Richard
Vakantie / Vervoer Leestijd: 3 minuten
Droom jij al langer van een eigen caravan? Met deze trouwe tweewieler beleef je de leukste avonturen. Gezellig de wereld rondtrekken in je caravan, er is toch niets mooier dan dat? Daarnaast zijn de mogelijkheden divers, zo kan je hem ook als extra kamer in de tuin gebruiken. Lees het artikel

Leuke bespaartip: kies de ideale caravan occasion

Leestijd: 3 minuten

Het beste van alles is, dat een goede caravan helemaal niet veelhoeft te kosten. Een tweedehands caravan is vaak nog geschikt. Het draait dan ook om plezier en gezelligheid, niet om luxe. We geven je enkele tips om jouw droomcaravan op de kop te tikken.

Maak gebruik van de tool caravantrekker

Vooraleer je naar Caravan occasions gaat kijken, is het belangrijk om te weten of jouw auto zijn nieuwe vriend kan trekken. Anders is een aankoop op voorhand uitgesloten. Via de rekentool caravantrekker kan je op basis van jouw nummerplaat perfect berekenen welke caravan het beste bij jouw auto past.

Zorg dat de papieren in orde zijn

Niets is zo vervelend als een caravan aankopen waarvan de papieren niet in orde zijn. Check zeker of het chassisnummer op de papieren overeenkomt met die op het kentekenbewijs. Ook bestaat er een onderscheid tussen aanhangwagens met een MTM boven en onder de 750kg. Indien je MTM minder is dan 750kg heb je geen kenteken nodig, maar wel een typegoedkeuring. Deze goedkeuring bestaat uit de naam van de fabrikant, het type goedkeuringsnummer met voertuigidentificatienummer, de technisch maximaal toegestane maximummassa en aslaten. Daarnaast zal je ook over een IGC certificaat moeten beschikken. Aanhangwagens boven de 750kg moeten eveneens voorzien zijn van een typegoedkeuring. Daarbovenop moeten ze ook voorzien zijn van een eigen kenteken. De werking hiervan is identiek als bij een auto.

Controleer de caravan op mogelijk schade

Om geen kat in een zak te kopen is het belangrijk dat je de caravan controleert op mogelijke schade. Doorheen de jaren kunnen er verschillende kwaaltjes aan de caravan ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan vochtplekken in de wanden of de vloer. Vochtproblemen merk je onder meer op aan een muffe geur. Om toekomstige vochtplekken te voorkomen controleer je op verdroogde kit, gescheurde raamrubbers en loszittende lijsten. Controleer ook zeker alle gas- en elektriciteitsverbruikers. Kijk eens of het kookvuur werkt en of de koelkast lekker koud wordt. Om gevaarlijke situaties te vermijden, controleer je ook of de gastoevoer automatisch afslaat als de vlam uitwaait. Werken verder alle lichten? Zeer vervelend als je ‘s avonds moet opstaan zonder dat je ziet wat er allemaal voor je staat. Als laatste controleer je ook best de buitenkant van de caravan. Controleer of de wanden en de dakplaat niet beschadigd zijn. Ook de banden check je best. Ontdek je toch ergens gebreken? Dan kan deze proberen in mindering te brengen in de aankoopprijs.

Bepaal waar je caravan voor dient

Niet iedereen koopt een caravan voor dezelfde reden. Sommige trekken er liefst zo ver mogelijk mee rond, andere genieten liever van de rust en het gemak van eenzelfde camping. In het tweede geval is het geen slecht idee om een stacaravan te kopen. Deze ietwat grotere caravans zullen je een ruimer comfort bieden als je slechts op één plek verblijft. Daarbovenop mag je deze caravan wettelijk laten staan op je lievelingscamping. Als tweede moet je jezelf afvragen voor hoeveel personen de caravan moet dienen. Je wilt er namelijk wel eens mensen ontvangen en laten overnachten. Zo is een caravan met een stapelbed en een bank die je kan omvormen tot bed een prima optie.

Hopelijk ben je nu iets beter voorbereid om een caravan te kopen. Let zeker op bovenstaande aandachtspunten. De geschikte caravan vinden zal je wat tijd kosten, maar je bespaart enorm, vermijdt er problemen achteraf mee en zal er uren plezier aan beleven.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Wanneer ga jij een caravan kopen?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel