Richard
Thuis / Energie Leestijd: 3 minuten
De energierekening nekt veel Nederlandse gezinnen. Dit komt deels door de hoge energieprijzen die veroorzaakt worden door een tal van factoren. Zo ook door conflicten in de wereld. De belangrijkste veroorzakers zijn echter de enorm hoge belastingen over energie. Met het lezen van deze blog waarin een paar handige trucs staan en deze vervolgens implementeren wordt de rekening wél lager. Lees het artikel

De energierekening op een all-time high; hoe speel je hier op in?

Leestijd: 3 minuten

De belastingen maken zelfs een groter deel uit van de energiekosten dan de prijzen van de energie zelf. Te belachelijk voor woorden, zul je nu vast denken. Niet geheel onterecht, maar met zitten zeuren zal de energierekening niet lager worden. Maar wat kunnen we nu zelf doen?

Isoleren kun je leren

Huis verwarming en koeling van het huis zijn de grootste boosdoeners achter hoge energierekeningen en de beste manier om te zoeken naar mogelijkheden om kosten te besparen. Controleer de afdichtingen van ramen, deuren en apparaten. Zorg ervoor dat je koelkast en vriezer goed zijn afgesloten, zodat de koude lucht daar blijft waar hij hoort. Hetzelfde geldt voor deuren en ramen. Een slechte afdichting laat energie wegsijpelen, waardoor je portemonnee ook wordt leeggehaald, evenals de warmte. Repareer ook lekkende leidingen. Verbeter de efficiëntie van verwarmings- en koelsystemen door lekkende verwarmings-, ventilatie- en aircokanalen te repareren. Ook kun je overwegen om isolatieglas aan te brengen. Dit zorgt er voor dat zowel warmte als kou in je huis blijft. Isolatieglas dempt tevens geluiden, waardoor het ook zeer geschikt is als je last hebt van het rumoer buitenshuis. De mate waarin glas isoleert wordt bepaald aan de hand van een U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert.

Stroom en verlichting

Het laten branden van de lichten en de elektronica vertegenwoordigt ongeveer 11% of meer van het energieverbruik van een woning. Vervang daarom je gloeilampen; bespaar tot wel 75 euro per jaar door de gloeilampen in je vijf meest gebruikte lampen te vervangen door  LED-lampen met een goed energielabel. Installeer ook dimmers. Met dimmers kun je de helderheid in een kamer naar wens instellen, de sfeer bepalen en elektriciteit besparen. Je kunt ook slimme stekkerdozen gebruiken.Sommige elektronische gadgets gaan nooit echt uit; in plaats daarvan zitten ze in de stand-by-modus en gebruiken ze een stroom druppeltje dat kan oplopen over apparaten en tijd. Dit zijn meestal, maar niet uitsluitend, apparaten met een afstandsbediening, omdat de afstandsbedieningssensor stroom nodig heeft terwijl hij wacht op je invoer. Sluit deze elektronica aan op een slimme stekkerdoos, die de stroom onderbreekt wanneer de apparaten niet in gebruik zijn. Doe als laatste een energie-audit. Energieleveranciers zullen vaak een energie-audit van je huis uitvoeren, soms gratis, en kunnen aanvullende manieren identificeren om je energieverbruik te verminderen.

Kleine trucjes

Daarnaast kun je ook nog wat kleinere trucjes implementeren in je dagelijkse leven. Hierbij moet je denken aan dingen als korter douchen en de verwarming uitzetten als je weg van huis bent en als je slaapt. Dit zal niet enorm veel verandering met zich mee brengen, maar doet op den duur wel degelijk iets met je energierekening.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Er zijn nog geen reacties.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel