Shanice
Thuis / Energie Leestijd: 4 minuten
Een energierekening betaal je elke maand opnieuw, maar weet je zeker dat je bij de juiste energieleverancier zit aangesloten? Betaal jij al het minimum of kan er nog bespaard worden? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet die jou laten besparen op jouw energierekening. Lees het artikel

Besparen op je energierekening tijdens de winter

Leestijd: 4 minuten

Die energierekening die je elke maand ontvangt, kan wel eens hoog in de centen lopen. Weet je ook waar je voor betaalt? Je kunt heel gemakkelijk die rekening naar beneden brengen door energiezuinig te gaan leven. Ben jij benieuwd wat je allemaal kunt veranderen? Wij hebben een aantal tips voor je opgesomd!

Juiste energieleverancier

Stap op tijd over naar een andere energieleverancier. Vorig jaar was jouw energieleverancier misschien de goedkoopste, maar dat kan dit jaar zomaar weer veranderd zijn. Blijf daarom niet bij één en dezelfde leverancier voor jaren. Voor de ene persoon klinkt dat voor de hand liggend, maar voor een ander misschien helemaal niet. Van overstappen wordt ook vaak gedacht dat het veel ellende met zich mee brengt. Dit hoeft natuurlijk niet het geval te zijn. Bekijk een handige vergelijkingstool en bepaal zo elke keer nadat je contract is afgelopen of jouw energieleverancier nog steeds de goedkoopste is.

Isoleren

Nieuwere woningen zijn meestal wel voorzien van goede isolatie, maar alsnog zijn in Nederland 3 op de 4 niet goed geïsoleerd. Een goede isolatie in je huis vergroot het wooncomfort, maar zorgt er ook voor dat je flink wat geld kunt besparen op je energierekening. Je houdt namelijk veel meer warmte binnen, waardoor je minder verwarming hoeft te gebruiken. Als je nou 2 isolatiemaatregelen combineert, kun je 20% van de kosten terugkrijgen. Dat is de nieuwe subsidie voor isolatie.

Led-verlichting

Licht gebruik je veel in huis, vooral tijdens deze koude gure dagen. Van het totale stroomverbruik in huis, verbruiken lampen 13% van die stroom. Dat klinkt misschien niet veel, maar het is toch de moeite waard om over te stappen op led-verlichting. Led spotjes en lampen verbruiken 75% minder stroom dan een halogeen of gloeilamp. Bovendien gaan ze 10 jaar mee, wat de vervanging ervan het meer dan waard maakt. Een led lamp gebruikt het volledige vermogen, waardoor er geen energie wordt verspild aan het opwarmen ervan.

Bewegingssensor

Elk huis heeft wel een kamer waar altijd het licht wordt vergeten. Brandt bij jullie altijd het licht in de wc? Of wellicht in de badkamer of op de slaapkamers van de kinderen? Installeer daar dan eens bewegingssensoren, want ook al verbruikt led verlichting minder stroom, het is zonde om onnodig licht te laten branden. Met een bewegingssensor gaat het licht vanzelf aan en uit.

Zuinige apparaten

Het is zonde om oude apparaten weg te gooien, maar wist je dat nieuwe apparaten wel veel zuiniger zijn? De huishoudelijke apparaten met label A+++ zijn het zuinigst om aan te schaffen. Hoeveel jullie thuis kunnen besparen, ligt natuurlijk aan hoeveel stroom je nu verbruikt en hoe energiezuinig jij omgaat met je apparaten. Voor de hand liggend is een was draaien pas energiezuinig als de trommel helemaal vol zit en staat de tv uit als niemand er naar kijkt. Met uit bedoelen we dan ook écht uit en niet op stand-by. Op stand-by stand kan een apparaat namelijk alsnog 75% van zijn energie verbruiken. Dat zijn in principe onnodige kosten en ideaal om op te besparen.

Waterbesparende douchekop

Warm water belast het milieu 50x zoveel als koud water. Dat is dus een enorme belasting. Probeer daarom je douchebeurt in te korten tot 5 minuten en bespaar daarmee tot 15.000 liter warm water op jaarbasis. Naast korter douchen, kan een waterbesparende douchekop ook zorgen voor veel besparing. Zo’n douchekop laat maximaal 7 liter per minuut door, wat er voor zorgt dat je 20% bespaart op water en energieverbruik. Ook een regendouche kun je vervangen door een spaardouchekop. Je bespaart dan maar liefst 60% op water en energie, dat is dus zeker de moeite waard. In winkels wordt niet altijd gesproken over een spaardouche, kijk dan naar de volumestroomklasse op de verpakking. Een Z klasse is het zuinigst en laat tussen de 4,3 en 6,9 liter per minuut door.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Wat doe jij allemaal om te besparen op jouw energierekening?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel