Shanice
Thuis / Buiten Leestijd: 7 minuten
De winter komt eraan en dat betekent normaal gesproken dat jij je planten naar binnen moet halen. Tenzij je over een tuin beschikt waar je ze in kunt planten. Maar, wist je dat er ook winterharde planten bestaan? Sommige bloeien juist in de winter en kleuren jouw balkon of tuin tijdens de koude dagen. Lees hier welke planten allemaal tegen koude temperaturen kunnen. Lees het artikel

Deze planten overleven de winter zonder moeite

Leestijd: 7 minuten

Planten geven toch meer kleur in- en rondom je huis. Maar niet alle planten kunnen tegen de koude temperaturen van de winter. Hoe zorg je ervoor dat je niet elk jaar een nieuwe plant moet aanschaffen? En hoe voorkom je dat je jouw planten naar binnen moet halen of in vaste aarde moet planten? Winterharde potplanten bieden dan de uitkomst. Maar ook jouw kamerplanten zijn gevoelig voor de koude temperaturen. Lees hier welke plant je het beste buiten kunt hebben in de winter en hoe je jouw kamerplant binnen verzorgt.

De naam verklapt het al een beetje, maar winterharde potplanten, zijn planten die in de winter ook in potten op jouw balkon kunnen overleven. We hebben een selectie van planten gemaakt, die jouw balkon ook kleur geven tijdens de koude dagen. De planten hoeven niet perse in een pot geplant te worden. Als je een tuin hebt, dan kun je een plant beter in vaste aarde planten. De wortels hebben het dan minder koud en zijn minder bevattelijk voor de vorst. Of te wel de planten hebben dan nog meer kans om de winter te overleven.

Winterharde planten

Dianthus ‘Kahori’

Dit is een winterharde en rijkbloeiende plant. Tijdens de koude dagen blijft deze groen. Van mei tot en met oktober krijgt de plant fel roze geurende bloemen, waar bijen en vlinders dol op zijn. De Dianthus wordt ongeveer 25 cm hoog en kan voldoende vocht houden, mits je deze wel plant in een waterdoorlatende grond.

Stipa tenuissima

Een andere benaming voor deze plant is vedergras. De plant is groen van kleur, maar kan verkleuren naar lichtbruin. De structuur van de Stipa Tenuissima is erg fijn, een beetje haarachtig. Het gras staat graag in de zon en kan dus gemakkelijk tegen droogte. Vaak wordt het vedergras geplant aan de voorrand van een plantenbak, wat een mooi effect geeft in de wind, als het gras gaat golven.

 

Erica carnea

Dit is een opvallende plant die een bloeiperiode heeft van januari tot maart. De bloemen hebben twee verschillende roze kleuren. Wat ook bijzonder is aan deze plant, is dat deze in de breedte groeit en zo heel je tuin een mooie roze kleur geeft in de winterperiode.

Gaultheria procumbens

De Gaultheria procumbens is een struik die laag bij de grond groeit. De bladeren van deze plant zijn groen en hebben de vorm van een ei. Ook heeft deze plant kleurrijke bloemen. Deze zijn hangend, klokvormig en wit -soms roze- van kleur. Ze groeien aan het begin van de bladeren, meestal 3 per stengel. De vrucht van de Gaultheria procumbens is rood en lijkt op een bes. Daarentegen zijn het gewone droge capsules. De plant groeit het beste in een zure grond of in dennen- en hardhout bossen.

Sempervivum

De naam komt uit het Latijns en betekent: altijd levend. In Nederland is deze plant ook wel bekend onder de namen: huislook, donderblad en donderbaard. De Sempervivum is een vetplant en groeit met bladrozetten. Net als andere vetplanten, slaat ook het donderblad water op in haar bladeren, zodat ze kan groeien op onder andere dakpannen. De plant zou moeten beschermen tegen donder en bliksem die wil inslaan, als het op het dak groeit, vandaar de naam donderblad.

Fuchsia ‘David’

De Nederlandse naam voor deze plant is ‘bellenplant’ en kan tot 50-70 cm hoog worden. De plant heeft kleine bloemen en bladeren, welke rood van kleur zijn. De kronen van de bellenplant zijn paars. Je moet ze planten in een grond waar water doorheen kan op een beschutte plek. Als er extreme vorst op komst is, moet je de plant bedekken, zodat ie de winter kan overleven.

Pinus mugo ‘Mughus’

De Pinus Mugo Mughus is een soort dwergconifeer met heldergroene naalden die tot 1 meter hoog kan groeien. Daarna groeit deze plant voornamelijk bol en in de breedte. Hij groeit het beste in de zon en halfschaduw en kan in alle grondsoorten gepland worden.

Scheefkelk

De scheefkelk, ook wel bekend als Iberis Sempervirens blijft laag bij de grond en groeit voornamelijk in de breedte. Het hoogste wat de plant kan worden is 25 cm en staat het liefst in de zon of half schaduw. De scheefkelk kan in elke tuingrond worden gepland en kan tegen temperaturen ver onder het vriespunt. Tussen april en mei krijgt deze plant witte bloemen en in de winter vallen de bladeren van de vetplant uit.

Schoenlappersplant

De officiële naam van deze plant is ‘Bergenia cordifolia’, maar in Nederland noemen we deze de schoenlappersplant. Vroeger werd met het dikke blad de schoenen gepoetst voor een mooie glans en een bescherming voor het leer, daar heeft de plant dan ook zijn naam aan te danken. De plant heeft grote bladeren, waar roze bloemen aan groeien. In de winter kleuren deze rood/paars. Naast de grote bladeren, kunnen de bloemstengels ook flink groeien, ze kunnen maar liefst 80 cm worden. Een vochtige grond is het beste voor de Schoenlappersplant.

Kerstroos

De kerstroos is ook wel bekend onder de naam ‘Helleborus’ en bloeit van november tot maart. De plant kleurt je tuin mooi wit als bij andere planten de bloemen zich terugtrekken voor een winterslaap of winterse bescherming. De bladeren van de plant kunnen leerachtig aanvoelen en zijn donkergroen van kleur. De koude temperaturen zullen de plant laten hangen, maar de kerstroos groeit vanzelf weer omhoog als de temperaturen stijgen. Ook al sneeuwt het of kampen we met extreem koude temperaturen, de kerstroos zal altijd blijven bloeien.

Portugese Laurier

De Portugese Laurier is een haagplant met kleine en witte geurende bloemen. Door de geur zijn deze bloemen erg populair bij bijen en vlinders die voorbij vliegen. Na de uitbloei van de bloemen, groeien er bessen aan de Portugese Laurier. Vogels zijn dol op deze besjes, maar voor ons zijn ze giftig. Als je de plant goed verzorgd als deze net geplant is, kan deze de winter makkelijk overleven. Er wordt geadviseerd om de plant niet in extreme windgebieden te zetten, voor de rest kan de Portugese Laurier tegen elke grondsoort.

Je kamerplanten beschermen tegen de kou

Omgeving

In de winter kun je planten het beste in een bloempot in de badkamer zetten, waar de temperatuur tussen de 20 en 22 graden is. De badkamer is een goede plek voor een plant, omdat daar een hoge luchtvochtigheid hangt. Planten kunnen namelijk niet tegen schommelingen in de temperatuur en moeten daarom zo veel mogelijk weggehouden worden bij ramen, deuren en verwarmingen.

Water

Water is een belangrijke bron die ervoor zorgt dat de plant groeit. Alleen hebben ze in de winter minder water nodig, dan in de zomer. Voel altijd net onder de oppervlakte of de potgrond droog is. Mocht het droge potgrond zijn, dan heeft jouw plant een beetje water nodig.

Licht

Iedereen weet dat een plant niet alleen water nodig heeft om te groeien, maar daarvoor ook in het zonlicht moet staan. Tijdens de donkere dagen in de winter, zal de groei dus min of meer gestaakt worden. Dat er weinig daglicht buiten is, kunnen we helaas niets aan veranderen. Maar, om je plant te laten groeien, kun je deze wel onder een lamp zetten om het groeiproces te bevorderen.

Rust

Veel planten zullen in slaapstand zijn om zichzelf te beschermen tegen de winterse temperaturen. Als je ziet dat de plant niet meer groeit, dan moet je de plant met rust laten. Dat betekent dat je deze al helemaal niet moet gaan verpotten. Laat de plant dus in de bloempot rusten. 

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Welke plant ga jij kopen voor de komende winter?    Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel