Lisa
Thuis / Buiten Leestijd: 4 minuten
Bij de warme zomerdagen hoort natuurlijk gezellig eten met familie en vrienden. Of je nu gaat barbecueën of kiest voor een verfrissende pastasalade, verse kruiden tillen jouw gerecht naar een hoger niveau. Het zelf kweken van kruiden is makkelijk én goedkoop. Wij leggen je uit hoe het moet! Lees het artikel

Goedkoop jouw eigen kruiden kweken

Leestijd: 4 minuten

Koken met verse kruiden, het geeft net dat beetje extra. Niets mis met gedroogde kruiden, maar de smaak van vers valt niet te overtreffen. Wanneer je zelf kruiden kweekt, ben je ook nog eens een stuk goedkoper uit! Genoeg voordelen wat ons betreft, maar hoe begin je nu jouw eigen kruidentuin? Wij hebben het antwoord voor je.

Er zijn ontzettend veel kruiden op de wereld, lang niet allemaal ga jij gebruiken in de keuken. Dat brengt ons dan ook meteen bij de eerste vraag; welke kruiden gebruik je het meest? Je kunt natuurlijk een korianderplant in huis of in de tuin plaatsen. Als je koriander helemaal niet lekker vind, of je weet niet hoe je ermee moet koken, dan is het misschien niet de beste optie.

Om je te helpen bij het maken van de keuze, hebben wij een aantal kruiden voor je uitgelicht. Dit zijn kruiden die geschikt zijn voor het kweken in eigen tuin en die tevens gemakkelijk te onderhouden zijn. Ideaal voor de beginnende en gevorderde tuinier.

Maggiplant (Lavas)

Te beginnen met de maggiplant. Deze plant kennen we allemaal wel. Iedereen met een eigen kruidentuin, heeft ook de maggiplant in bezit. Je hebt vast al eens met maggi gekookt. Het is een ontzettend populair kruid in o.a. soepen.

Details: de Lavas houdt van veel ruimte. In de tuin komt hij dan ook het best tot zijn recht. Wanneer je hem in een pot zaait, zorg dan voor een diameter van minimaal 30 cm. Deze plant is dol op goed doorgankelijk, vochtige grond. Plaatsen in de zon of halfschaduw. Zaaien kan vanaf maart.

Munt

De muntplant is ook zeer geschikt voor het planten in de tuin of bloempot. Munt kun je natuurlijk gebruiken om heerlijk mee te koken. Het is tevens een lekkere finishing touch op het dessert en wie houdt er niet van muntthee?

Details: munt komt in allerlei soorten en maten, niet alle versies zijn overigens te planten/stekken. Munt zaai je over het algemeen rond maart, een betere manier is echter stekken. Vraag een vriend, vriendin, collega of kennis of je een stekje mag overnemen. Stekken doe je vervolgens in mei. Stekken kan in die periode zowel binnen als buiten. Zorg voor halfschaduw en genoeg water en dan zet jij binnenkort een heerlijk kopje muntthee!

Basilicum

Het groene kruid basilicum kennen we allemaal. Een van de bestanddelen van een goede pizza margherita, maar ook zeker te gebruiken in veel andere recepten. Niet te vergeten; het is de basis van een goede pesto! Zeker belangrijk in de Italiaanse keuken dus, maar ook niet te missen in de hollandse kruidentuin.

Details: zaai de basillicumzaadjes van april tot mei. Zorg voor zoveel mogelijk zon en warmte. De plant komt uit India en is dus wel wat gewend. Zaai eerst voor en plant bij 4 plaatjes de basilicum uit. Geef regelmatig water, want een uitgedroogde basilicumplant is geen goed nieuws. Verwacht vanaf juli te kunnen oogsten.

Peterselie

Een heerlijk fris kruid is natuurlijk peterselie. Dit kruid gebruiken we voornamelijk bij het uitserveren van gerechten. Het verwarmen van peterselie is namelijk niet bevorderlijk voor de smaak. Peterselie heeft een groot voordeel ten opzichte van andere kruiden. De plant kan namelijk goed tegen kou. Dit betekent dat je tot laat in de herfst kunt oogsten en dus langer kunt genieten van verse kruiden.

Details: zaai de peterselie tussen half februari en eind mei. De plant heeft wat tijd nodig om te kiemen en het kan dus even duren voordat je de eerste zaailingen ziet. Dit kruid is dol op koele grond, voldoende vocht en half- à lichte schaduw. Geef peterselie af en toe wat extra voeding, zodat de plant goed kan groeien. Oogsten kan wanneer jij denkt dat er genoeg groen aan de plant zit. Succes!

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Welke kruiden heb jij in de tuin staan? Laat het ons weten in de reacties!   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel