Richard
Thuis / Klussen Leestijd: 3 minuten
Dat we onze huizen moeten verduurzamen, daar zijn we het inmiddels allemaal wel over eens. Je huis verduurzamen is namelijk een win win situatie. Het is niet alleen goed voor jouw portemonnee, wat met de huidige energieprijzen zeker geen overbodige luxe is, je helpt de planeet ook nog eens een handje. Lees het artikel

Goedkoop huis verduurzamen

Leestijd: 3 minuten

Nu denken veel mensen bij het verduurzamen van hun huis meteen aan hoge kosten, maar wist je dat je ook goedkoop een huis kunt verduurzamen? In dit artikel zetten we een aantal tips voor je op een rijtje.

Gebruik radiatorfolie

Net zoals de meeste huizen in Nederland wordt ook jouw huis waarschijnlijk verwarmd door middel van centrale verwarming. Bij dit systeem wordt heet water naar de radiatoren in jouw huis gepompt, waardoor deze vervolgens warm worden en deze warmte ook uitstralen. Aangezien radiatoren vaak gemonteerd zijn aan buitenmuren, gaat er via deze weg veel warmte verloren. Een makkelijke en goedkope manier om dit te verminderen, is het gebruik van radiatorfolie. Radiatorfolie breng je aan op de muur achter de radiator of op de radiator zelf.

Tochtstrips bij ramen en deuren aanbrengen

Woon je in een wat ouder huis, dan is de kans groot dat er via spleten en kieren bij ramen en deuren wat kou en tocht naar binnen komt en warmte een weg naar buiten weet te vinden. Een gevalletje “stoken voor de mussen” noemen we dat. Een simpele oplossing zijn tochtstrips. Deze worden tussen deuren en kozijnen geplaatst, zodat er geen tocht meer door de spleten kan komen en dus de warmte in huis blijft. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om nieuwe ramen en deuren te laten installeren. Hiermee doe je niet alleen zeer veel goeds voor jezelf en je energierekening, maar ook voor de verduurzaming van je huis. Niet iedereen heeft natuurlijk zomaar even een zak met geld in de kast liggen om dit te kunnen realiseren, maar wist je dat geld lenen om je huis te verduurzamen ook tot de mogelijkheden behoort?

Vervang je lampen door LED lampen

Natuurlijk denk je als zuinige Nederlander bij het lezen van deze kop, ik wacht nog even tot de oude stuk zijn, maar door LED lampen te gaan gebruiken bespaar je aanzienlijk op je energiekosten. LED lampen verbruiken namelijk heel wat minder energie. Waar je vroeger 40 of 60 Watt in je gloeilamp had zitten, is dat bij LED verlichting maar 4 of 5,5 Watt voor dezelfde lichtopbrengst. Als je alle lampen in huis verwisselt, heb je dus een aanzienlijke besparing. Daarnaast ben je ook nog eens flink aan het verduurzamen, aangezien een led lamp zo’n 10 á 15 jaar mee gaat. In die periode heb je andere soorten verlichting al lang een aantal keren moeten vervangen.

Grotere aanpassingen om je huis te verduurzamen

Natuurlijk ontkom je op den duur niet aan grotere aanpassingen om je huis te verduurzamen. Denk daarbij aan het isoleren van je gehele huis, zonnepanelen plaatsen, een warmtepomp installeren en ga zo maar door. Natuurlijk kost dit aanzienlijk wat geld, maar wees je ervan bewust dat de overheid hier potjes voor in het leven geroepen heeft. Daarnaast kun je eens een kijkje nemen op een website als www.rente.nl, bijvoorbeeld als je een lening wilt afsluiten voor het verduurzamen van je huis. Van je huis verduurzamen krijg je geen spijt. Door isolatie en zonnepanelen daalt je energierekening. Ook maak je daarmee je huis klaar voor een toekomst zonder aardgas.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Er zijn nog geen reacties.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel