Lan
Vakantie / Reizen Leestijd: 4 minuten
De grenzen binnen de Europese Unie zijn weer geopend. Sta jij te trappelen om een reisje te maken deze zomer? Ontdek dan snel waar je heen kunt voor weinig geld. Lees het artikel

Goedkope vakantiebestemmingen waar je deze coronazomer wél naartoe kunt

Leestijd: 4 minuten

Wat hebben we lang in onzekerheid moeten leven over of we überhaupt iets van een zomervakantie konden hebben, laat staan in het buitenland. Gelukkig is de coronastorm momenteel in dusverre afgezwakt dat er weer grenzen open zijn gesteld voor toeristen. Het gaat dan wel om grenzen binnen de Europese Unie, en daar zullen we het dus mee moeten doen. Daarmee zijn wel weer een aantal interessante, goedkope vakantiebestemmingen mogelijk geworden die we je niet willen onthouden voor wat nodige last-minute reisinspiratie.

Tsjechië

Tsjechië ligt prima binnen rijafstand van Nederland en heeft vele mooie steden te bieden voor de liefhebber van oude stadscentra en cultuur. Wat te denken van plaatsen als Olomouc, Ceske Budejovice, Cesky Krumlov en Karlovy Vary waar je prachtige stadswandelingen kunt maken. Wil je je vakantie in Tsjechië goedkoop houden, verblijf dan buiten Praag. Het prijspeil in het achterland is aanzienlijk lager dan in de overigens wel erg mooie hoofdstad. Bezoek de Bohemen voor een mooi natuurlandschap.

Hongarije

In Hongarije is, mede door de beroerde koers van de lokale valuta, zelfs de hoofdstad Boedapest nog redelijk goedkoop, hoewel je buiten de hoofdstad nog veel goedkoper uit kunt zijn. Hongarije is een land van warme bronnen waar je heerlijk kunt ontspannen in badhuizen. Alleen de hoofdstad telt er al een heleboel. Ook het Balatonmeer leent zich prima voor recreatie. Daarnaast zijn er enkele mooie steden met bijzondere architectuur en vaak onuitspreekbare namen te bezoeken. Het land is verder behoorlijk vlak met in het noorden een wat bergachtiger landschap.

Litouwen

Litouwen is de goedkoopste bestemming van de Baltische staten. Een autorit hiernaartoe voert je wel helemaal door Polen en is dus een flinke zit, maar ter plekke word je beloond met een glooiend, groen Teletubbies-landschap en een aardig beperkte hoeveelheid andere toeristen. Bezoek zeker de mooie en opvallend rustige hoofdstad Vilnius, of ga naar de Baltische zee bij de kustplaats Klaipeda. Ook de stad Kaunas is leuk voor een dagje. Zorg voor vertrek met de auto op deze avontuurlijke reis wel even dat je goed verzekerd ben met je auto voor het geval er iets mocht gebeuren onderweg en hulp noodzakelijk is. Een betere autoverzekering afsluiten is online in een vloek en een zucht gebeurd en geeft je dat extra stukje rust.

Letland

Nog een stukje verder rijden naar het noorden vind je Letland, waar met name het kustresort Jurmala de moeite waard is. Vlak onder de rook van de levendige, interessant en mooie hoofdstad Riga ligt dit uitgestrekte oord tussen de bussen. Je vindt er mooie houten huizen, een redelijk ontwikkelde toeristeninfrastructuur en vooral ook mooie stranden die waarschijnlijk niet overlopen van de mensen. Een dagtripje naar Riga is makkelijk gemaakt met een kort treinritje vanaf Majori. Het achterland van Letland bestaat verder vooral uit bossen en wat minder spectaculaire stadjes.

vakantie 2020

Estland

De echte avonturier pakt de auto naar Estland, weer een stukje noordelijker, maar de meesten zullen de voorkeur aan vliegtuig geven. Die brengt je naar de hoofdstad Tallinn, een van de best bewaarde geheimen van Europa. De oude stad van Tallinn is zeer goed bewaard gebleven uit de Middeleeuwen en is nog grotendeels ommuurd zoals in de Hanzetijd. Buiten de hoofdstad is de ‘zomerhoofdstad’ Pärnu een geschikte vakantiebestemming, en een bezoekje aan de mooie natuurrijke eilanden Saaremaa en Hiiumaa is ook zeker de moeite waard. Ook de omgeving van Viljandi kan leuk zijn voor een verblijf, met een meer in de buurt. Je zult merken dat Estland meer Fins dan Slavisch aanvoelt, omdat de Esten aan dat volk verwant zijn.

Bulgarije

Een heerlijke zonnige bestemming maar het voor weinig geld goed toeven is, is Bulgarije. Aan de Zwarte Zeekust kun je lekker op het strand liggen, genieten van een prachtig oud stadje als Nesebar en een uitgebreide toeristische infrastructuur. Hoef je niet se naar zee, dan is het oosten van het land aan te raden, met mooie steden als Plovdiv en Veliko Tarnovo. Breng dan ook een bezoek aan prachtige Rila-klooster. Wel zul je met het vliegtuig naar Bulgarije toe moeten. Niet alleen is Bulgarije behoorlijk ver rijden, landen die zou moeten passeren om er te komen (Servië of Roemenië) staan nog op ‘oranje’. Dat houdt in dat het afgeraden wordt om je daar te begeven. De grenzen zijn wel open, maar laat dat geen uitnodiging zijn om het risico aan te gaan.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Er zijn nog geen reacties.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel