Desmond
Thuis / Klussen Leestijd: 3 minuten
Ben jij een handige klusser? Of wellicht ben je helemaal niet handig en kun je juist wel een beetje ondersteuning gebruiken... In beide situaties is goed en handig gereedschap natuurlijk altijd wenselijk. Een zeer bruikbare tool -die je zeker niet kunt missen- is tevens één van de meest veelzijdige zaagmachines. We vertellen je graag wat meer over de elektrische decoupeerzaag. Lees het artikel

Bespaar geld met het aanschaffen van dit gereedschap en ga zelf te werk

Leestijd: 3 minuten

De accu-decoupeerzaag

Accu decoupeerzaag

De accu-decoupeerzaag staat bij sommige mensen ook wel bekend als de wendbare zaagmachine. Daarnaast is het ook de meest voorkomende zaag te noemen binnen de Nederlandse huishoudens.

Je kunt er eenvoudig mee door diverse materialen zagen, zoals hout, kunststof, maar bijvoorbeeld ook PVC-leidingen. Het is tevens uiterst geschikt voor kleinere klusjes, zoals het op maat zagen of doorzagen van plinten, laminaat of kozijnen. Daarmee is een accu-decoupeerzaag kopen een verstandige keuze doordat het optimaal te gebruiken is voor zowel de fijne zaagklussen als zwaardere werkzaamheden.

Met name de compactheid is een groot voordeel, waarbij je eenvoudig kleinere figuren kunt zagen die tot enkele centimeters dik zijn. De wendbaarheid is tevens als een grote plus aan te merken, aangezien je hiermee zonder moeite in alle gewenste bochten kunt zagen.

 

Pendelinrichting

Pendelinrichting
De decoupeerzaag beschikt normaal gesproken over meerdere pendelstanden, waarmee je per materiaal een ideale pendelstand kunt instellen. Daarbij geldt dat een lagere stand wordt aanbevolen voor hardere materialen. De pendelfunctie zorgt namelijk voor bewegingen op en neer, maar ook bewegingen van voor naar achter. Hiermee hapt de zaag eigenlijk door het materiaal, wat natuurlijk af te raden is bij fijner materiaal. Dit zal immers leiden tot ongewenste splinters en beschadigingen aan het materiaal. Om slordig resultaat te voorkomen gebruik je dus geen pendelstand voor fijn materiaal.

 

Zaagsnelheid

De snelheid van de zaag is ook van groot belang bij het behalen van het gewenste resultaat. Zo is de decoupeerzaag voorzien van een variabele snelheid, dat wordt aangegeven door middel van het aantal slagen per minuut. Zet je de snelheid laag, dan kun je nauwkeuriger en netjes te werk gaan. Werk je met hout of plaatmaterialen? Dan is een hogere snelheid prima toe te passen. Pas echter wel op en start langzaam, waarna je vervolgens de snelheid telkens iets opvoert. Probeer de juiste zaaglijn zo snel mogelijk op te pakken en vervolgen de snelheid vanaf dat moment iets te verhogen. Zo voorkom je mogelijke schade aan het materiaal.

 

Tips voor gebruik

1. Regelmatig onderhoud uitvoeren is essentieel in de levensduur van je gereedschap. Het verhoogd niet enkel de duurzaamheid, maar zorgt dus ook voor behoud van de kwaliteit. Gereedschap is niet goedkoop, dus draag er zorg voor dat je gereedschap zo lang mogelijk mee kan gaan. Hiermee voorkom je dus ook extra onvoorziene kosten voor in de toekomst.

 

2. Om te voorkomen dat het zaagblad stompt wordt, zul je geregeld het zaag(blad) moeten wisselen. Controleer dus periodiek of het zaagblad aan vervanging toe is. Wanneer je te maken hebt met een versleten zaagblad zul je meer kracht moeten zetten en zal het gereedschap tevens meer energie verbruiken. Daarnaast is het nog maar de vraag of je wel hetzelfde goede resultaat kunt bereiken met een versleten onderdeel als met een nieuw exemplaar.

3. Een bruikbare tip is om altijd twee accu's voorradig te hebben. Hierbij zal een accu worden toegepast voor gebruik en de andere variant tegelijkertijd worden opgeladen. Zo voorkom je dat je accu leeg is en jij je favoriete gereedschap niet (direct) kunt gebruiken.

4. Kies voor een decoupeerzaag die automatisch het stof wegblaast, zodat je beter zicht krijg op de gewenste zaaglijn. Zo voorkom je dat je door slecht zicht ineens een verkeerde richting kiest.

 

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb jij nog tips die wij nog niet hebben genoemd?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel