Richard
Thuis / Buiten Leestijd: 2 minuten
Ondernemen draait onder andere om het besparen op de kosten. Dat doe je bijvoorbeeld door goed om te gaan met het afvalmanagement. Afval zamel je in en laat je ophalen door een specialist. Aan het eind van het jaar kan je dan bekijken wat er beter kan. Bijvoorbeeld door meer te recyclen, door CO2 te besparen of de kosten terug te dringen. Je leert hier hoe je dat doet. Lees het artikel

Tips om als bedrijf te besparen op afvalkosten

Leestijd: 2 minuten

1. De circulaire economie

Wanneer je probeert als ondernemer zoveel als mogelijk onderdeel van de circulaire economie te worden, dan zal je steeds minder afval overhouden. Zo hoeft je restafval container dus ook niet zo vaak opgehaald te worden. Het afval dat je hebt krijgt een tweede leven of gebruik je als grondstof. Dit is ook niet lastig om voor elkaar te krijgen. Dat begint bijvoorbeeld al bij een beter inkoopbeleid. Kies al voor producten die recyclebaar zijn en ook van gerecycled materiaal zijn gemaakt. Denk ook aan simpele dingen als oplaadbare batterijen, dubbelzijdig printen en vaker voor reparatie kiezen. Je bespaart niet alleen kosten, maar ook de CO2-uitstoot gaat omlaag.

2. Afvalstromen inventariseren

Het is belangrijk om goed inzicht in je bedrijfsafval te krijgen. Zo weet je welke methoden van inzameling efficiënt zullen zijn. Dat doe je door goed te meten welke afvalstromen vrijkomen en in welke hoeveelheid. Je kan direct al flink op de kosten besparen wanneer je ontdekt dat jouw hoeveelheid restafval flink minder kan worden. Het analyseren van de stromen kan je het best overlaten aan de specialisten. Daar is veel meer uit te halen dan je nu denkt.

3. Beter afval scheiden

Afval scheiden bij de bron is misschien wel de beste methode om te besparen, hoe meer je gescheiden inlevert, hoe lager de grootste kostenpost wordt. Dit is namelijk altijd restafval. Dit is bovendien ook belangrijk, want restafval brengt ook de grootste schade aan het milieu toe. Hoe minder je ervan hebt, hoe beter dit dus voor je is in alle opzichten. Verdiep je ook eens goed in recycling zodat je ontdekt wat er allemaal te scheiden is.

4. De werkvloer anders inrichten

Door de werkvloer te vergroenen en energiezuiniger te werken is er veel te besparen. Dat gaat bijvoorbeeld ook op voor het afval scheiden. Haal bijvoorbeeld afvalbakken onder bureaus weg. Kijk ook welke soorten afval nog beter te verwerken zijn. Kijk ook wat bezoekers en klanten kunnen bijdragen.

5. Werk allemaal samen

Het is slim om het niet allemaal alleen te willen doen. Afval scheiden en sorteren is een kwestie van samenwerken. De medewerkers, bezoekers en klanten werden al genoemd. Haal bijvoorbeeld ook ondernemers uit de buurt erbij. En bekijk hoe specialistische organisaties van dienst kunnen zijn. Dit zal veel kosten kunnen besparen.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Er zijn nog geen reacties.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel