Lisa
Thuis / Buiten Leestijd: 3 minuten
De inrichting van de tuin, het is een veelbesproken onderwerp tijdens de zomer. Ga je voor veel groen of gooi je alles dicht met een mooie tegel? Wij geven je wat tips zodat je kunt besparen op je tuin en wie weet schaf jij dan nog iets leuks aan. Lees het artikel

Zo bespaar jij geld op jouw tuin!

Leestijd: 3 minuten

Het ontwerp van je tuin, dat is voor veel mensen een heikel punt. De één wil graag veel groen en bloemen, de ander gooit liever zoveel mogelijk tegels in de tuin. Het bijhouden en updaten van de tuin kost nogal wat tijd en moeite. Denk alleen al aan de vele planten die je ieder jaar moet vervangen. Speciaal voor jou tips zodat je op deze kosten kunt besparen!

Tip 1. Groen of grijs

Wanneer de tuin nog een zandvlakte is of je besloten hebt om de inrichting compleet te veranderen, bepaal dan eerst de indeling. Tegels kun je in allerlei prijsklassen vinden en zijn relatief onderhoudsarm. Heb je liever meer groen, kies dan voor gras. Gras is makkelijk te onderhouden, goedkoop in aanleg en zorgt voor dat natuurlijke gevoel.

Tip 2. Meerjarige plantjes

De naam zegt het al; kies voor meerjarige planten. De reden is simpel. Meerjarige planten gaan meerdere jaren mee en zijn vaak in de winter ook nog mooi groen. Ze kosten vaak wel wat meer, maar al met al bespaar je op deze manier een hoop geld.  Kies bijvoorbeeld voor een mooi margrietje of de exotische paradijsvogelbloem!

Tip 3. Spaar water en compost

Noem twee dingen die een tuin nodig heeft? Juist! Water en voeding. Nu haal je water natuurlijk heel gemakkelijk uit de kraan, maar gratis is het niet. Regen daarentegen is wel gratis en makkelijk op te vangen. Schaf een regenton aan of maak er zelf een. Het hoeft geen technisch hoogstandje te zijn, je moet er enkel water in op kunnen vangen en dit vervolgens kunnen verspreiden over de tuin.

Veel mensen geven ongelooflijk veel euro’s uit aan plantvoeding. Logisch, want je wil dat jouw dure plantjes in leven blijven en het liefst ook nog uitgroeien tot prachtige exemplaren. Toch kun je ook zelf voor voeding zorgen, in de vorm van compost. Hetzelfde geldt als met de regenton, schaf een compostbak aan en ga aan de slag met het maken van jouw eigen compost. Goed voor de natuur en voor jouw portemonnee!

Tip 4. Tuinmeubelen

Een van de duurste onderdelen van de tuin; de meubelen. Het is dan ook een onderdeel waar je een aantal jaren van kunt genieten, al helemaal wanneer je ze goed onderhoudt. Ga je een tuinset kopen? Investeer dan ook in één of meerdere goede hoezen. We hebben tegenwoordig prachtige zomers en zachte winters, maar regen blijft een onderdeel van het Nederlandse klimaat. Zorg dus dat je jouw geliefde tuinset een jas aandoet bij slecht weer.

Tip. 5 Stekjes en zaden delen

Tja, een betere tip kunnen we je haast niet geven. Naast het investeren in meerjarige planten kun je uiteraard ook stekjes en zaden delen met anderen. Wellicht hebben zij dan ook nog iets voor jou. Zo hoef je niet te investeren in nieuwe planten en zaden en krijg je nog een leuke variatie in de tuin ook!

Tip. 6 Bloemen op tafel?

Heb jij wel eens berekend hoeveel geld jij jaarlijks uitgeeft aan bloemen voor in huis? Dat bedrag zou nog wel eens flink hoog uit kunnen vallen. Een beter idee is dan ook; zelf bloemen planten! Op deze manier kun je dubbelop genieten; ze staan in eerste instantie in de tuin en vervolgens snijd je ze af voor in huis. Een absolute win-win situatie als je het ons vraagt.

Tip 7. Verlichting

Ook de tuin wil je graag mooi verlichten en ook dit kan op een duurzame manier. Je vindt tegenwoordig een hoop tuinverlichting op zonne-energie. Dit betekent dat er in de lamp zelf een zonnepaneel zit. Hiermee laadt de lamp op en kun je ‘s avonds genieten van een prachtig verlichte tuin!

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb jij nog tuintips? Laat ze achter in de reacties!   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel