Richard
Vakantie / Vervoer Leestijd: 3 minuten
Een ongeluk zit in een klein hoekje en aangezien er heel veel automobilisten in Nederland zijn, is de kans dat je bij een auto-ongeluk betrokken raakt relatief hoog. Bijna iedereen komt in zijn of haar leven wel eens in aanraking met een auto-ongeval. Gelukkig loopt dit op wat blikschade meestal goed af. Maar wat doe je als je van de schok bekomen bent? Waar moet je aan denken na een auto-ongeval? Lees het artikel

Wat te doen na een auto-ongeluk?

Leestijd: 3 minuten

Laat de auto controleren

Na een stevig ongeluk is de kans groot dat er beschadigingen zijn opgetreden aan de auto. Deze zijn soms niet eens direct zichtbaar, maar zijn vanbinnen wel duidelijk. Daarom is het goed om je auto direct na een ongeval weg te brengen en te laten controleren. Zelfs wanneer het erop lijkt alsof je het ongeluk goed bent doorgekomen.
Wanneer er grootschalige reparaties aan de auto moeten worden gedaan, is het verstandig om ook externe zaken te laten controleren. Is bijvoorbeeld de voorruit compleet vervangen nadat deze gebroken is door het ongeval? En maak je gebruik van een ADS-systeem? Dan is de kans groot dat deze systemen niet meer goed gekalibreerd zijn, waardoor ze mogelijk waarschuwingssignalen geven op de verkeerde momenten of dit helemaal niet meer doen. Als je veel vertrouwt op deze systemen, kan dat tot zeer gevaarlijke situaties leiden. Na een vooruit vervanging is het daarom altijd goed om een ADAS Camerakalibratie te doen. Zo voorkom je ook ongevallen in de toekomst.

Neem contact op met de verzekeraar

Logischerwijs zal je ook de verzekeraar moeten melden dat er schade is ontstaan. Of de schade vergoedt wordt, is geheel afhankelijk van jouw dekkingsgraad. Wanneer de schuldvraag van het ongeval bij de ander ligt, zal zijn of haar verzekering de schade aan jouw auto vergoeden. Wanneer je dit zelf veroorzaakt hebt, ligt het aan de dekkingsgraad of je voor een vergoeding in aanmerking komt. Bij een allrisk verzekering kan je ook deze schade gewoon claimen.
Wees je er wel van bewust dat je na het claimen van schade ook meteen daalt in schadevrije jaren. Bij veel verzekeraars kost één claim je zelfs vijf schadevrije jaren. Dat kan van enorme invloed zijn op de hoogte van je premie. Daarom is het goed om niet alle schades direct te claimen, maar eerst uit te zoeken hoeveel de reparatie gaat kosten en hoeveel je zou kunnen besparen op de premie als je de schade niet claimt. In sommige gevallen ben je op de lange termijn goedkoper uit als je de schade niet claimt. Daarom is het altijd verstandig om eerst aan de verzekeraar na te vragen wat deze schade betekent voor je schadevrije jaren.

Nooit meer zorgen om de schuldvraag

Wanneer je betrokken raakt bij een ongeval, hoop je dat je het snel eens kan worden met de andere partij. In de meeste gevallen lukt dat ook. Soms is dat echter lastig. Bijvoorbeeld als de andere partij niet de schuldvraag op zich wilt nemen, terwijl jij zeker bent van je gelijk. Om dit in de toekomst te voorkomen, loont een dashcam kopen zeker. Op die manier heb je altijd de beelden nog om aan te tonen wat er is gebeurd en wiens schuld dit daadwerkelijk was.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Er zijn nog geen reacties.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel