Richard
Thuis / Klussen Leestijd: 3 minuten
Als je denkt aan het opfrissen van je woning, dan denk je waarschijnlijk aan kleur, textuur en stijl. Maar heb je ook al eens gedacht aan de impact van je keuze op het milieu? Duurzame muurverven zijn tegenwoordig helemaal in en met goede reden. Ze zijn niet alleen beter voor de planeet, maar bieden ook veelzijdige opties voor elke smaak. Of je nu gaat voor een neutrale tint of een opvallend accent, je kunt een milieubewuste keuze maken zonder in te leveren op stijl. Lees het artikel

Duurzaamheid ontmoet stijl. Kies voor milieuvriendelijke muurverven.

Leestijd: 3 minuten

De voordelen van eco-vriendelijke verf zijn legio. Ze bevatten minder schadelijke oplosmiddelen, zijn vaak watergedragen en hebben een lage VOS-uitstoot (vluchtige organische stoffen). Dit betekent een gezondere leefomgeving en minder nare luchtjes. Daarnaast is de duurzaamheid niet alleen goed voor het milieu, maar vaak ook voor de levensduur van de verf zelf. Dat is pas win-win!

Er zijn verschillende types duurzame verf beschikbaar op de markt. Zo heb je bijvoorbeeld de Sigmatex Superlatex Matt, een matte muurverf die bekend staat om zijn hoge dekkingskracht en lange levensduur. Deze verf is bijna geurloos en heeft een lage emissie, wat het een uitstekende keuze maakt voor binnenmuren en plafonds.

Hoe herken je duurzame muurverf?

Bij het kiezen van duurzame muurverf is het belangrijk om op bepaalde keurmerken en certificeringen te letten. Deze labels garanderen dat de verf voldoet aan strenge milieu- en gezondheidsnormen. Zoek naar termen als 'eco-label', 'biobased', 'cradle to cradle' of specifieke keurmerken zoals het Europese Ecolabel of het Nederlandse Milieukeur. Deze certificeringen helpen je om verantwoorde keuzes te maken.

Maar vergis je niet, duurzaam betekent niet dat je concessies hoeft te doen aan kwaliteit of kleurechtheid. Integendeel, merken zoals Sikkens Alphacryl Pure Mat SF bieden een scala aan prachtige kleuren die lang mooi blijven, zonder schadelijke impact op je binnenklimaat of het milieu.

Aan de slag met duurzame muurverf

Voordat je begint met schilderen, is de voorbereiding van de ondergrond cruciaal. Zorg ervoor dat de muur schoon, droog en vrij van oude loszittende verflagen is. Een goede primer kan ook helpen om het beste resultaat uit je duurzame muurverf te halen.
Als het gaat om het aanbrengen van de verf, zijn er ook wat tips die je kunnen helpen. Gebruik bijvoorbeeld kwalitatieve kwasten en rollers die speciaal ontworpen zijn voor watergedragen verf. Werk in kleine secties en rol de verf gelijkmatig uit voor een strak eindresultaat.

Als het aankomt op kleuren en trends, kun je met duurzame verf alle kanten op. Van diepe, rijke kleuren die sfeer toevoegen aan elke ruimte tot zachte pasteltinten die rust en openheid creëren; er is altijd wel een tint die past bij jouw persoonlijke smaak en interieurontwerp. Bovendien kun je met duurzame verf experimenteren met verschillende afwerkingen. Of je nu gaat voor een mat effect dat oneffenheden maskeert of een zijdeglans die makkelijk schoon te maken is; de mogelijkheden zijn eindeloos.

Onderhoud van je muren voor een blijvend mooi resultaat

Nadat de muren prachtig zijn geschilderd met bijvoorbeeld Sigmatex Superlatex Matt of Sikkens Alphacryl Pure Mat SF, wil je natuurlijk dat ze zo lang mogelijk mooi blijven. Regelmatig schoonmaken met een zachte doek en mild schoonmaakmiddel kan helpen om vlekken te verwijderen zonder de verflaag aan te tasten. Mocht er onverhoopt toch een beschadiging optreden, dan is bijwerken vaak eenvoudig dankzij de uitstekende hechting van deze duurzame verven. Met de juiste zorg geniet je jarenlang van stralende muren die bijdragen aan een gezonder huis en planeet.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Er zijn nog geen reacties.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel