die blijft branden in een kamer waar je niet bent, een televisie die iedere nacht op stand-by staat, een vriezer die vol ijs zit. Apparaten die op stand-by staan, gebruiken namelijk nog steeds energie en een vriezer vol ijs is ook een stuk minder zuinig. Sowieso kan het verstandig zijn verouderde apparaten te vervangen door nieuwe varianten, omdat die veel energiezuiniger zijn.
    kunststof kozijn

     

  • Goede isolatie. Een huis dat goed geïsoleerd is, verliest minder energie. Dat zit hem niet alleen in bijvoorbeeld de vloer- en dakisolatie, maar ook in bijvoorbeeld kunststof kozijnen met HR++ dubbel glas. Hoe minder energie je verliest, hoe minder het je kost. En het wooncomfort verbetert er ook nog eens mee! Een specialist als Jansma Burdaard vertelt je er graag meer over.

Verzekeringen en abonnementen

Net zoals je kunt besparen door over te stappen van energieleverancier, geldt dat ook voor je andere abonnementen en verzekeringen. Je telefoonabonnement, je zorgverzekering, het kan wellicht allemaal goedkoper. Of misschien ben je wel dubbel verzekerd of verzekerd (bij je zorgverzekering) voor zaken waar je al jaren geen gebruik van maakt? Daarnaast loont het soms om te kiezen voor een aantrekkelijke aanbieding, bijvoorbeeld bij je televisieabonnement of je krantenabonnement. Een aantal maanden extra korting en een leuk welkomstcadeau zijn nooit mis! Vraag je daarnaast af of je die krant echt niet kan missen en of je sommige verzekeringen bij dezelfde verzekeraar onder kunt brengen om een leuke korting te bedingen?

Huur of hypotheek


Het grootste gedeelte van je vaste woonlasten geef je uit aan de huur of hypotheek van je huis. Informeer ook hier eens naar de mogelijkheden om te besparen. Kijk of je in aanmerking komt voor huurtoeslag of dat het aantrekkelijk is om je hypotheek over te sluiten en daardoor van een lagere hypotheekrente te profiteren. Een adviseur van de bank of een onafhankelijke adviseur kan je hier uitstekend over adviseren.

Met bovenstaande tips kun je eenvoudig flink wat euro’s besparen. Het kost je misschien even het nodige uitzoekwerk of een aantal gesprekken met verschillende adviseurs en specialisten, maar als je eenmaal die stap naar besparen hebt genomen, heb je er jaren plezier van. Dat is fijn voor je portemonnee, maar -in het geval van energie- ook voor het milieu en je wooncomfort!

 

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Waar ga jij op besparen?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel