Joost
Thuis / Energie Leestijd: 4 minuten
De zomer komt eraan en als je nu al weet dat het in jouw huis 's zomers niet uit te houden is door de warmte, kan je maar beter goed voorbereid zijn. In dit artikel lees je alles over hoe je kan besparen op airco's en welke soorten er zijn. Lees het artikel

5x bespaartips voor een airco

Leestijd: 4 minuten

Warmt jouw huis in de zomer ook zo snel op? Een airco zorgt voor heerlijke verkoeling op een warme zomerdag. De ruimte in huis wordt gekoeld naar de temperatuur van jouw wensen. Wist je dat een airco een mogelijke oplossing is voor energieverlies, concentratie- of zelfs gezondheidsproblemen? Dit zijn gevolgen van ongunstige klimaatomstandigheden in je woning of werkruimte. Een airco is voor velen een behoorlijke investering, wil je besparen op je airco kosten? Gebruik dan deze 5 bespaartips!

Tip 1. Kies energiebewust

Een airco verbruikt veel energie. Het is daarom belangrijk om het energievebruik te letten bij aanschaf. Dit is te zien op het energielabel, dat zich op het apparaat of bij de specificaties bevindt. Het is aan te raden om een airco met een energielabel van A tot A++ aan te schaffen. Deze zijn namelijk energiebewust en dit zorgt ervoor dat je veel bespaart op de energiekosten ten opzichte van een airco met het energielabel F of zelfs G.

Tip 2. Kies voor een mobiele airco

Een mobiele airco is de goedkoopste variant. Deze soort airco is verplaatsbaar en dat is een groot voordeel. Toch is het belangrijk om de voordelen af te wegen ten opzichte van de nadelen. Een mobiele airco heeft bijvoorbeeld het minste koelvermogen in tegenstelling tot de split airco, multi split airco en de airco zonder buitenunit. Dit betekent dat het langer duurt voordat een ruimte koel is en dat kost meer energie.

Man repareert airconditioning

Tip 3. Kies voor een onderhoudscontract

Om de levensduur van je airco te verlengen is onderhoud van groot belang. Zo voorkom je mankementen en werkt je airco optimaal. In de airco bevinden zich filters die de lucht zuiveren van onaangename geuren en deeltjes. Daarnaast moet het koelmiddel 1 keer per 2 jaar bijgevuld worden. Door een onderhoudscontract af te sluiten bij je aircospecialist voorkom je hoge rekeningen en geniet je optimaal van je airco.

Tip 4. Wil je meer airco’s? Koop ze in 1 keer

Door meer airco’s bij een aircospecialist aan te schaffen ontvang je vaak een kwantumkorting. Zelf aan 1 airco genoeg? Informeer bij je in de buurt wie nog meer behoefte heeft aan een airco.

Tip 5. Sluit je deur en ramen

Zet op warme zomerdagen je airco aan en sluit je deur en ramen. Door dit te doen voorkom je dat er warmte naar binnen komt en blijft de hele ruimte goed gekoeld. Je airco staat daardoor niet op de hoogste stand en dit scheelt je kosten.

Extra tip: Vraag altijd airco offertes aan voor je overgaat tot aankoop. Het prijsverschil tussen specialisten kan namelijk oplopen tot wel 30% voor precies hetzelfde project. Door meerdere offertes te vergelijken vind je eenvoudig de specialist met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Soort airco

De 5 bespaartips zijn van toepassing op elke soort airco. Ben jij benieuwd welke soort airco’s er zijn met de bijbehorende voor- en nadelen? Lees dan mee.

Airco unit die binnen hangt

1. Split airco

Een split airco bestaat uit een binnenunit en een buitenunit. Een binnenunit houdt de kamer op de gewenste temperatuur en een buitenunit fungeert als motor.
Voordeel: Het veroorzaakt weinig geluidshinder en het neemt in huis weinig plaats in.
Nadeel: Het is niet verplaatsbaar en er zijn installatiekosten aan verbonden.

2. Multi split airco

Een multi split airo heeft hetzelfde systeem als een splitairco, maar dan met meerdere binnenunits.
Voordeel: je kan meerdere binnenunits aansluiten op 1 buitenunit.
Nadeel: het is niet verplaatsbaar en er zijn installatiekosten aan verbonden.

3. Airco zonder buitenunit

Een airco zonder buitenunit heeft enkel een binnenunit.
Voordeel: er is enkel een binnenunit.
Nadeel: het is niet verplaatsbaar en er zijn installatiekosten aan verbonden.

4. Mobiele airco

De mobiele airco is niet gebonden aan een vaste plek.
Voordeel: de airco is verplaatsbaar en relatief goedkoop.
Nadeel: de mobiele airco heeft weinig vermogen en heeft een slang die naar buiten moet hangen.

5. VRF-systeem

Dit is een compleet klimaatsysteem dat koelt en verwarmt.
Voordeel: het koelt en verwarmt verschillende ruimtes en is geschikt voor grote ruimtes.
Nadeel: het VRF-systeem is duur, heeft hoge installatiekosten en is een energievreter.

Dit artikel werd geschreven door Leon Markus van Skydreams.nl. Hij beheert verschillende websites in Nederland, waarmee hij je informeert over alles rond bouwen en verbouwen. Hij weet daarom ook alles van airco's!

1 Reactie
  1. Nigel Nigel

    Goede tips! Ik vind het altijd goed om een ventilator met bevroren ijsflessen te gebruiken... (haha - het werkt echt!) Ook lekker goedkoop en verkoelend! Nu zijn er dit jaar wel goedkope mobiele airco's met Amazon erbij een Coolblue's nieuwe airco's. Toch even kijken wat nu beter is. Misschien dat de lijst op https://mobieleaircos.com/mobiele-airco/ een mooie aanvulling is :)

    Groetjes,
    Nigel

Reageer ook op dit artikel